دانشمندان اسپانیایی پروتئین مهارکننده چربی قهوهای را کشف کردهاند که نویدبخش درمانی جدید برای لاغری مفرط و تحلیل عضلانی ناشی از سرطان و سوختگی شدید است.
به گزارش تکناک، دانشمندان مدتها تلاش کردهاند راهی برای تبدیل چربی سفید (انرژی ذخیره میکند) به چربی قهوهای (انرژی میسوزاند) پیدا کنند. این تغییر میتواند به کاهش وزن و بهبود سلامت متابولیکی کمک کند. اما محققان دانشگاه بارسلونا به تازگی یک پروتئین جدید کشف کردهاند که مانع این فرایند میشود. شناخت این پروتئین میتواند به درک بهتر عملکرد چربی در بدن و شاید یافتن روشهای جدید برای تنظیم سوختوساز کمک کند.

فهرست مطالب
چگونگی درمان لاغری ناشی از سرطان
پژوهشگران در این مطالعه نشان دادند که پروتئینی به نام Acyl CoA-Binding Protein (ACBP) همانند ترمزی طبیعی عمل میکند و فرایند ترموژنز، یا همان تولید گرما از طریق سوزاندن چربی را در بافت چربی قهوهای کاهش میدهد. در آزمایشها، افزودن پروتئین ACBP به سلولها باعث کاهش توانایی آنها در سوزاندن چربی و تولید گرما شد.
در مرحله بعد، موشهایی با ژن ACBP حذفشده در سلولهای چربی قهوهای پرورش یافتند. این موشها در برابر سرما و رژیم غذایی پرچرب قرار گرفتند و نتایج شگفتانگیزی بهدست آمد: فعالیت چربی قهوهای در این موشها بیشتر بود، گرمای بیشتری تولید کردند، چربی کمتری ذخیره نمودند، قند خون بهتری داشتند و با وجود رژیم پرچرب، وزن کمتری اضافه کردند.
اهمیت تعادل در فعالیت چربی قهوهای
اگرچه فعالیت بالا در چربی قهوهای معمولاً به سلامت متابولیک ارتباط دارد، اما در برخی بیماریها مانند سرطان یا سوختگی شدید، فعال شدن بیشازحد این بافت میتواند باعث بروز کاشکسی یا تحلیل شدید عضلانی و چربی شود. در این وضعیت، بدن با سرعت بالا عضلات و ذخایر چربی را میسوزاند، حتی اگر تغذیه مناسبی داشته باشد.
پروفسور فرانچسک ویاررویا، نویسنده مسئول این تحقیق توضیح داد: «در برخی سرطانها، چربی قهوهای بیشازحد فعال میشود و باعث مصرف کنترلنشده انرژی متابولیک میگردد، که نتیجه آن کاشکسی است. در چنین شرایطی، نقش بازدارنده پروتئین ACBP میتواند به عنوان یک ابزار درمانی بالقوه برای بیماران سرطانی مطرح شود.»
ارتباط با تغییرات اقلیمی و چاقی
مطالعات پیشین نشان دادهاند که دمای بالای محیط، همانند آنچه در پدیده گرمایش جهانی رخ میدهد، میتواند باعث کاهش حجم یا فعالیت چربی قهوهای شود، که به نوبه خود میتواند باعث چاقی شود. پژوهشگران معتقد هستند که پروتئین ACBP در این زمینه نیز نقش دارد.

ویاررویا در اینباره گفت: «عملکرد بیشازحد پروتئین ACBP و سرکوب فعالیت چربی قهوهای میتواند علت مولکولی این پدیده باشد. اکنون که این عامل شناسایی شده است، میتوانیم ابزارهایی برای مداخله طراحی کنیم تا سبک زندگی سالمتری ترویج شود.»