در تحقیقی جدید از دانشگاه نبراسکا-لینکلن و دانشگاه ایلینوی، مشخص شد رژیم غذایی مدیترانهای که شامل: مصرف بالای میوهها، سبزیجات، ماهی و چربیهای سالم است با کاهش سرعت پیری مغز ارتباط دارد.
به گزارش تکناک، این تحقیق شامل اندازهگیری بیومارکرهای مغذی در خون، اسکنهای MRI و ارزیابیهای شناختی بود. یافتهها نشان دادند افرادی که این الگوی غذایی را دنبال میکنند، سطوح بالاتری از اسیدهای چرب، کاروتنوئیدها، کولین، دو نوع ویتامین E و آنتیاکسیدانها در خون خود دارند، که به کُند شدن پیری مغز کمک میکند.
در انجام این مطالعه، محققان دانشگاه نبراسکا-لینکلن (UNL) و دانشگاه ایلینوی در Urbana-Champaign گروهی متشکل از 100 فرد سالم از نظر شناختی در محدودۀ سنی 65 تا 75 سال را بررسی کردند.
آنها خون شرکتکنندگان را برای اندازهگیری نشانگرهای زیستی مواد مغذی جمعآوری کردند و بر روی آنها اسکن MRI انجام شد و داوطلبان را در طیف وسیعی از ارزیابیهای شناختی قرار دادند. همچنین دانشمندان از شرکتکنندگان درخواست پرسشنامههای کاملی را کردند که شامل اطلاعات دموگرافیک، یعنی اطلاعات مربوط به سطوح فعالیت و اندازهگیریهای بدن بود.
محققان در هنگام بررسی دادههای شناختی، دو نوع پیری مغز شامل: پیری کندتر از حد پذیرفته شده و پیری پر شتاب را یافتند. هنگامی که آنها دادههای شناختی را با اندازهگیریهای تغذیهای ترکیب کردند، متوجه شدند که ارتباطی واضح میان یک پروفایل تغذیهای مشخص با افرادی که پیری مغزشان کندتر است، وجود دارد. بهطور خاص، افرادی که مغز جوانتری داشتند، سطوح خوبی از اسیدهای چرب، کاروتنوئیدها، کولین، دو شکل ویتامین E و آنتیاکسیدانها را در خونشان نشان دادند. این یک پروفایل تغذیهای است که دقیقاً با رژیم غذایی مدیترانهای مطابقت دارد.
آرون باربی، محقق ارشد این مطالعه گفت:
جنبۀ منحصر بهفرد مطالعۀ ما در رویکرد جامع آن، یعنی یکپارچهسازی دادهها در مورد تغذیه، عملکرد شناختی و تصویربرداری مغز، است. ما از اندازهگیری سادۀ عملکرد شناختی با تستهای عصب روانشناختی سنتی فراتر میرویم. در واقع ما به صورت همزمان، ساختار، عملکرد و متابولیسم مغز را بررسی میکنیم و ارتباط مستقیمی میان این ویژگیهای مغز و تواناییهای شناختی را نشان میدهیم. علاوه بر این با توجه به الگوهای مشاهده شده در نشانگرهای زیستی مواد مغذی، ما نشان دادیم که این ویژگیهای مغز به شکل مستقیم با رژیم غذایی و تغذیه ارتباط دارد.
در حالی که محققان ادعا دارند مطالعۀ آنها منحصر به فرد است، شاید یافتهها خیلی تعجبآور نباشد، چرا که رژیم غذایی مدیترانهای که تأکید زیادی بر مصرف غلات کامل، میوهها، سبزیجات، ماهی و چربیهای سالم دارد، بهطور مداوم به عنوان یک برنامۀ غذایی سالم، نشان داده است که با بیماریهای قلبی – عروقی، دیابت نوع دوم و سرطان سینه مبارزه میکند و حتی علائم افسردگی را در مردان جوان کاهش میدهد. همچنین سال گذشته، این رژیم در میان 10 رژیم غذایی برتر رتبهبندی شده و توسط انجمن قلب آمریکا در رتبۀ سوم قرار گرفته است.
محققان اعلام کردند: قصد دارند به بررسی مشخصات مواد مغذی مرتبط با پیری کُندتر مغز ادامه دهند و اثرات مواد مغذی خاص بر سلامت مغز را بیشتر از هم جدا کنند.
باربی بیان کرد: گام بعدی ما شامل انجام آزمایشهای تصادفیسازی و کنترلشده است. در این آزمایشها، ما مواد مغذی خاصی را باتوجه به ارتباط مطلوب با عملکرد شناختی و سلامت مغز جدا و آنها را به شکل مواد مغذی مصرف میکنیم. این کار به ما این امکان را میدهد تا بهطور قطع ارزیابی کنیم که آیا افزایش میزان این پروفایلهای غذایی خاص به شکل قابل اعتمادی باعث بهبود در عملکرد تست شناختی و معیارهای ساختار، عملکرد و متابولیسم مغز میشود یا تأثیر چندانی ندارد.
این مطالعه در مجلۀ Nature Aging منتشر شده است.