شرکت تولید برق دولتی چین، China Huadian، مرحله دوم ایستگاه برق خورشیدی-ذخیرهسازی کایپنگ (Caipeng) را در شنان، تبت راهاندازی کرده است.
به گزارش تکناک، این ایستگاه در ارتفاع ۵۲۲۸ متر از سطح دریا قرار دارد و به این ترتیب بالاترین ایستگاه خورشیدی در جهان به حساب میآید.
این ایستگاه از فاز اول که در ارتفاع ۵۱۰۰ متر ساخته شده بود، پیشی گرفته است. این پروژه اکنون نشان میدهد که پروژههای انرژی تجدیدپذیر میتوانند حتی در سختترین و دورافتادهترین محیطها نیز موفق عمل کنند.
شرکت China Huadian برای مقابله با کمبود برق، مبلغ ۱۲۷.۸ میلیون دلار در این پروژه سرمایهگذاری کرده است. این نیروگاه میتواند سالانه ۲۴۷ میلیون کیلووات ساعت برق تولید کند، هرچند جزئیات بیشتری در این مورد ارائه نشده است.
پیش از این، بالاترین پروژه نیروگاهی خورشیدی-ذخیرهسازی در جهان، پروژهای دیگر در تبت بود که در سال ۲۰۲۰ در ارتفاع ۴۷۰۰ متر به بهرهبرداری رسید.
فاز دوم ایستگاه خورشیدی-ذخیرهسازی کایپنگ با مساحت ۱.۴ کیلومتر مربع، ۱۰۰ مگاوات ظرفیت اضافی دارد. فاز اول با ظرفیت ۵۰ مگاوات در دسامبر ۲۰۲۳ به بهرهبرداری رسید و فاز دوم پس از آن تکمیل شده و تاکنون بیش از ۶۰ گیگاوات برق تولید کرده است.
هدف از ترکیب این دو فاز، مقابله با کمبود برق فصلی در مرکز تبت در فصلهای زمستان و بهار است.
فهرست مطالب
ساخت فاز دوم ایستگاه خورشیدی و نوآوریهای اجرایی
ساخت فاز دوم ۱۰۰ مگاواتی از اوت ۲۰۲۴ آغاز شد. با استفاده از پایههای نصب پیشساخته و خطوط مونتاژ در محل، شرکت پاورچاینا که پیمانکار این پروژه بود، موفق شد این پروژه را تنها در ۱۱۵ روز تکمیل کند که ۴۲ روز زودتر از زمان مقرر بود.
با وجود شرایط چالشبرانگیز محیط فلات، این روشها باعث افزایش بهرهوری ساختوساز به میزان ۴۰ درصد شد.
فناوری ذخیرهسازی و بهبود کارایی
این پروژه دارای ظرفیت کل ۱۵۰ مگاوات میباشد و شامل ۱۷۰,۰۰۰ پنل خورشیدی و یک سیستم ذخیرهسازی انرژی ۲۰ مگاوات/۸۰ مگاوات است.
این سیستم طراحی شده است تا ۸۰,۰۰۰ کیلووات ساعت برق را برای حداکثر چهار ساعت پس از غروب خورشید تأمین نماید، که به مقابله با کمبود برق در مرکز تبت کمک میکند.
سیستم ذخیرهسازی انرژی باتری (BESS) ۲۰ مگاوات/۸۰ مگاوات از سانگرو دارای یک فناوری پیشرفته به نام فناوری ذخیرهسازی سلولهای بنیادی است، که امکان تنظیم سریع ولتاژ و فرکانس، همچنین تثبیت شبکه را فراهم میآورد.
ویژگیهایی مانند: خنکسازی مایع و مدیریت حرارتی مجهز به هوش مصنوعی، ایمنی و عملکرد تخلیه را به میزان بیش از ۸ درصد بهبود میبخشد.
شرکت پاورچاینا اعلام کرده است که این پروژه از ماژولهای فتوولتائیک دوطرفه استفاده میکند، که تا ۷.۵ درصد کارایی بیشتری نسبت به پنلهای معمولی دارند.
این ماژولهای پیشرفته میتوانند نور بازتابی از سطح زمین را جذب کنند تا به طور قابل توجهی تولید انرژی را افزایش دهند.
به این ترتیب، کارایی کلی پروژه تا ۲۰ درصد نسبت به پنلهای خورشیدی تکطرفه سنتی بهبود یافته است و توانایی بهرهبرداری بیشتری از نور خورشید را فراهم میآورد.
این فناوری نه تنها عملکرد را در شرایط عادی بهبود میبخشد، بلکه از برف و سایر سطوح بازتابی نیز بهره میبرد، بهویژه در محیطهای مرتفعی مانند تبت که نور خورشید میتواند شدیدتر باشد.
این پروژه پس از خرید ۱ گیگاوات ماژول برای پروژه انرژی خورشیدی شناور در چین توسط پاورچاینا صورت میگیرد، چرا که این شرکت قصد دارد فعالیتهای خود را به مناطق جدید گسترش دهد.