یک مطالعه جدید نشان میدهد که خواب اضافی در آخر هفتهها میتواند خطر بیماریهای قلبی را تا ۲۰ درصد کاهش دهد. این ارتباط به عنوان نشانهای از اهمیت خواب برای سلامت قلب تلقی میشود.
به گزارش تکناک، افرادی که میتوانند در آخر هفته خواب از دست رفته خود را جبران کنند، به قلب خود لطف بزرگی میکنند و به احتمال زیاد خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را تا یک پنجم کاهش میدهند.
این یافته از یک مطالعه ارائه شده در کنگره ESC 2024 است، که دادههای خواب بیش از 90000 شرکتکننده در بیوبانک بریتانیا را تجزیه و تحلیل کرد.
این تحقیق تأثیر محافظتی خواب جبرانی را به ویژه در افرادی که اغلب تجربه خواب ناکافی در طول هفته دارند را برجسته میکند.
یانجون سانگ، یکی از محققان این مطالعه گفت: «خواب جبرانی کافی با خطر کمتر ابتلا به بیماریهای قلبی مرتبط است. این ارتباط در میان افرادی که به طور منظم خواب ناکافی در روزهای هفته را تجربه میکنند، آشکارتر میشود.»
افرادی که از کمخوابی رنج میبرند، در روزهای تعطیل بیشتر میخوابند تا اثرات کمبود خواب خود را کاهش دهند.
با وجود این، تحقیقاتی در مورد اینکه آیا این خواب جبرانی به سلامت قلب کمک میکند یا خیر وجود ندارد.
محققان از دادههای 90903 شرکتکننده در پروژه بیوبانک انگلستان برای ارزیابی رابطه بین خواب جبرانشده آخر هفته و بیماریهای قلبی استفاده کردند.
دادههای خواب با استفاده از شتابسنجها ثبت شد و شرکتکنندگان به چهار گروه مساوی از بیشترین خواب جبرانشده تا کمترین خواب تقسیم شدند.
ارزیابی الگوهای خواب و بیماریهای قلبی
در این مطالعه محرومیت از خواب به عنوان خوابیدن کمتر از 7 ساعت تعریف شد.
در مجموع 19816 (21.8 درصد) نفر از شرکتکنندگان به عنوان محروم از خواب تعریف شدند.
باقی گروه ممکن است گاهی خواب ناکافی را تجربه کرده باشند، اما به طور متوسط ساعات خواب روزانه آنها معیارهای کمبود خواب را برآورده نمیکند که محققان این را محدودیتی برای دادههای خود میدانند.
در این مطالعه از سوابق بستری شدن در بیمارستان و اطلاعات ثبت علت مرگ برای تشخیص بیماریهای قلبی مختلف از جمله بیماری ایسکمیک قلب (IHD)، نارسایی قلبی (HF)، فیبریلاسیون دهلیزی (AF) و سکته مغزی استفاده شد.
با میانگین پیگیری حدود 14 سال، شرکتکنندگان در گروهی که بیشترین خواب جبرانی را داشتند نسبت به افرادی که کمترین خواب را داشتند، 20 درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی بودند. تجزیه و تحلیل هیچ تفاوتی بین زن و مرد نشان نداد.
زچن لیو که یکی دیگر از محققان این مطالعه بود، عنوان کرد: «نتایج ما نشان میدهد که بخش قابل توجهی از جمعیت در جوامع مدرن از محرومیت خواب رنج میبرند.»
وی تأکید کرد: «افرادی که در آخر هفتهها بیشترین خواب را دارند، نسبت به افرادی که کمترین خواب را دارند، به میزان قابل توجهی کمتر به بیماریهای قلبی مبتلا میشوند.»