با اجرای سراسری حالت هوش مصنوعی (AI Mode) گوگل در آمریکا، زنگ خطر برای ناشران دوباره به صدا درآمده است.
به گزارش تکناک، گوگل با انتشار حالت جدید هوش مصنوعی در موتور جستوجوی خود، بار دیگر واکنشهای منفی ناشران رسانهای را بهدنبال داشته است. ناشران این حالت جدید را «تعریف سرقت» توصیف و اعلام کردهاند که این فناوری بحران جدی برای محتوای اصلی و درآمد آنها به وجود آورده است.
درحالیکه گوگل این قابلیت را بهطور گسترده برای کاربران آمریکا فعال کرده، مدارک قانونی جدید نشان میدهد که این شرکت پیشتر گزینههایی را برای اجازهدادن به ناشران برای انصراف از استفاده محتوایشان در هوش مصنوعی بررسی کرده بود؛ اما در نهایت از اجرای آنها صرفنظر کرده است.
9to5google مینویسد که اتحادیه خبریرسانهای در بیانیهای رسمی، گوگل را به محرومکردن بیشتر ناشران از ترافیک و درآمد محتوا متهم و تأکید کرد که لینکها آخرین نقطه امید جستوجو برای جذب ترافیک به ناشران بود؛ اما اکنون گوگل محتوا را با زور میگیرد و بدون هیچ بازگشتی استفاده میکند که این تعریف سرقت است. این اتحادیه از وزارت دادگستری آمریکا خواسته است تا با اتخاذ راهکارهای لازم، مانع از تسلط یک شرکت بر اینترنت شود.
طبق اسناد منتشرشده، گوگل چندین گزینه را برای اجازه انصراف ناشران از سیستم هوش مصنوعی خود با عنوان «SGE» که بعدها به AI Overviews تغییر نام یافت، بررسی کرد؛ اما تمام آن گزینهها رد شدند. یکی از این گزینهها که شامل جدایی کامل ابزارهای AI از بخش جستوجوی معمولی بود، گوگل «خط قرمز سخت» خواند و هیچگاه اجرا نکرد. درحالحاضر، ناشران اگر بخواهند از ابزارهای AI گوگل صرفنظر کنند، عملاً باید از کل سیستم جستوجو انصراف دهند که این موضوع عملاً امکانپذیر نیست.



گوگل در واکنش به این انتقادها اعلام کرده است که ناشران همواره کنترل دسترسی به محتوایشان را در اختیار داشتهاند و ابزارهای هوش مصنوعی سالهاست که به نمایش وبسایتهای مرتبط و افزایش ترافیک کمک میکنند. این شرکت تأکید کرد که اسناد منتشرشده فقط فهرستی اولیه از گزینهها در فرایندی در حال تحول بوده و نشاندهنده تصمیمات قطعی یا امکانپذیری نهایی نیست.
تحلیلگران معتقدند دلیل اصلی این سیاست، جلوگیری از کاهش کارایی و جذابیت ابزارهای هوش مصنوعی جدید گوگل است؛ چراکه اگر ناشران بتوانند بهراحتی از این خدمات انصراف دهند، محصولات هوش مصنوعی گوگل کارایی خود را از دست خواهند داد. باوجوداین، ناشران همچنان در معرض آسیب جدی قرار دارند و با کاهش ترافیک و درآمد، برخی به تولید محتوای ارزان و بیکیفیت مجبور شدهاند که این روند میتواند به کاهش کیفیت کلی اینترنت منجر شود.
به نظر میرسد که گوگل باید راهکاری بیابد تا تعادل بین بهرهمندی از فناوریهای نوین هوش مصنوعی و حمایت از حقوق ناشران حفظ شود؛ وگرنه خطر آسیب جدی به اکوسیستم محتوایی اینترنت وجود خواهد داشت.