چین به تازگی سیستمی مبتنی بر شبکه ماهوارهای مشابه استارلینک طراحی کرده، که قادر به شناسایی هواپیماهای رادارگریز (stealth fighters) است.
به گزارش تکناک، این فناوری با شبکهای از ماهوارهها، به بهبود توانایی ردیابی هواپیماهای رادارگریز میپردازد و میتواند تأثیر مهمی در تاکتیکهای دفاعی و نظامی داشته باشد.
به گفته رسانههای چینی، این کار با تشخیص مؤثر سایه یک جسم بین آشکارساز و تابش الکترومغناطیسی منتشر شده توسط ماهوارهها انجام شده است.
تیم پشت این کشف، از یک پهپاد DJI Phantom 4 Pro برای شبیهسازی یک جنگنده رادارگریز و انجام آزمایش خود استفاده کردند. دلیل انتخاب این بود که دارای سطح مقطع راداری مشابه با جنگندهای مانند F-22 آمریکایی است.
اگر این درست باشد، آزمایش انجام شده در سواحل گوانگدونگ در دریای جنوبی چین میتواند انقلابی در شناسایی هواپیماهای رادارگریز ایجاد کند. مرکز نظارت رادیویی دولتی چین بر این آزمایش نظارت داشت و نتایج قبل از انتشار توسط همتایان بررسی شد.
هواپیماهای رادارگریز، مانند F-22، به گونهای طراحی شدهاند که بازتاب رادار را از طریق شکلهای هندسی هوشمندانه و رنگهای جاذب رادار کاهش دهند.
این ترکیب فناوریها، اندازه اشیا را در تجهیزات راداری کاهش میدهد و امیدوار است که ماهیت واقعی آنها را پنهان کند.
فهرست مطالب
استفاده از استارلینک برای یافتن هواپیماهای رادارگریز
فرضیه اصلی این است که وقتی یک هواپیما از فضای بین ماهوارههای استارلینک و آنتنهای زمینی عبور میکند، میتواند باعث پراکندگی پیشرو امواج الکترومغناطیسی ماهوارهها شود که میتواند سیگنالهای ارتباطی عادی را مختل کند.
تیم تحقیقاتی به این نتیجه رسید که اگر این پراکندگی قابل تشخیص و تحلیل باشد، میتوان از آن برای شناسایی و به احتمال زیاد ردیابی هواپیماهای رادارگریز استفاده کرد.
جالب است که دانشمندان روسی در ابتدا استفاده از پراکندگی پیشرو برای شناسایی پهپادها را در یک کنفرانس علمی بینالمللی در سال ۲۰۱۵ پیشنهاد دادند.
با وجود این استارلینک تا سال ۲۰۱۹ راهاندازی نشد. امروز اسپیسایکس یک منظومه عظیم شامل بیش از ۶۰۰۰ ماهواره ساخته است.
سیگنالهای استارلینک رمزگذاری شدهاند و ایلان ماسک، مدیرعامل اسپیسایکس، خدماتی به کاربران در چین ارائه نمیدهد. پژوهشگران چینی ادعا میکنند که میتوانند با استفاده از قطعات الکترونیکی ارزان و به راحتی یک گیرنده استارلینک بسازند.
آنتن روی پایهای قابل چرخش نصب شده است که به آن امکان میدهد ماهواره را در زمان حرکت در آسمان دنبال کند. ماهوارههای استارلینک سیگنالهای رادیویی با فرکانس بالا ارسال میکنند تا اتصالات اینترنتی با سرعت تا ۲۲۰ مگابیت بر ثانیه فراهم کنند.
با وجود این، محیط پیچیده الکترومغناطیسی در زمان توسعه جنگندههای رادارگریز در نظر گرفته نشده بود.
بر اساس گفته یک تیم تحقیقاتی، اگر یک ایستگاه رادار از سیگنالهای قوی و گسترده ماهوارههای استارلینک استفاده کند، قابلیتهای تشخیص آن ممکن است تحت تأثیر شکل سهبعدی و مواد سطحی هدف قرار نگیرد.
فناوری جدید هنوز برای کاربردهای نظامی آماده نیست
چینیها پس از بررسی دقیق مکانیزمهای فیزیکی بنیادی و توسعه الگوریتم جدید، مدل تشخیص رادار پراکندگی جلو را بازبینی کردند.
آنها سیگنالهای دریافتی را با استفاده از یک چیپ با عملکرد بالا که جزئیات آن فاش نشده است، مورد پردازش قرار دادند.
در حال حاضر، آنتن رادار آنها به اندازه یک ماهیتابه است و پهپادهای مورد استفاده در آزمایش در ارتفاعات به نسبت پایین پرواز کردند. به همین دلیل این فناوری جدید هنوز برای کاربردهای نظامی آماده نیست.
پژوهشگران چینی ادعا میکنند که با موفقیت سیگنالهایی را که به ویژگیهای دقیقی مانند: حرکت روتور پهپاد مربوط میشوند، شناسایی کردهاند و این موضوع امکانپذیری و اثربخشی روش و طراحی سیستم در کاربردهای ضد پهپاد و هواپیماهای رادارگریز را تأیید میکند.
تیم توضیح داد که این موضوع مزایای قابل توجهی در شناسایی اهداف کوچک و رادارگریز فراهم خواهد کرد. با استفاده از منابع تابش شخص ثالث، سیستمهای رادار میتوانند قابلیتهای رادارگریزی و ضد جمینگ بهتری داشته باشند.