آژانس فضایی اروپا (ESA) و شرکت تلسات (Telesat) برای اولین بار موفق شدند یک ماهواره در مدار پایین زمین (LEO) را با استفاده از فناوری شبکه غیرزمینی (5G NTN) به زمین متصل کنند.
به گزارش تکناک، این دستاورد گامی بزرگ به سوی ایجاد ارتباطات فضایی است، که مشابه استفاده از گوشیهای هوشمند خواهد بود. این فناوری میتواند نحوه هماهنگی در پاسخ به بحرانها را تغییر دهد، مراقبتهای بهداشتی در مناطق روستایی را بهبود بخشد و حتی به عملیات صنعتی در مناطق دورافتاده کمک کند.
در ابتدای سال جاری، ESA و تلسات یک تفاهمنامه همکاری امضا کردند، که به ESA اجازه میدهد از ماهواره LEO 3 که توسط تلسات اداره میشود، استفاده کند.
این ماهواره برای آزمایش برنامههای کاربردی حساس به تأخیر یا لاتنسی (latency) طراحی شده است. این آزمایشها به ارزیابی عملکرد و پاسخدهی برنامهها، همچنین توسعه آنتنها و فناوریهای مدرن کمک میکنند.
تیم تحقیقاتی از فناوری 5G شرکت Amarisoft استفاده کردند تا این فناوری را به ماهواره متصل کنند. این آزمایش در حالی انجام شد که ماهواره از افق به سمت نقطه اوج خود در ارتفاع 38 درجه حرکت میکرد و سپس به سمت افق بازمیگشت. اتصال در تمام این مدت پایدار ماند.
اگرچه آزمایشهای مشابهی با ماهوارههایی در مدارهای زمینایستا انجام شده است، اما این اولین بار است که فناوری 5G NTN با یک ماهواره LEO که به سرعت در حال حرکت است، به زمین متصل میشود.
این دستاورد فرصتهای زیادی را ایجاد میکند. این فناوری میتواند امکان انجام جراحیهای از راه دور از طریق خدمات تلهپزشکی، پشتیبانی از خودروهای خودران، ارائه ارتباطات برای تیمهای بحران، اتصال به افراد در مناطق دورافتاده، همچنین بهبود خدمات اینترنت در پروازها را فراهم کند.
آلبرتو جینزی، رئیس بخش سیستمها و تکنیکهای ارتباطات ESA گفت: «این آزمایش پیشگامانه نشان میدهد که ESA در زمینه فناوری دسترسی ماهوارهای، پیشرفتهای چشمگیری داشته است.»
وی تصریح کرد: «با تأیید استانداردهای 3GPP، ما توانستیم مشخصات 5G NTN را از طریق یک لینک ماهوارهای واقعی در مدار غیر زمینایستا اثبات کنیم. این دستاورد نشان میدهد که ESA توانایی پشتیبانی از شبکههای پیشرفته پهنباند ماهوارهای را دارد و راه را برای پروژههای آینده مانند IRIS² هموار میکند.»
یکی از نوآوریهای این آزمایش استفاده از استانداردهای باز بود، نه اینکه از فناوریهای اختصاصی استفاده شود. این استانداردها توسط پروژه Third Generation Partnership Project (3GPP) توسعه یافتهاند، که یک سازمان بینالمللی است و استانداردهای مخابراتی را تنظیم میکند.
این یعنی در آینده ممکن است دستگاههای موبایل بتوانند به صورت مستقیم به ماهوارهها متصل شوند، که به آن اتصال مستقیم به دستگاه گفته میشود. این قابلیت میتواند هزینهها و پیچیدگیهای زیرساختهای زمینی را کاهش دهد.
همچنین این پیشرفت میتواند تعامل بین خدمات ارائهدهندگان مختلف را افزایش دهد و به طور مؤثر نحوه سوئیچ کردن یکپارچه بین شبکههای زمینی و ماهوارهای را تسهیل کند.