کپسول فضایی Kosmos 482 متعلق به اتحاد جماهیر شوروی سابق که بیش از پنج دهه در مدار زمین سرگردان بود، سرانجام به جو زمین بازگشت و در اقیانوس هند سقوط کرد.
به گزارش تکناک و به نقل از سازمان فضایی روسیه (Roscosmos)، بقایای کپسول فضایی Kosmos 482 در ساعت ۶:۲۴ به وقت گرینویچ وارد جو زمین شد و در نقطهای در شرق اقیانوس هند، در فاصله ۵۶۰ کیلومتری غرب جزیره Middle Andaman و غرب Jakarta، اندونزی به زمین برخورد کرد.
کپسول فضایی Kosmos 482 یکی از مأموریتهای سری Venera اتحاد جماهیر شوروی برای اکتشاف سیاره زهره بود، که در ۳۱ مارس ۱۹۷۲ از پایگاه فضایی Baikonur Cosmodrome واقع در قزاقستان امروزی پرتاب شد. اما به علت نقص فنی، موشک حامل دچار شکست شد و فضاپیما به جای خروج از مدار زمین، به مدار سیاره بازگشت و بیش از ۵۰ سال در آنجا باقی ماند.
آنچه این حادثه را خاص میکند، بازگشت کپسول فرودگر این کاوشگر به زمین بود. این کپسول کرهای تیتانیومی با قطر یک متری، وزن ۴۹۵ کیلوگرمی داشت و برای مقاومت در برابر فشارهای شدید ورود به جو (۳۰۰g) و بقا در شرایط جهنمی سطح زهره طراحی شده بود؛ جایی که اسید سولفوریک میبارد، فشار اتمسفر ۹۰ برابر زمین است و دمای هوا برای ذوب سرب کافی است.

به همین دلیل، کارشناسان معتقد بودند که این کپسول میتواند از ورود مجدد به جو زمین جان سالم به در ببرد و با سرعت ۲۴۲ کیلومتر در ساعت به سطح زمین برخورد کند. در صورت سقوط روی خشکی، این حادثه میتوانست هزینههای هنگفتی برای روسیه به عنوان مالک قانونی این شی به همراه داشته باشد، همچنین خسارات و افزایش هزینههای بیمه برای ساکنان منطقه ایجاد کند.
کپسول توسط آژانسهای فضایی Roscosmos، آژانس فضایی اروپا (ESA)، نیروی فضایی ایالات متحده و گروههای مستقل ردیابی شد. تصاویر ثبتشده تأیید کردند که این شی همان کپسول فرودگر بوده و حتی چتر نجات آن نیز باز شده است. هرچند پس از پنج دهه قرار گرفتن در معرض تشعشعات کیهانی، پارچه چتر به شدت آسیب دیده و کارایی خود را از دست داده بود.
به گزارش ESA، ایستگاه راداری در آلمان در ساعت ۷:۳۲ به وقت گرینویچ موفق به ردیابی این فضاپیما در مسیر پیشبینیشده نشد. سازمان Roscosmos اعلام کرد که ورود شی به لایههای پایینی جو را ثبت کرده است. تاکنون هیچ شاهد عینی از مشاهده ورود مجدد یا محل دقیق سقوط کپسول گزارشی ارائه نکرده و هیچ تأیید رسمی درباره محل نهایی تجزیه یا برخورد آن به سطح دریا منتشر نشده است.