چهار فضانورد با مأموریت خصوصی Fram2 شرکت اسپیسایکس موفق شدند که برای نخستینبار در تاریخ سفرهای فضایی، به دور زمین و از فراز قطبهای شمال و جنوب گردش کنند.
به گزارش تکناک، در این مأموریت تاریخی که در تاریخ ۱ آوریل انجام شد، فضانوردان «چون وانگ»، «یانیکه میکلسن»، «رابئا روگه» و «اریک فیلیپس» با کپسول کرو دراگون شرکت اسپیسایکس با راکت فالکون ۹ از مرکز فضایی کندی در فلوریدا به فضا پرتاب و وارد مدار قطبی زمین شدند. آنها قرار است طی سه تا پنج روز آینده در این مدار به انجام پژوهشهای علمی بپردازند. مسیری که تاکنون هیچ فضاپیمای سرنشینداری در آن پرواز نکرده بود.
مأموریت Fram2 نام خود را از کشتی قطبشکن نروژی “Fram” گرفته است، که در اوایل قرن بیستم برای اکتشافات قطبی بهکار گرفته میشد.

مدارهای قطبی به دلیل نیاز به سوخت بیشتر و عدم بهرهگیری از چرخش زمین برای شتاب اولیه، انتخاب نمیشوند. در این مدار، برخلاف مدارهای استوایی که از چرخش ۱۰۰۰ مایلبرساعتی زمین بهره میبرند، راکتها باید انرژی بسیار بیشتری صرف کنند. به گفته پروفسور Jeffrey Hughes از دانشگاه بوستون، قرار دادن یک شیء در این مدار، به انرژی بیشتری نسبت به مدار استوایی نیاز دارد. همچنین Mike Gruntman، استاد فضانوردی دانشگاه کالیفرنیای جنوبی بیان کرده است که سرعت زمینی کمتر در نواحی قطبی، باعث میشود که راکتها نیاز به سوخت بیشتری برای رسیدن به سرعت مداری داشته باشند.
عامل دیگری که مانع از سفرهای سرنشیندار به این مدار شده، شدت تابشهای فضایی در مناطق قطبی است. این نواحی به دلیل عبور از کمربندهای تابشی ون آلن، در معرض ذرات باردار و پرانرژی قرار دارند، که میتواند تهدید جدی برای سلامت خدمه باشد. با وجود این، تمرکز روزافزون قدرتهای فضایی بر مأموریتهای مریخ و اعماق فضا، باعث شده است تا دانشمندان به دنبال سنجش تأثیر این شرایط بر بدن انسان باشند.
مأموریت Fram2 در ادامه روندی است که پیشتر در مأموریت Polaris Dawn مشاهده شد؛ مأموریتی که با رسیدن به ارتفاع ۱۴۰۸ کیلومتری از سطح زمین، رکورد بیشترین ارتفاع مداری را برای پرواز سرنشیندار شکست و خدمه خود را از لایههای بالایی کمربندهای تابشی عبور داد.
کپسول Dragon مورد استفاده در Fram2 با نام “Resilience” پیشتر در مأموریتهای Inspiration4 و Polaris Dawn بهکار گرفته شده بود. این کپسول به جای درگاه اتصال به ایستگاه فضایی، مجهز به پنجره گنبدی است، که منظرهای شگفتانگیز از زمین، بهویژه مناطق قطبی را در برابر دید خدمه قرار میدهد.
Chun Wang، کارآفرین اهل مالت و سرمایهگذار اصلی این مأموریت، ویدیوها و تصاویر چشمگیری از سفر فضایی منتشر کرده است. او گفته است که برخلاف انتظار، پرتاب با راکت Falcon 9 چندان خشن نبود، اما خدمه در روز نخست مأموریت با نشانههای بیماری حرکت مواجه شدند. در روز دوم، حال خدمه بهبود یافت و آنها توانستند پنجره گنبدی را دقیقاً در بالای قطب جنوب باز کنند و شاهد منظره بینظیری باشند.
مأموریت Fram2 نقطه عطفی در تاریخ گردش فضایی از فراز قطبهای زمین به حساب میآید و ممکن است آغازگر دورانی جدید برای سفرهای مداری به مناطق کمتر پیمودهشده زمین باشد.