جدیدترین سازمان کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل نشان می دهد ایران در حوزه فناوری و نوآوری ۲۰۲۵ در رتبه ۷۲ از میان ۱۶۶ کشور قرار گرفته است.
به گزارش تکناک به نقل از ایسنا،کشورمان اگرچه در شاخصهای زیرساخت فناوری اطلاعات و ارتباطات و زیرساختهای صنعتی در رتبه ۹۴ ایستاده، اما در شاخص تأمین مالی نوآوری رتبه ۵۶ جهانی را از آن خود کرده که نشان میدهد فعالیت صندوقهای نوآوری و رشد اکوسیستم دانشبنیان در ایران مثبت بوده است.
امیرعباس محمدی کوشکی، سرپرست تیم اختراعات ایران و عضو رسمی ویکی آمار سازمان ملل متحد در این ارتباط اظهار کرد: سازمان کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل (UNCTAD) در تازهترین گزارش خود با عنوان «فناوری و نوآوری ۲۰۲۵»، جهان را به تصویر میکشد که بهسرعت تحت تأثیر فناوریهای مرزی مانند هوش مصنوعی، بلاکچین، رباتیک، زیستفناوری و نانوفناوری در حال تغییر است.
وی اظهار کرد: این گزارش، شاخص جدیدی تحت عنوان شاخص آمادگی برای فناوریهای نوظهور (Frontier Technologies Readiness Index) معرفی کرده که میزان آمادگی کشورها برای بهرهگیری از این فناوریها را در پنج محور کلیدی ارزیابی میکند.
محمدی ادامه داد: بر اساس این گزارش، کشورهای توسعه یافته اروپا و آمریکای شمالی در صدر جدول آمادگی برای فناوریهای نوظهور قرار دارند. ۱۰ کشور اول به ترتیب عبارتند از آمریکا،سوئد، بریتانیا، سوییس، کانادا،ژاپن، اسپانیا،ایتالیا، مالت و لهستان.
فهرست مطالب
جایگاه ایران در شاخص جهانی آمادگی برای فناوریهای نوظهور
سرپرست تیم اختراعات ایران با اشاره به جایگاه ایران در شاخص آمادگی برای فناوریهای نوظهور، گفت: ایران در نسخه ۲۰۲۵ این گزارش، در رتبه ۷۲ از میان ۱۶۶ کشور قرار گرفته است. ایران در مقایسه با سال ۲۰۲۲ که رتبه ۷۳ را داشت، یک رتبه بهبود یافته و در میان کشورهای با درآمد متوسط به بالا (Upper-middle-income countries) طبقهبندی شده است.
شاخص زیر ساخت ICT
رتبه ایران در شاخص زیرساخت فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) ۹۴ است. وضعیت دسترسی به اینترنت پرسرعت، توسعه مراکز داده و پوشش شبکه ملی اطلاعات هنوز با استانداردهای جهانی فاصله دارد.
شاخص مهارتهای انسانی
رتبه ایران در شاخص مهارتهای انسانی (Skills) ۸۲ است. با وجود دانشگاههای معتبر در حوزه مهندسی، آموزش مهارتهای عملی در زمینههایی مانند یادگیری ماشین، کلانداده و هوش مصنوعی نیاز به توسعه دارد.
شاخص تحقیق و توسعه
ایران در شاخص تحقیق و توسعه (R&D): رتبه ۳۵ را کسب کرده است. بهترین عملکرد ایران در این شاخص؛ کشور در انتشار مقالات علمی، تأسیس مراکز نوآوری و تربیت پژوهشگران در موقعیت نسبتاً قوی قرار دارد.
شاخص زیر ساختهای صنعتی
ایران در شاخص زیرساختهای صنعتی (Industry) در جایگاه ۹۴ جهانی قرار گرفته است. صنعت ایران هنوز از فناوریهای روز در تولید، اتوماسیون و هوشمندسازی فاصله دارد. بیشتر صنایع همچنان سنتی و با بهرهوری پایین فعالیت میکنند.
شاخص تامین مالی نوآوری
ایران در شاخص تأمین مالی نوآوری (Finance) رتبه ۵۶ جهانی را از آن خود کرده است. فعالیت صندوقهای نوآوری و رشد اکوسیستم دانشبنیان در ایران مثبت بوده، اما دسترسی به سرمایه خارجی، سرمایهگذاری خطرپذیر و تعامل مالی جهانی محدود است.