جدیدترین گزارش مؤسسه پژوهش و برنامهریزی آموزش عالی نشان می دهد جمعیت دانشجویی ایران با روندی افزایشی به سه میلیون و ۵۰۰ هزار نفر رسیده است.
به گزارش تکناک به نقل از ایرنا، این بررسی نشان می دهد جمعیت دانشجویی کشور در ۱۰ سال تحصیلی اخیر (یعنی از ۱۳۹۴-۱۳۹۳ تا ۱۴۰۳-۱۴۰۲) روند کاهشی داشته است. مطابق این آمار جمعیت دانشجویی نسبت به کل جمعیت در سالهای ۱۳۹۴-۱۳۹۳ به طور میانگین ۶ درصد بوده است.
همچنین جمعیت دانشجویی کشور نسبت به کل جمعیت در سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ افزایش مختصری داشته است و در سال تحصیلی بعد (۱۴۰۲-۱۴۰۱) رشد ۳ درصدی جمعیت دانشجویی و در سال پس از آن (۱۴۰۴-۱۴۰۳) نیز شاهد افزایش ۶ درصدی جمعیت دانشجویی بوده است. به عبارتی دیگر در سه سال تحصیلی اخیر جمعیت دانشجویی رشد یافته است و به رقم سه میلیون و ۵۰۰ هزار نفر رسیده است.
فهرست مطالب
روند کاهشی تعداد دانشجو در کشور
طبق نمودار و آمار موسسه پژوهش و برنامهریزی در سال تحصیلی ۱۳۹۳-۱۳۹۴، تعداد کل دانشجویان حدود ۶ درصد کل جمعیت کشور بوده که این مقدار در ۱۰ سال بعد، یعنی در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ به حدود ۳.۸۵ درصد جمعیت رسید. این آمار به شکل واضح نشان دهنده کاهش جدی (بیش از ۲ درصد) در نسبت دانشجو به جمعیت در کشور است.
همچنین در این گزارش آمده است: در سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۴ سهم جمعیت دانشجویی به جمعیت کل ۳.۹ درصد است و این رقم برای کشور همسایه ترکیه که تعداد جمعیت برابری با کشور ما دارد ۹.۵ درصد است.
در بخشی دیگر از گزارش مؤسسه پژوهش و برنامهریزی آموزش عالی آمده است: در بازه زمانی ۲۰۲۳-۲۰۲۲ سال تحصیلی میلادی جمعیت دانشجویی در کشورهای مختلف چین، آلمان، فرانسه، آمریکا و ترکیه نسبت به ایران بالاتر است.
برای نمونه جمعیت دانشجویی کشور روسیه نسبت به کل جمعیت ۵.۲ درصد، کانادا ۴.۵۴ درصد، کره جنوبی ۴.۶۳ درصد، عربستان سعودی ۴.۲۵ درصد، آلمان ۴.۰۳ درصد، چین ۳.۹۶ درصد، مسکو ۳.۹۶ درصد و در ایران ۳.۷۳ درصد بوده است.
فعالیت ۴۴۰ دانشگاه در کشور
طبق آمار بین المللی و با استناد به تعریف استاندارد تعداد دانشگاه، هم اکنون ۴۴۰ دانشگاه در کشور وجود دارد. این تعداد شامل موسسه غیردولتی، غیرانتفاعی هم میشود که موسسه هستند و استقلال ساختاری دارند و واحد تابع دانشگاه مرکزی نیستند.
براساس دادههای موسسه پژوهش و برنامهریزی آموزش عالی رتبه ایران در تعداد دانشگاهها ۱۱ است و کشور هند با پنج هزار و ۳۴۹ دانشگاه در رتبه نخست، اندونزی، آمریکا، چین، برزیل، مکزیک، روسیه، ژاپن، فرانسه و آلمان در رتبههای بعد قرار دارند. همچنین تعداد دانشگاههای ایران تقریبا (با ۲۱ اختلاف) برابر با آلمان است و در مقایسه با ترکیه، مالزی و عربستان بیشتر است.