شرکت آمریکایی «هرمیوس» (Hermeus) نخستین پرواز آزمایشی جت مافوق صوت بدون سرنشین Quarterhorse Mk 1 را با ثبت سرعت ۱۳۰ نات با موفقیت به پایان رساند.
به گزارش تکناک، پروازی که نقطه عطفی در مسیر توسعه نسل جدید هواپیماهای مافوق صوت به حساب میآید و میتواند زمینهساز تحول در حوزههای دفاعی و هوافضا باشد.
این هواپیما طی مدت زمانی کمتر از یک سال، از مرحله طراحی تا پرواز توسعه یافته است؛ موضوعی که بهوضوح بیانگر سرعت چشمگیر روند مهندسی در این پروژه است. به گفته اِیجی پیپلیکا، مدیرعامل و یکی از بنیانگذاران شرکت، مدل Mk 1 مفهوم متعارف طراحی و پرواز هواپیماهای جدید را متحول کرده است.
وی تصریح کرد: «ما درستی رویکرد توسعه تکرارشونده را به اثبات رساندیم، اما این تازه آغاز مسیر است و سطح انتظارات برای گامهای بعدی بالاتر خواهد بود.»
جت مافوق صوت بدون سرنشین Quarterhorse Mk 1 با بهرهگیری از بالهایی با نسبت منظری پایین، بارگذاری بال بالا و نسبت رانش به وزن کم طراحی شده است؛ ویژگیهایی که آن را برای پرواز در سرعتهای بالا بهینه میسازند. با وجود این، چنین طراحی چالشهایی نیز در پی دارد، از جمله بالا بودن سرعت واماندگی و کاهش میزان پاسخپذیری در سرعتهای پایین که مراحل برخاست و فرود را به حساسترین بخشهای عملیات تبدیل میکند.

در همین راستا، تمرکز مرحله نخست کمپین آزمایشی این پروژه بر ارزیابی دقیق همین بخشها بود. هواپیما در جریان این پرواز، از راه دور برخاست و فرود آمد؛ ویدیوی منتشرشده از این آزمایش نیز لحظاتی از پرواز در ارتفاع کم و نشستن هواپیما بر باند را به تصویر میکشد. این مرحله پس از طی دورهای طولانی از آزمایشهای زمینی انجام شد، که جت مافوق صوت بدون سرنشین در زمان انجام آن، در پایگاه هوایی ادواردز و روی باند خشک معروف این پایگاه، با استفاده از سامانه پسسوز (afterburner) با سرعت ۱۳۰ نات (برابر با ۱۵۰ مایل در ساعت) تحت آزمایش قرار گرفت.
هدف از این آزمایشها، اعتبارسنجی مدل آیرودینامیکی، بررسی عملکرد سطوح کنترلی و ارزیابی توان هدایتپذیری هواپیما در شرایط واقعی عنوان شده است. شرکت هرمیوس اعلام کرد که این مرحله، یکی از مهمترین بخشهای برنامه توسعه جت Quarterhorse Mk 1 بوده است.
این پروژه با حمایت نیروی هوایی ایالات متحده آمریکا اجرا شده است و از نگاه این نهاد، تحقق پروازهای مافوق صوت میتواند به یکی از ظرفیتهای راهبردی آینده تبدیل شود. در جریان پرواز آزمایشی اخیر، عملکرد مجموعهای از سیستمهای حیاتی از جمله پیشرانه، سامانه سوخترسانی، هیدرولیک، اویونیک، مدیریت حرارتی و کنترل پرواز با موفقیت مورد تأیید قرار گرفت. دادههای بهدستآمده از این پرواز واقعی، به گفته اسکایلر شافورد، رئیس و همبنیانگذار شرکت، ارزش فنی بالایی دارد و در توسعه نمونههای بعدی به کار گرفته خواهد شد.

طبق اعلام شرکت هرمیوس، هدف این است که هر سال یک هواپیمای جدید تولید شود. مدل Mk 0 برای تستهای زمینی و تاکسیکردن استفاده شده و اکنون مدل Mk 1 نیز با موفقیت مراحل برخاست و فرود از راه دور را پشت سر گذاشته است. نمونه Mk 2 که در حال ساخت در مرکز شرکت در آتلانتا میباشد، قرار است پروازهای مافوق صوت با سرعتی کمتر از ۳ ماخ را آزمایش کند. این پرواز تا پایان سال جاری میلادی انجام خواهد شد.
در نهایت، این مسیر به ساخت مدل Mk 3 ختم خواهد شد؛ نمونهای پیشرفته که مأموریت دارد با عبور از مرحله پیشرانه توربوجت به رمجت، رکورد سرعت پرواز که در اختیار هواپیمای افسانهای SR-71 Blackbird است را بشکند.