چین در گامی نوآورانه در حوزه فناوری هوانوردی، نخستین پرواز آزمایشی یک موتور میکرو توربوجت طراحیشده با چاپ سهبعدی را با موفقیت به انجام رساند.
به گزارش تکناک، این دستاورد که توسط شرکت Aero Engine Corporation of China (AECC) محقق شده است، نقطه عطفی در توسعه موتورهای هوایی سبک و کاربرد فناوریهای تولید افزایشی در صنعت هوافضا به حساب میآید.
بنابر گزارش Global Times، این موتور که با بهرهگیری از فناوری چاپ سهبعدی طراحی و تولید شده است، در منطقه خودمختار مغولستان داخلی چین مورد آزمایش پروازی قرار گرفت و موفق شد با تولید نیروی رانش ۱۶۰ کیلوگرمی تا ارتفاع ۴٬۰۰۰ متری (معادل بیش از ۱۳٬۱۰۰ فوت) اوج بگیرد. اگرچه این ارتفاع کمتر از محدوده پروازی هواپیماهای تجاری است که عموماً بین ۳۰ تا ۴۰ هزار پا پرواز میکنند، اما برای هواگردهای سبک، این میزان قابل قبول و رایج تلقی میشود.

موتور جدید AECC که بخشی از آن یا به احتمال زیاد کل آن با استفاده از چاپگرهای سهبعدی پیشرفته تولید شده، نماد تلفیق فناوری نوین با طراحی پیشرفته موتورهای هوایی است. به گفته مقامات AECC، استفاده از چاپ سهبعدی باعث کاهش قابل توجه وزن موتور شده است و آزمایش پروازی نیز نشان داد که موتور از نظر پایداری و عملکرد در شرایط واقعی پرواز، کاملاً قابل اعتماد است.
تمامی آزمایشهای زمینی حیاتی پیش از پرواز انجام شده بود و این نخستین پرواز آزمایشی، مسیر را برای توسعه نسلهای بعدی موتورهای جت با استفاده از فناوریهای پیشرفته هموار خواهد کرد. با وجود این، شرکت AECC هنوز جزئیاتی درباره نوع مواد استفادهشده در فرایند چاپ سهبعدی یا مدل دقیق چاپگرهای مورد استفاده منتشر نکرده است. همچنین مشخص نیست که چه میزان از اجزای موتور به صورت چاپشده تولید شدهاند.
کارشناسان بر این باور هستند که موفقیت این پروژه میتواند باعث شتابگیری تحقیق و توسعه در زمینه ادغام فناوری چاپ سهبعدی با صنایع هوایی شود؛ بهویژه در چین که سرمایهگذاریهای گستردهای در زمینه خودکفایی و نوآوری صنعتی انجام میدهد. همچنین این دستاورد میتواند مقدمهای برای تولید موتورهای سبکتر، ارزانتر و کارآمدتر برای پهپادها، هواگردهای کوچک و حتی کاربردهای نظامی در آینده باشد.