درحالیکه رقابت میان دستیارهای هوش مصنوعی روزبهروز شدیدتر میشود، مایکروسافت کوپایلت هنوز در سایه ChatGPT باقی مانده است.
به گزارش تکناک، در بحبوحه رقابت روزافزون میان دستیارهای هوش مصنوعی، مایکروسافت با مشکلی جدی از سوی ChatGPT روبهرو شده است. براساس آخرین آمار مؤسسه Sensor Tower، تعداد دانلود جهانی اپلیکیشن ChatGPT از مرز ۰٫۹ میلیارد عبور کرده؛ درحالیکه میزان دانلود مایکروسافت کوپایلت فقط به ۷۹ میلیون رسیده است؛ اختلافی بیش از ده برابر که از شکاف عمیق میان این دو محصول حکایت میکند.
از زمان انتشار کوپایلت، کاربران از مشکلات فنی و عملکردی این ابزار شکایات زیادی کردهاند؛ از پنجرههای ناگهانی و آزاردهنده تا قابلیتهای ناقص و قطع ناگهانی مکالمات و حتی سردرگمی حافظه. این درحالی است که ChatGPT با تجربهای روانتر و رابط کاربری بهینهتر، توانسته است جایگاه قدرتمندی میان کاربران پیدا کند.
Futunn مینویسد که با وجود سرمایهگذاری میلیارددلاری مایکروسافت در زیرساختهای هوش مصنوعی، کوپایلت هنوز نتوانسته است از سایه OpenAI و ChatGPT خارج شود. مایکروسافت برای تغییر این وضعیت، در حوزههای مختلف ازجمله سیستمعامل ویندوز و اپلیکیشنهای موبایل تلاشهایی گسترده آغاز کرده و قابلیتهای صوتی و بصری و حافظهای کوپایلت را بهبود بخشیده است.
مدیران مایکروسافت معتقدند که موفقیت در بازار دستیارهای هوش مصنوعی برای آینده شرکت حیاتی است؛ زیرا درصورت شکست، رقبای دیگر این خلأ را بهسرعت پر خواهند کرد. در همین زمینه، ساتیا نادلا، مدیرعامل مایکروسافت، از هدف خود برای تبدیل کوپایلت به ابزاری روزمره در زندگی صدهامیلیون نفر سخن گفته است. وی برای تحقق این هدف، مصطفی سلیمان، همبنیانگذار دیپمایند را برای رهبری بخش هوش مصنوعی مصرفی مایکروسافت به خدمت گرفت.
سلیمان با تفکیک نسخههای سازمانی و مصرفی کوپایلت، تلاش کرده است تا تجربهای متناسب با سناریوهای مختلف فراهم آورد. به گفته او، مدلسازی در اکسل در محیط کاری و همدردی با افراد داغدیده در خانه نباید با منطق الگوریتمی واحدی انجام شود. بااینحال، این تفکیک به تکهتکهشدن تجربه کاربران و بروز مشکلاتی همچون ناپدیدشدن تاریخچه گفتوگوها و حذف بدون اطلاع برخی قابلیتها و اختلال در منطق پاسخدهی منجر شده است.

در عرصه تلفنهای همراه نیز، مایکروسافت با مشکلی جدی روبهرو است. سیستمعاملهای موبایل زیر سلطه گوگل و اپل قرار دارند و این شرکتها بهطور مستقل در حال توسعه دستیارهای هوش مصنوعی خود هستند. در چنین شرایطی، نفوذ ازطریق اپلیکیشن مستقل کاری بسیار دشوار و تقریباً بیسابقه است. در مقابل، سرعت اندک بهروزرسانیهای سیستمعامل ویندوز نیز مانعی برای توسعه سریع و آزمایش قابلیتهای جدید در کوپایلت محسوب میشود.
بااینهمه، مدیران مایکروسافت همچنان به آینده کوپایلت خوشبین هستند. بهگفته سلیمان، هدف اصلی شرکت تثبیت جایگاه کوپایلت ازطریق دو قابلیت مهم، یعنی تشخیص بصری و تعامل صوتی طبیعی است. این ویژگیها میتوانند تجربهای همسطح با گفتوگوی انسانی ایجاد کنند و نقش دستیار را از سطحی ساده به همراهی هوشمند ارتقا دهند.
مایکروسافت در بازار سازمانی همچنان از مزیت ارتباطات قوی با مشتریان خود بهرهمند است و ازطریق مدیران فناوری اطلاعات، کوپایلت را در فضای کاری میتواند گسترش دهد. باوجوداین در بازار مصرفی، جایی که انتخاب و تجربه کاربری حرف اول را میزند، ChatGPT تاکنون با ایجاد عادتهای کاربری و قابلیتهای پیشرفته و نفوذ فرهنگی توانسته جایگاه خود را تثبیت کند.
در نهایت، سرنوشت کوپایلت در این میدان رقابت هنوز مشخص نیست. مایکروسافت قصد عقبنشینی ندارد؛ اما برای موفقیت در بازار مصرفکنندگان باید فراتر از دکمهای جدید در اوتلوک یا نسخهای دیگر از بینگ ظاهر شود. آنچه آینده این ابزار را تعیین خواهد کرد، پاسخی روشن به این پرسش مهم است: چرا کاربران باید تو را بهعنوان دستیار هوش مصنوعی بدون جایگزین در زندگی خود بپذیرند؟