چین و روسیه در حال برنامهریزی برای ساخت یک نیروگاه هستهای روی سطح ماه هستند.
به گزارش تکناک، این پروژه قرار است انرژی ایستگاه بینالمللی تحقیقات قمری (ILRS) را تأمین کند. پِی ژائویو، مهندس ارشد این پروژه که Chang’e-8 نام دارد، این خبر را در یک ارائه رسمی اعلام کرده است.
مأموریت Chang’e-8 که قرار است در سال ۲۰۲۸ انجام شود، نقش کلیدی در ایجاد یک پایگاه دائمی انسانی در ماه تا سال ۲۰۳۰ ایفا خواهد کرد. همچنین این مأموریت روشهای مختلف تولید انرژی در سطح ماه را بررسی خواهد کرد، که انرژی هستهای یکی از مهمترین آنها است.
فهرست مطالب
چرا انرژی هستهای در ماه اهمیت دارد؟
به گفته وو ویرن، طراح ارشد این برنامه فضایی، تأمین انرژی پایدار یکی از بزرگترین چالشهای پروژه ایستگاه بینالمللی تحقیقات قمری است. او تأکید کرد: «روسیه در این زمینه دارای مزیت قابل توجهی است. تخصص این کشور در ساخت نیروگاههای هستهای فضایی حتی از آمریکا جلوتر است.»

براساس اعلام رسمی آژانس فضایی روسیه (Roscosmos)، این دو کشور قصد دارند تا سال ۲۰۳۵ یک رآکتور هستهای در سطح ماه مستقر کنند. این نیروگاه نقش حیاتی در تأمین انرژی پایدار برای ایستگاه قمری و انجام مأموریتهای بلندمدت خواهد داشت.
اگرچه چین هنوز به صورت رسمی تأییدیهای برای این همکاری نداده است، اما اشاره پِی ژائویو به این گزینه در حضور نمایندگان ۱۷ کشور و سازمان بینالمللی، نشانهای از حمایت پنهانی پکن تلقی میشود.
رقابت برای ساخت نیروگاه هستهای در ماه
در حالی که چین و روسیه بر گزینه هستهای تمرکز کردهاند، آمریکا از طریق برنامه آرتمیس (Artemis) ناسا، به دنبال استفاده از پنلهای خورشیدی بزرگ برای تأمین انرژی در ماه است.
ناسا قصد دارد در سال ۲۰۲۷ دو فضانورد را به سطح ماه بازگرداند و سپس یک پایگاه پایدار در قطب جنوب ماه احداث کند. انرژی این پایگاه از طریق شبکهای از کابلها و لولهها توزیع خواهد شد.
با وجود این، ایالات متحده در حال بررسی گزینههای هستهای نیز میباشد تا در رقابت جهانی انرژی در فضا عقب نماند.
ساخت پایگاه قمری چین تا سال ۲۰۳۵ در قطب جنوب ماه
چین اعلام کرده است که تا سال ۲۰۳۵، مدل اولیه ایستگاه بینالمللی تحقیقات قمری را در قطب جنوب ماه تکمیل خواهد کرد. مأموریت Chang’e-8 یکی از مراحل کلیدی در این مسیر است. همچنین پکن قصد دارد با پروژهای تحت عنوان «طرح ۵۵۵» (555 Project) مشارکت بینالمللی گستردهای را جلب کند.

طرح ۵۵۵ شامل چیست؟
- دعوت از ۵۰ کشور
- همکاری با ۵۰۰ مؤسسه علمی
- جذب ۵,۰۰۰ پژوهشگر بینالمللی برای همکاری
چرا رقابت فضایی در این حد جدی است؟
منابع طبیعی ماه، از جمله فلزات نادر، تیتانیوم، آلومینیوم و بهویژه هلیوم-۳، از دلایل اصلی رقابت میان قدرتهای فضایی هستند. به گفته یک دانشمند چینی به نام او یانگ زییوان، منابع موجود در سطح ماه میتوانند نیاز انرژی بشریت را برای ۱۰ هزار سال آینده تأمین کنند.
چین در مسیر تبدیل شدن به قدرت اول فضایی
برنامه فضایی چین از سال ۲۰۰۳ با ارسال نخستین فضانورد از این کشور آغاز شد و در یک دهه، موفق به فرود کاوشگر رباتیک در ماه شد. پس از آن، با موفقیت کاوشگر مریخی خود را روی سطح مریخ فرود آورد و اکنون هدف بعدی چین ارسال انسان به مریخ تا سال ۲۰۳۳ است.
اگر چین موفق به ساخت نخستین نیروگاه هستهای در ماه شود، آینده اکتشافات فضایی وارد مرحلهای تازه خواهد شد؛ مرحلهای که در آن انرژی، علم و قدرت اقتصادی در مدار ماه بازتعریف میشود.