آزمایشگاه ملی سندیا (SNL) از بمب هستهای B61-13 آمریکا رونمایی کرد که تولید انبوه آن هفت ماه زودتر از برنامه آغاز شده است.
به گزارش تکناک، بمب B61-13 که از نوع گرانشی با قدرت انفجار متغیر است، بخشی از برنامه گسترده مدرنسازی توانمندیهای هستهای ایالات متحده محسوب میشود.
فهرست مطالب
چرا مدرنسازی سلاحهای هستهای همچنان اهمیت دارد؟
اگرچه تسلیحات هستهای یادآور دوران جنگ سرد هستند، اما همچنان نقش مهمی در معادلات جهانی ایفا میکنند. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، تعداد کلاهکهای آماده پرتاب آمریکا و روسیه از ۸,۰۰۰ تا ۹,۰۰۰ به حدود ۱,۸۰۰ عدد کاهش یافت.

با وجود این، ظهور قدرتهای هستهای جدید مانند چین و افزایش تلاشهای برخی کشورها برای دستیابی به این تسلیحات، ضرورت بهروزرسانی و توسعه آنها را برای آمریکا بیش از پیش آشکار کرده است.
نسل جدید توانمندی هستهای آمریکا
وزارت انرژی ایالات متحده و اداره امنیت هستهای ملی ایالات متحده (NNSA) در سال ۲۰۲۳ با بودجه ۹۲ میلیون دلاری، مأمور طراحی و ساخت بمب جدید B61-13 شدند، که یک بمب گرانشی است؛ به این معنی که به جای پرتاب از روی موشک، از هواپیما رها میشود.
ویژگیهای کلیدی بمب هستهای B61-13
نسخهای ارتقایافته از بمب هستهای B61-7 با سیستمهای ایمنی و امنیتی پیشرفته برای جلوگیری از دستکاری یا فعالسازی غیرمجاز:
- قابلیت تنظیم قدرت انفجار از ۱۰ تا ۳۶۰ کیلوتن، متناسب با نوع هدف و کاهش خسارات جانبی را دارد؛
- جایگزین بمبهای قدیمیتر B61-7 و B61-12، بدون نیاز به افزایش تعداد سلاحهای هستهای میشود؛
- مجهز به کیت کنترل دم است، که امکان هدایت بمب به سمت هدف را فراهم میکند، که دقت را افزایش و خطرات را برای هواپیماهای حامل کاهش میدهد.
استقرار و آینده بمب هستهای B61-13

این بمب با توجه به کاهش ۲۵ درصدی زمان تولید اولیه، ۷ ماه زودتر از برنامه آماده شده است. نخستین هواپیمایی که این بمب را حمل خواهد کرد، بمبافکن رادارگریز B-2 اسپیریت خواهد بود و این بمب در آینده روی بمبافکن پیشرفته B-21 Raider نیز مستقر خواهد شد.
با ورود B61-13 به تسلیحات هستهای آمریکا، این کشور نهتنها توانمندیهای هستهای خود را افزایش میدهد، بلکه بدون نیاز به گسترش تعداد تسلیحات، توان مقابله با تهدیدات قرن ۲۱ را نیز تقویت میکند.