محققان در حال بررسی داروهایی هستند که فواید ورزش برای مغز را بدون نیاز به فعالیت بدنی فراهم میکنند.
به گزارش تکناک، ورزش منظم بدنی فواید زیادی دارد، که از جمله آنها میتوان به محافظت از مغز در برابر پیری و کمک به جلوگیری از زوال عقل اشاره کرد.
با وجود این، همه افراد نمیتوانند ورزش کنند، بنابراین محققان دانشگاههای کالیفرنیا در حال بررسی این موضوع هستند که آیا این فواید میتوانند در قالب داروهایی برای مغز ایجاد شوند.
ورزش علاوه بر کمک به کاهش وزن، به بهبود وضعیت روحی و تقویت عضلات نیز کمک میکند. به همین دلیل، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) توصیه میکند که تمام بزرگسالان حداقل 150 دقیقه فعالیت بدنی متوسط در هفته و دو روز فعالیت تقویتکننده عضلات داشته باشند.
هرچند این سطح از فعالیت برای همه افراد قابل دسترسی نیست. چه به دلیل سن، آسیبدیدگی یا وضعیت پزشکی، افرادی هستند که نمیتوانند این اهداف فعالیتی را برآورده کنند و بنابراین محققان در حال بررسی این هستند که چگونه میتوان فواید ورزش را به روشهای دیگر به دست آورد.
یکی از دلایل فواید ورزش برای مغز به ویژه در پیری، فعال کردن شبکهای به نام «محور عضله-مغز» است. در این فرایند، پروتئینهای کوچکی به نام مایوکاینها آزاد میشوند که به محافظت از مغز کمک میکنند.
این فرایند ممکن است در پیشگیری از بیماری آلزایمر که شایعترین نوع زوال عقل است، مؤثر باشد، هرچند هنوز نحوه دقیق این کار مشخص نیست.
کنستانزا کورتس، نویسنده اصلی این تحقیق گفت: «ما مشکلات مختلفی که در بیماری آلزایمر رخ میدهند، مانند تجمع پلاکها در مغز، التهاب و اختلال در ارتباط نورونها را بررسی کردیم. همه این مشکلات در آلزایمر به طور جدی وجود دارند.»
وی تصریح کرد: «سپس ما گروهی از موشهای آلزایمری را مورد بررسی قرار دادیم و بعد همان موشها را با تغییرات عضلانی آزمایش کردیم و نشان دادیم که میتوانیم بسیاری از این مشکلات را بهبود دهیم.»
این تیم تحقیقاتی از موشهای آلزایمری استفاده کردند که بیشتر آنها ماده بودند. بعضی از این موشها به طور ژنتیکی تغییر داده شده بودند تا عضلات بهتری داشته باشند.
وقتی محققان دو گروه از موشها را در آزمایشهای مختلف مقایسه کردند، متوجه شدند موشهایی که عضلات بهتری داشتند در تستهای ذهنی مثل ساختن لانه یا عبور از هزارتو بهتر عمل کردند.
همچنین این موشها نشانههای کمتری از تجمع آمیلوئید-بتا در مغز خود داشتند. آمیلوئید-بتا پروتئینی است که به بیماری آلزایمر ربط دارد.
حتی زمانی که محققان به موشهای سالم مقداری مایوکاین تزریق کردند، باز هم نشانههای بهبود عملکرد مغزی دیده شد. این یافتهها نشان میدهد که ممکن است این روش روزی به درمان آلزایمر کمک کند.
کورتس بیان کرد: «این روش برای فعالسازی مسیرهای مغزی است که به ورزش پاسخ میدهند، به خصوص برای افرادی که قادر به ورزش کردن نیستند. این روش برای افرادی کاربردی میباشد که نمیتوانند روی تردمیل بروند یا به حد کافی ورزش کنند.»
اگرچه هنوز مدتی طول میکشد تا چنین درمانی روی انسانها امتحان شود، اما کورتس تأیید کرد که تیم تحقیقاتی اکنون در حال کار روی این موضوع است تا در نهایت دارویی ساخته شود که فواید ورزش برای مغز را جایگزین کند.
این مطالعه در مجله GeroScience منتشر شده است.