ناتو برای محافظت از کابلهای زیر دریایی و شبکههای ارتباطی خود در دریای بالتیک، عملیات جدیدی به نام نگهبان بالتیک یا Baltic Sentry را آغاز کرده است.
به گزارش تکناک، ناتو در این عملیات قصد دارد از شناورهای سطحی بدون سرنشین یا همان قایقهای پهپادی استفاده کند تا بتواند وضعیت منطقه را بهتر زیر نظر داشته باشد. بیش از ۲۰ قایق پهپادی در این عملیات به کار گرفته خواهند شد که به همراه ۱۲ کشتی از گروههای دریایی ناتو و تعدادی هواپیما، نظارت بر این منطقه را انجام میدهند.
این اقدام ناتو پس از چندین حادثه مشکوک صورت گرفته است. در ماههای اخیر، کشتیهایی وابسته به روسیه مظنون به آسیب رساندن به کابلهای حیاتی زیر دریایی شدهاند. اولین حادثه در نوامبر ۲۰۲۴ رخ داد، که یک کشتی با پرچم چین به دو کابل ارتباطی بین فنلاند و سوئد آسیب زد. حادثه دوم در دسامبر همان سال بود، که یک کشتی دیگر چند کابل از جمله کابل برق را بین فنلاند و استونی قطع کرد.
ناتو در گذشته برنامهریزی کرده بود که این قایقهای پهپادی را در ژوئن ۲۰۲۵ مستقر کند، اما با توجه به اهمیت زیرساختهای مورد تهدید، تصمیم گرفته شد که این طرح زودتر از موعد به مرحله اجرا درآید.
این شناورها مجهز به حسگرهایی نظیر دوربینهای نوری و حسگرهای الکترومغناطیسی خواهند بود، که به جمعآوری اطلاعات و ارزیابی شرایط کمک میکنند.
تمامی دادهها با سایر نیروها و مقامات مربوطه به اشتراک گذاشته خواهند شد. سخنگوی ناتو اعلام کرده که هدف از این اقدام، فراهم کردن آگاهی عملیاتی بیشتر از طریق فناوریهای پیشرفته و ارتقای تواناییها به مرور زمان است.
در سوی دیگر جهان، تایوان نیز پس از اینکه یک کشتی باری چینی، مظنون به خرابکاری کابل اینترنت زیر دریایی این کشور شد، اقدامات بیشتری برای نظارت بر شبکه کابلهای زیر دریایی خود انجام میدهد.
نیروی دریایی و گارد ساحلی تایوان به طور مشترک کشتیها را تحت نظارت قرار خواهند داد، بهویژه کشتیهایی که رفتارهای مشکوک نظیر تغییر سرعت ناگهانی یا حرکت در مسیرهای غیرعادی از خود نشان میدهند. همچنین مقامات تایوانی اعلام کردهاند که در صورت نیاز، کشتیهای مشکوک برای بازرسی یا توقیف مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
این دو اقدام ناتو و تایوان نشاندهنده اهمیت روزافزون حفاظت از زیرساختهای حیاتی در دنیای امروز است، بهویژه در زمینه ارتباطات و انرژی که بخشهای حیاتی اقتصاد جهانی به حساب میآیند.