کپسول فضایی فراموششده از دوران جنگ سرد به نام Kosmos 482 قرار است هفته آینده بار دیگر وارد جو زمین شود.
به گزارش تکناک، این کپسول فرودگر متعلق به اتحاد جماهیر شوروی که در سال ۱۹۷۲ برای مأموریتی در سیاره زهره پرتاب شده بود، در حدود تاریخ ۱۰ مه ۲۰۲۵ (۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) وارد جو زمین خواهد شد.
این کپسول بخشی از برنامه فضایی گسترده اتحاد جماهیر شوروی در جریان رقابت فضایی با ایالات متحده بود، که بین سالهای ۱۹۵۹ تا ۱۹۸۹ دنبال شد. یکی از بخشهای مهم این برنامه، پروژه Venera بود، که با هدف اکتشاف سیاره زهره از سال ۱۹۶۱ آغاز شد. با وجود شکستهای متعدد، این پروژه موفق شد که برخی از نخستینهای تاریخی را در اکتشافات فضایی به نام خود ثبت کند، که از جمله آنها میتوان به نخستین برخورد کنترلشده با یک سیاره بیگانه، نخستین تجزیه و تحلیل جو آن و تنها فرودهای موفقیتآمیز بشر روی سطح زهره تا به امروز، اشاره کرد.


فضاپیمای Kosmos 482 در تاریخ ۳۱ مارس ۱۹۷۲ از پایگاه فضایی بایکونور واقع در قزاقستان امروزی پرتاب شد. این فضاپیما قرار بود بخشی از مأموریتهای Venera باشد، اما در پی یک نقص در زمان پرتاب، به جای حرکت به سمت زهره، در مدار زمین باقی ماند. به همین دلیل، مقامات شوروی تصمیم گرفتند آن را با نام Kosmos معرفی کنند، که برای مأموریتهای شکستخورده استفاده میشد، تا توجه رسانهها را به ناکامی این مأموریت جلب نکنند.


این کپسول فضایی در دهههای بعد، از یادها رفت تا اینکه در سال ۲۰۲۲، وبلاگ تخصصی SatTrackCam Leiden با بررسی تصاویر مداری، ادعا کرد که آنچه باقی مانده، نه بخش انتقال بینسیارهای، بلکه خود کپسول فرودگر است. این وبلاگ در سال جاری گزارش داد که این شیء به سرعت در حال کاهش ارتفاع است و بهزودی وارد جو زمین خواهد شد.
اما نکتهای که این رویداد را از سایر سقوطهای معمول زباله فضایی متمایز میکند، جنس و طراحی این کپسول فضایی فراموششده است. کپسول فرودگر دارای یک پوسته نیمکرهای از جنس تیتانیوم با وزن ۴۷۲ کیلوگرم میباشد، که برای مقاومت در برابر فشار ۹۰ برابری جو زهره، باران اسید سولفوریک و دمای نزدیک به ۴۷۰ درجه سانتیگراد طراحی شده است. به همین دلیل، برخلاف بسیاری از زبالههای فضایی که در جو میسوزند، این قطعه به احتمال زیاد میتواند به سطح زمین برسد.
بر اساس تحلیلهای این وبلاگ، کپسول Kosmos 482 به احتمال زیاد در محدوده بین عرضهای جغرافیایی ۵۲ درجه شمالی تا ۵۲ درجه جنوبی در تاریخ تقریبی ۱۰ مه ۲۰۲۵ (۱۷ تا ۲۳ اردیبهشت) با احتمال خطای ±۲.۸ روز وارد جو زمین خواهد شد. این محدوده شامل کشورهایی مانند: بریتانیا، آلمان و کانادا در شمال تا آرژانتین و شیلی در جنوب و بخشهایی از اقیانوسهای اطلس و آرام میشود. البته به دلیل تغییرپذیری فعالیت خورشیدی و تأثیر آن بر جو زمین، نمیتوان محل دقیق ورود را با اطمینان مشخص کرد.
با وجود این، کارشناسان معتقد هستند که جای نگرانی نیست. بخش عمدهای از سطح زمین را آب تشکیل میدهد و بسیاری از مناطق خشکی نیز کمجمعیت یا خالی از سکنه هستند. بنابراین احتمال برخورد مستقیم این کپسول با مناطق مسکونی بسیار پایین است.
اگرچه بازگشت Kosmos 482 رویدادی جالب و منحصربهفرد در تاریخ فضانوردی محسوب میشود، اما خطری جدی برای ساکنان زمین ایجاد نمیکند. این کپسول تنها یادگاری مقاوم از دورانی است که رقابت قدرتهای بزرگ بر سر تسخیر فضا به اوج رسیده بود.