دانشمندان برای اولین بار در نیم قرن اخیر، درمانی مؤثر برای حملات شدید آسم و بیماری COPD پیدا کردهاند که از درمانهای استروئیدی معمولی بهتر عمل میکند.
به گزارش تکناک، آزمایشهای بالینی نشان داده که دارویی به نام بنرالیزوماب در درمان حملات شدید آسم و بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) مؤثر است.
تشخیص دقیق بیماری COPD که سومین علت مرگومیر در جهان است، سخت است. این بیماری اغلب در افراد بالای ۵۰ سال دیده میشود و سیگار کشیدن و آلودگی هوا مهمترین علل آن هستند. علائم این بیماری در ابتدا مشابه آسم است، اما با گذشت زمان بدتر میشود.
حملات ناگهانی و شدید در هر دو بیماری میتواند خطرناک باشد. حدود ۵۰ درصد از حملات آسم و ۳۰ درصد از تشدید بیماری COPD به دلیل التهاب ناشی از نوعی سلول سفید خون به نام ائوزینوفیل است.
این حملات به نام تشدیدات ائوزینوفیلیک شناخته میشوند و ممکن است به ریهها آسیب دائمی وارد کنند.
با اینکه بیماری آسم شیوع زیادی دارد، اما درمان آن حدود ۵۰ سال تغییری نکرده است.
داروهای استروئیدی مثل پردنیزولون برای کنترل التهاب ریهها و کاهش احتمال حمله آسم تجویز میشوند، اما این داروها ممکن است عوارض جانبی جدی داشته باشند و برای همه بیماران مؤثر نیستند.
بنابراین نیاز به گزینههای جدید درمانی احساس میشود. به همین دلیل، آزمایش بالینی جدید داروی بنرالیزوماب خوشایند است. این آزمایش توسط دانشمندان دانشگاه کینگز کالج لندن و در بیمارستانهای لندن و آکسفورد انجام شده است.
بنرالیزوماب یک داروی تزریقی است که برای درمان شدیدترین موارد آسم استفاده میشود، اما استفاده از آن برای کمک به حملات شدید آسم، یک ایده جدید بود.
در آزمایش این دارو، ۱۵۸ نفر که در معرض خطر حمله آسم یا تشدید بیماری COPD بودند، به سه گروه تقسیم شدند. گروه اول بنرالیزوماب و قرص پلاسیبو دریافت کردند، گروه دوم پلاسیبو و قرصهای استروئیدی پردنیزولون برای پنج روز دریافت کردند و گروه سوم هم بنرالیزوماب و هم قرصهای استروئیدی دریافت کردند.
نتایج نشان داد که بعد از ۲۸ روز، علائمی مثل سرفه و تنگی نفس در افرادی که بنرالیزوماب (با یا بدون استروئیدها) دریافت کرده بودند، بهبود یافت.
در روز ۹۰، ۷۴ درصد از بیمارانی که فقط درمان استاندارد دریافت کرده بودند، به مراقبتهای پزشکی بیشتری نیاز داشتند. اما افرادی که بنرالیزوماب مصرف کرده بودند، کمتر به پزشک یا بیمارستان مراجعه کردند و کیفیت بهتری در زندگی داشتند.
یکی از بیماران این مطالعه، جفری پوینتینگ ۷۷ ساله گفت: «وقتی دچار تشدید بیماری COPD میشوید، سخت است که احساسات خود را توضیح دهید. تقریباً نمیتوانید نفس بکشید. هر چیزی که این احساس را از بین ببرد و زندگی عادی را به شما برگرداند، غنیمت است.»
پروفسور مونا بافادل، پژوهشگر اصلی این آزمایش اعلام کرد: «پیشرفت بزرگ این است که درمان هدفمند برای حملات شدید آسم و COPD مؤثر است. به جای اینکه برای همه یک درمان مشابه تجویز کنیم، متوجه شدیم که درمان هدفمند برای بیماران با خطر بالا، با دارویی خاص و متناسب با التهاب آنها، بسیار بهتر از حدس زدن درمانی است که نیاز دارند.»
وی تصریح کرد: «این دارو میتواند تغییر بزرگی برای افراد مبتلا به آسم و COPD باشد. درمان برای تشدید این بیماریها در ۵۰ سال گذشته تغییر نکرده است، در حالی که سالانه ۳.۸ میلیون مرگ در دنیا به این بیماریها مربوط میشود.»
این مطالعه در مجله The Lancet Respiratory Medicine منتشر شده است.