زنبورهای عسل سرطان ریه را تشخیص می‌دهند

آیا تاکنون شنیده‌اید که زنبور سرطان را بو می‌کند؟ باور کنید یا نه، زنبورهای عسل می‌توانند سرطان ریه را از طریق تنفس انسان تشخیص دهند.

به گزارش تک‌ناک، محققان به‌تازگی کشف کردند که زنبورهای عسل می‌توانند نشانگرهای زیستی یا غلظت‌های شیمیایی مرتبط با سرطان ریه را در تنفس انسان تشخیص دهند.

محققی به نام پروفسور دباجیت ساها گفت: حشرات مانند سگ‌ها حس بویایی شگفت‌انگیزی دارند.

این اولین بار نیست که دانشمندان توانایی‌ بویایی شگفت‌انگیز حیوانات را برای تشخیص سرطان بررسی می‌کنند. مطالعات قبلی نشان داده‌اند که سگ‌های آموزش دیده، موش‌ها، حشرات و حتی کرم‌ها ممکن است سرطان را تشخیص دهند.

چگونگی انجام این آزمایش

برای این مطالعه، محققان انواع مختلف کشت سلولی سرطان ریۀ انسانی را در آزمایشگاه رشد دادند. آنها یک دستورالعمل ویژه برای «مخلوط تنفس مصنوعی» ایجاد کردند. این مخلوط شبیه ترکیب شیمیایی تنفس یک فرد سالم و فرد مبتلا به سرطان ریه است.

سپس محققان حسگرهای بسیار کوچکی را به مغز زنبورهای عسل متصل کردند تا به بررسی واکنش‌های مغز آنها در حالی که مخلوط‌های تنفسی مختلف را بو می‌کنند، بپردازند.

الیسا کاکس، یکی از محققان این مطالعه گفت: ما سرطان ریۀ مصنوعی را در مقابل مخلوط تنفس انسان سالم بر روی حدود 20 زنبور آزمایش کردیم.

جالب توجه است که محققان تفاوتی را در سرعت واکنش عصبی زنبور عسل هنگام قرار گرفتن در معرض بو مشاهده کردند. محققان متوجه شدند زنبورهای عسل چندین نورون متمایز را در مغزشان فعال می‌کنند که به آنها برای ایجاد تمایز میان تنفس مصنوعی حاوی سرطان ریه و تنفس سالم کمک می‌کرد.

این آزمایش نشان داد که زنبورهای عسل می‌توانند بین انواع مختلف سلول سرطان ریه تنها با استفاده از «بوی» کشت‌های سلولی تمایز قائل شوند.

همچنین محققان آزمایش کردند که زنبورها چگونه سرطان را تشخیص می‌دهند. به بیان ساده، هدف آنها تعیین حداقل مقدار مواد شیمیایی نشان‌دهندۀ سرطان بود که باید در تنفس زنبورها وجود داشته باشد تا آنها بتوانند آن را تشخیص دهند.

زنبورهای عسل در غلظت بسیار کم هم آن را تشخیص دادند. این یک نتیجۀ بسیار قوی بود. زنبورها می‌توانند میان تغییرات دقیقه‌ای در غلظت‌های شیمیایی مخلوط تنفسی که در قسمت‌هایی از محدودۀ 1 میلیارد است، تفاوت قائل شوند.

راهی برای یک آزمایش غیر تهاجمی

محققان امیدوار هستند که این کشف با کمک زنبورهای عسل به ابزارهای جدید تشخیص بیماری بر اساس سیستم‌های بیولوژیکی و تجزیه و تحلیل رایحه منجر شود.

آنها همچنین قصد دارند یک آزمایش غیر تهاجمی برای تشخیص سرطان ایجاد کنند. برای انجام این آزمایش، بیماران فقط باید در یک دستگاه تنفس کنند. این دستگاه دارای حسگری خواهد بود که از مغز زنبور عسل الهام گرفته است. این حسگر نمونۀ تنفس را از نظر وجود ترکیبات مرتبط با سرطان بررسی می‌کند.

اگر ترکیبات سرطانی در نمونۀ تنفسی کشف شد، می‌تواند به‌صورت بی‌سیم در زمان واقعی گزارش شود. در صورت موفقیت‌آمیز بودن این روش، ممکن است به تشخیص زودهنگام سرطان ریه کمک کند. علاوه بر این، آزمایش‌های تنفسی ساده از اسکن‌ها یا نمونه‌گیری‌های پیچیده در دسترس‌تر هستند.

آتمن مک‌لین، یکی از محققان این مطالعه در یک بیانیه مطبوعاتی گفت: آنچه شگفت‌انگیز است توانایی زنبورهای عسل نه تنها در تشخیص سلول‌های سرطانی، بلکه تمایز بین خطوط سلولی انواع مختلف سرطان ریه است. پیامدهای آیندۀ این روش بسیار اهمیت دارد، چرا که حسگر ما می‌تواند به بیماران اجازه دهد تا به سرعت از سرطان خود مطلع شوند و این موضوع برای مسیرهای درمانی صحیح کاری ضروری است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار جدید تک‌ناک را از دست ندهید.