با دیتاسنتر Hyperion، متا نهتنها بهدنبال پشتیبانی از پروژههای هوش مصنوعی خود است؛ بلکه میخواهد در رقابت با OpenAI و گوگل پیشی بگیرد.
به گزارش تکناک، مارک زاکربرگ، مدیرعامل متا، با انتشار بیانیهای در شبکه اجتماعی تردز اعلام کرد که شرکتش در حال ساخت دیتاسنتری به نام Hyperion است که انتظار میرود ۵ گیگاوات (GW) قدرت محاسباتی برای آزمایشگاه جدید هوش مصنوعی متا فراهم کند. این بیانیه جدیدترین گام متا برای پیشیگرفتن از OpenAI و گوگل در رقابت هوش مصنوعی محسوب میشود.
پساز جذب استعدادهای برجسته مانند الکساندر وانگ، مدیرعامل سابق Scale AI و دنیل گراس، مدیرعامل سابق Safe Superintelligence، اکنون تمرکز متا بر فراهمسازی زیرساختهای عظیم محاسباتی برای آموزش مدلهای پیشرفته قرار گرفته است. زاکربرگ گفت که دیتاسنتر Hyperion متا آنقدر گسترده خواهد بود که میتواند بیشتر منهتن را پوشش دهد. او از برنامه متا برای راهاندازی ابرخوشه ۱ گیگاواتی به نام Prometheus در سال ۲۰۲۶ نیز خبر داد؛ پروژهای که متا را در زمره نخستین شرکتهای فناوری با چنین زیرساختی قرار میدهد.
تککرانچ مینویسد که این گسترش زیرساختی میتواند توانایی متا در آموزش و ارائه مدلهای پیشرفته هوش مصنوعی را در سطحی مشابه OpenAI و دیپمایند و آنتروپیک قرار دهد. همچنین، این تلاشها ممکن است استعدادهای بیشتری به متا جذب کند؛ افرادی که مشتاق همکاری با شرکتی با قدرت محاسباتی رقابتی در عرصه هوش مصنوعی هستند.
با ترکیب دو پروژه Prometheus و Hyperion، میزان انرژی مصرفی بهحدی خواهد رسید که برای تأمین برق میلیونها خانه کافی باشد؛ موضوعی که میتواند منابع برق و آب جوامع اطراف را زیر فشار قرار دهد. به گزارش نیویورکتایمز، پروژه دیتاسنتر متا در شهرستان نیوتون جورجیا، موجب خشکشدن منابع آب برخی از ساکنان شده است.

پروژههای دیگر نیز نگرانیهای مشابهی ایجاد کردهاند. برای نمونه، CoreWeave، شرکت فعال درزمینه مراکز داده هوش مصنوعی، برنامه توسعهای دارد که پیشبینی میشود نیازهای برقی شهری در نزدیکی دالاس تگزاس را دو برابر کند. بااینحال، شرکتهای فناوری همچنان به ساخت دیتاسنترهای عظیم برای پیشبرد اهداف خود در هوش مصنوعی مصمم هستند. از دیگر پروژههای مهم میتوان به استارگیت OpenAI با مشارکت اوراکل و سافتبنک و ابرکامپیوتر Colossus از xAI اشاره کرد.
دولت ترامپ نیز از توسعه دیتاسنترهای هوش مصنوعی حمایت کرده است. دونالد ترامپ شخصاً در معرفی پروژه استارگیت حضور پیدا کرد و از برنامههایی برای گسترش زیرساخت هوش مصنوعی در آمریکا سخن گفته است.
همچنین، کریس رایت، وزیر انرژی آمریکا، در یادداشتی در اکونومیست نوشت که ایالات متحده باید رهبری «مرز جدید و پرمصرف انرژی» را برعهده بگیرد. او تأکید کرد که هوش مصنوعی برق را به ارزشمندترین خروجی ممکن یعنی «هوش» تبدیل میکند و دولت فدرال قصد دارد تولید انرژی از منابعی مانند زغالسنگ، هستهای، زمینگرمایی و گاز طبیعی را تسریع کند.
با حمایت مقامهای فدرال، صنعت هوش مصنوعی در حال حرکت بهسوی مصرف بخش درخورتوجهی از انرژی آمریکا است. کارشناسان پیشبینی میکنند که دیتاسنترها تا سال ۲۰۳۰ حدود ۲۰ درصد از کل مصرف انرژی ایالات متحده را ازآن خود کنند؛ رقمی که در سال ۲۰۲۲ فقط ۲/۵ درصد بود. اگر تولید انرژی بهسرعت افزایش نیابد، این روند میتواند مشکلات گستردهتری برای جوامع محلی ایجاد کند.