شبهای ژانویه 2025 با زیباییها و رویدادهای آسمانی خیرهکنندهای همراه است، که نباید تماشای آنها را از دست داد.
به گزارش تکناک، از جمله این رویدادها میتوان به بارش شهابی کوادرانتی و همراستایی نادر چهار سیاره در یک نما اشاره کرد، که فرصتی عالی برای دوستداران نجوم فراهم میکند تا به آسمان نگاه کنند و از شگفتیهای کیهانی لذت ببرند.
فهرست مطالب
چهار سیاره در یک نما!
هر شب در ماه ژانویه میتوانید چهار سیاره درخشان را همزمان ببینید. برخورد نزدیک بین زهره و زحل و عبور ماه از مقابل مریخ در ۱۳ ژانویه (۱۴ دی) هم دیدنی هستند. همچنین بارش شهابی زیبای کوادرانتی را نباید از دست بدهید.
نکات برجسته از رویدادهای آسمانی در ژانویه 2025
- ۳ ژانویه (۱۴ دی)، اوج بارش شهابی کوادرانتی: در این روز شما میتوانید ۲۰ تا ۳۰ شهاب در هر ساعت در آسمان تاریک و صاف ببینید. به دلیل نبود مزاحمت نور ماه، این زمان بهترین فرصت برای رصد شهابها است.
- ۱۳ ژانویه ( ۲۴ دی)، عبور ماه از مقابل مریخ: برای رصدگران در ایالات متحده و شرق کانادا، ماه در این شب از مقابل مریخ عبور خواهد کرد. زمانها بسته به مکان متفاوت است.
- ۱۷-۱۸ ژانویه (۱۸ و ۲۹ دی)، همنشینی زهره و زحل: در طول چند هفته، این دو سیاره تنها با چند انگشت فاصله از یکدیگر در آسمان قرار خواهند داشت (حدود ۲ درجه). نزدیکترین زمان به همنشینی این دو سیاره در ۱۷ و ۱۸ ژانویه است.
- تمام ماه ژانویه، چهار سیاره قابل مشاهده خواهند بود: در دو ساعت اول پس از غروب، میتوانید زهره و زحل را در جنوب غربی ببینید. مشتری در بالای سر شما خواهد درخشید و مریخ در شرق طلوع میکند. همچنین اورانوس و نپتون در آسمان هستند، اما برای دیدن آنها به تلسکوپ نیاز دارید. مشاهده چند سیاره در یک نما همیشه رخ نمیدهد و ارزش دیدن دارد.
- در ضمن در تمام ماه ژانویه، مریخ در حالت مقابله قرار دارد: یعنی این سیاره درست مقابل خورشید از زمین دیده میشود و تمام شب درخشان خواهد بود. مریخ در شب از شرق و در سپیدهدم از جنوب غربی قابل مشاهده است.
این رویدادهای آسمانی در ژانویه 2025 به نام همراستایی سیارات شناخته میشوند. در حقیقت، سیارات همیشه در یک خط تقریبی در آسمان حرکت میکنند. این خط به نام خط مداری شناخته میشود و نشاندهنده مسیری است که سیارات در آن به دور خورشید میچرخند.
به همین دلیل، گاهی به نظر میرسد که سیارات به هم نزدیک میشوند، چرا که ما آنها را از زاویهای خاص میبینیم، در حالی که در حال حرکت در مدار خود هستند.
در میانههای ژانویه، زهره و زحل به هم نزدیکتر میشوند و در تاریخ ۱۷ و ۱۸ ژانویه به نزدیکترین حالت خود میرسند.
مریخ نیز در این ماه به مقابله میرسد، به این معنی که درست در مقابل خورشید از زمین قرار میگیرد و در این زمان در درخشانترین و بزرگترین حالت خود دیده میشود. این پدیده حدود هر دو سال یکبار رخ میدهد و فرصتی عالی برای دیدن مریخ در نزدیکترین فاصله است.
بارش شهابی کوادرانتی اوج خود را در ساعات اولیه صبح ۳ ژانویه خواهد داشت. امسال، نور ماه نیز مزاحم نخواهد بود، چرا که در این زمان ماه فقط یک هلال است و زودتر غروب میکند.
بهترین زمان برای دیدن شهابها پس از نیمه شب و در مکانهای تاریک است. شهابها بیشتر در نزدیکی سپیدهدم دیده میشوند و مناطق روستایی بهترین دید را خواهند داشت.
این بارش بیشتر در نیمکره شمالی قابل مشاهده است و رصدگران در شمال غرب و منطقه اقیانوس آرام بهترین دید را خواهند داشت.