گوگل در حال توسعه کاملاً خصوصی اندروید است. این تصمیم بهمنظور افزایش امنیت و حریم خصوصی کاربران اتخاذ شده است.
به گزارش تکناک، گوگل اعلام کرده است که ازاینپس توسعه سیستمعامل اندروید بهصورت کاملاً خصوصی انجام خواهد شد. درحالحاضر، بخشی از فرایند توسعه اندروید ازطریق مخزن عمومی AOSP Gerrit در اختیار عموم قرار میگیرد؛ اما در آینده تمام این مراحل به شاخه داخلی منتقل میشود. هدف از این تصمیم سادهسازی روند توسعه اندروید است و نه محدودکردن توسعهدهندگان شخص ثالث. به همین دلیل، گوگل همچنان متعهد است پس از انتشار هر نسخه، کد منبع آن را در مخزن AOSP منتشر کند.
پروژه AOSP سیستمعاملی متنباز است که با مجوز Apache 2.0 منتشر میشود. این مجوز به کاربران اجازه میدهد تا بدون پرداخت هزینه یا اجبار به انتشار کد، از پروژه استفاده کنند یا آن را تغییر دهند. همین ویژگی موجب شده است تا AOSP بهطور گسترده در محصولات مختلف، ازجمله نسخه سفارشی One UI سامسونگ، استفاده شود.

مانند دیگر پروژههای متنباز، توسعهدهندگان مستقل میتوانند در توسعه AOSP مشارکت کنند؛ اما کنترل اصلی پروژه همچنان در اختیار گوگل است. گوگل پروژه اندروید را به چشم محصولی کامل میبیند و تلاش میکند با مدیریت دقیق آن، پلتفرم اندروید را پویا و زنده نگه دارد. به همین دلیل، گوگل تصمیمگیرنده نهایی درباره اضافهکردن کدهای جدید به AOSP و زمان انتشار کد منبع نسخههای مختلف است. همچنین، بسیاری از اجزای AOSP را بهصورت داخلی توسعه میدهد تا دیگران مجبور نباشند برای هماهنگی با پروژه، تغییرات ناتمام را دنبال کنند.

برای ایجاد توازن میان ماهیت متنباز AOSP و فرایند توسعه محصول، گوگل دو شاخه مجزا برای اندروید در نظر گرفته است: شاخه عمومی برای همه و شاخه داخلی ویژه شرکتهایی که قرارداد Google Mobile Services دارند. بااینحال، بیشتر اجزای اصلی اندروید، ازجمله فریمورک سیستم، در شاخه داخلی توسعه پیدا میکنند. گوگل تأیید کرده است که بهزودی کل توسعه اندروید به شاخه داخلی منتقل خواهد شد تا هماهنگی بیشتری در پروژه بهوجود بیاید.
تصمیم برای توسعه خصوصی اندروید به این دلیل اتخاذ شده است که شاخه عمومی AOSP معمولاً عقبتر از نسخه داخلی است. این اختلاف را میتوان بهوضوح در مقایسه میان نسخه خام AOSP و نسخه بتای اندروید ۱۶ مشاهده کرد. حتی با وجود تغییر رویکرد به توسعه مبتنیبر trunk، این اختلاف همچنان وجود دارد و باعث ایجاد تعارضهایی در زمان ادغام کدها میشود. این تعارضها موجب صرف وقت و انرژی زیاد برای همگامسازی دو شاخه میشوند. برای نمونه، وصلهای که قابلیت بزرگنمایی نوار ناوبری را فعال میکرد، بهدلیل تفاوت در ساختار تنظیمات بین شاخهها دچار مشکل شد.

با اینکه ازاینپس تغییرات کد فقط با انتشار نسخههای رسمی در اختیار عموم قرار میگیرند، گوگل تأکید کرده است که اندروید همچنان متنباز باقی خواهد ماند. به عبارت دیگر، کاربران و توسعهدهندگان همچنان پساز انتشار هر نسخه، به کد منبع آن دسترسی خواهند داشت. همچنین، کد کرنل لینوکس اندروید که تحت مجوز GPLv2 منتشر میشود، جداگانه در دسترس باقی میماند.
تنها بخشی که تغییر میکند، زمانبندی انتشار عمومی کدهای منبع برای برخی از اجزای خاص سیستم است. برخی اجزا همچنان بهصورت عمومی توسعه مییابند؛ اما بیشتر اجزای مهم ازجمله چهارچوب سیستمعامل، فقط بهصورت داخلی توسعه داده خواهند شد. از هفته آینده، تمام توسعهها در شاخه داخلی گوگل انجام میشود و کد منبع این تغییرات فقط همزمان با انتشار رسمی نسخه جدید منتشر خواهد شد.

توسعه خصوصی اندروید تأثیر چندانی بر کاربران عادی نخواهد گذاشت. گوگل با این تغییر قصد دارد سرعت توسعه نسخههای جدید را افزایش دهد و روند برطرفسازی باگها را بهبود ببخشد؛ ولی به احتمال زیاد این تغییرات برای کاربران محسوس نخواهد بود. همچنین، توسعهدهندگان اپلیکیشن تحتتأثیر این تصمیم قرار نمیگیرند؛ چراکه این تغییر فقط به بخش توسعه پلتفرم مربوط است. حتی توسعهدهندگان رامهای سفارشی نیز معمولاً از نسخههای پایدار استفاده میکنند و وابستگی مستقیمی به شاخه اصلی AOSP ندارند.
در این میان، برای توسعهدهندگان مستقل علاقهمند به مطالعه یا مشارکت در توسعه AOSP این تغییر ممکن است ناامیدکننده باشد؛ چراکه دیگر نمیتوانند فعالیتهای گوگل را بهصورت زنده دنبال کنند و در نبود مجوز GMS، روند مشارکت در توسعه اندروید دشوارتر خواهد شد. در نتیجه، مشاهده و دنبالکردن تغییرات جدید پلتفرم اندروید برای این افراد سختتر خواهد شد.
به نقل از اندروید اتوریتی، این تغییر کار روزنامهنگاران حوزه فناوری را نیز سختتر میکند؛ زیرا در گذشته بسیاری از قابلیتهای جدید ازطریق تغییرات کد در AOSP لو میرفتند. برای مثال، قابلیت وبکم گوشی پیکسل ماهها قبلاز معرفی رسمی ازطریق AOSP فاش شده بود. حتی تاریخ عرضه اندروید ۱۶ نیز از همین طریق پیشبینی شد. در برخی مواقع نیز، اطلاعات مهم درباره محصولات آینده گوگل مانند پیکسل ۱۰ ازطریق همین مخزن منتشر میشدند. بعید است این نوع افشاگریها دلیل اصلی این تغییر باشند؛ اما تأثیر آن بر میزان شفافیت پروژه انکارکردنی نیست.

در نهایت، با وجود انتقاداتی که ممکن است به توسعه خصوصی اندروید مطرح شود، به نظر میرسد این اقدام برای گوگل منطقی باشد. این شرکت سه گزینه پیش رو داشت: ۱. ادامه روش فعلی؛ ۲. انتقال کامل توسعه بهصورت داخلی؛ ۳. عمومیکردن همهچیز. با توجه به سیاستهای اخیر گوگل و تمرکز آن بر توسعه هماهنگ و منسجم، انتخاب مدل داخلی منطقی به نظر میرسد.