تحقیقات جدید نشان دادهاند که داشتن میزان بالاتری از چربیهای سالم امگا-3 و امگا-6 در خون، میتواند خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان را کاهش دهد.
به گزارش تکناک، اسیدهای چرب امگا-3 و امگا-6 که بیشتر در مکملهای ماهی یافت میشوند، گاهی در مرکز توجه علمی قرار گرفتهاند و گاهی هم در حاشیه بودهاند. از یک سو، مطالعات نشان دادهاند که مکملهای ماهی خطر آسم دوران کودکی را کاهش میدهند و فواید قلبی-عروقی دارند. اما از سوی دیگر، مطالعات نشان دادهاند که این مکملها خطر بیماریهای قلبی یا سرطان را کاهش نمیدهند و از افسردگی پیشگیری نمیکنند.
مطالعهای جدیدی که توسط دانشگاه جورجیا (UGA) در ایالات متحده انجام شده است، تاکنون در دسته مطالعات مثبت قرار میگیرد. محققان این مطالعه به این نتیجه رسیدهاند که اسیدهای چرب امگا-3 و امگا-6 خطر ابتلا به تعدادی از سرطانهای خاص را کاهش میدهند.
یوشن ژانگ، نویسنده اصلی مطالعه گفت: «سطوح بالاتر امگا-3 و امگا-6 با خطر کمتر ابتلا به سرطان ارتباط دارد. این نتایج نشان میدهد که افراد معمولی باید بیشتر این چربیهای سالم را در رژیم غذایی خود بگنجانند.»
اسیدهای چرب امگا-3 و امگا-6 از انواع چربیهای غیر اشباع هستند، که به عنوان «چربیهای سالم» شناخته میشوند.
سه نوع مهم از اسیدهای چرب امگا-3 وجود دارد. اسید آلفا-لینولنیک (ALA) که در گیاهان یافت میشود، اسید ایکوزاپنتانوئیک (EPA) و اسید دوکوزاهگزانوئیک (DHA) که در ماهی و جلبکها وجود دارند. همچنین اسیدهای چرب امگا-6 در روغنهای گیاهی، آجیل و دانهها پیدا میشوند.
محققان در این مطالعه بررسی کردند که چگونه سطوح پلاسمای اسیدهای چرب امگا-3 و امگا-6 با بروز انواع مختلف سرطانها ارتباط دارند.
دادهها از ۲۵۸,۱۳۸ نفر در بیوبانک بریتانیا جمعآوری شده بود. این سرطانها شامل انواع مختلف سرطان در قسمتهای متعدد بدن مانند: سر و گردن، مری، معده، روده، کبد، پانکراس، ریه، پوست، سینه، رحم، تخمدان، پروستات، کلیه، مثانه، مغز، تیروئید و بافتهایی که به تولید سلولهای خونی کمک میکنند، بودند.
میانگین سن شرکتکنندگان در این مطالعه ۵۶.۴ سال بود و بیشتر آنها (۹۰.۹ درصد) سفیدپوست بودند. در طول حدود ۱۳ سال پیگیری، ۲۹,۸۳۸ نفر به سرطان مبتلا شدند.
محققان متوجه شدند افرادی که سطح بالاتری از امگا-3 را در خون داشتند، خطر ابتلا به پنج نوع سرطان خاص، از جمله سرطان روده بزرگ، معده و ریه در آنها پایینتر بود. همچنین افرادی که سطح بالاتری از امگا-6 داشتند، خطر ابتلا به ۱۴ نوع سرطان، از جمله سرطان مغز، مثانه و ملانوم بدخیم، در آنها پایینتر بود. با وجود این، در مورد سرطان پروستات، افرادی که امگا-3 بیشتری داشتند، کمی بیشتر در معرض خطر این نوع سرطان بودند.
اگرچه هیچ دستورالعمل رسمی برای مصرف امگا-3 وجود ندارد، اما بیشتر سازمانها توصیه میکنند که بزرگسالان سالم حداقل ۲۵۰ تا ۵۰۰ میلیگرم EPA و DHA ترکیبی در روز مصرف کنند. این مقدار معادل حدود ۲۲۷ گرم ماهی چرب در هفته است.
مغزها و دانهها مقدار زیادی امگا-6 دارند. طبق توصیههای هیئت تغذیه و غذاهای مؤسسه پزشکی ایالات متحده، برای افراد ۱۹ تا ۵۰ سال، مقدار مصرف روزانه مناسب امگا-6 برای مردان ۱۷ گرم و برای زنان ۱۲ گرم میباشد.
در ضمن محققان گفتند که زنان باید بیشتر امگا-3 مصرف کنند.
این مطالعه محدودیتهایی نیز داشت، از جمله اینکه بیشتر شرکتکنندگان از نژاد و اصالت اروپایی و سفیدپوست بودند. بنابراین نتایج ممکن است برای دیگر گروههای نژادی قابل تعمیم نباشد.
همچنین تعداد موارد سرطان در برخی نواحی خاص کم بود، که میتواند دقت نتایج را کاهش دهد.
از آنجا که ژنتیک فردی افراد در نظر گرفته نشده بود، تحقیقات آینده باید بررسی کنند که آیا تفاوتهای ژنتیکی خاص میتوانند تأثیر اسیدهای چرب غیر اشباع (PUFAs) بر سرطانها را تغییر دهند یا خیر.
با وجود این، محققان میگویند که این مطالعه پایهای خوب برای تحقیقات آینده درباره نقش اسیدهای چرب غیر اشباع (PUFAs) در ایجاد انواع مختلف سرطانها فراهم کرده است.
همچنین این تحقیق میتواند به توسعه راهکارهایی برای پیشگیری از سرطان از طریق مدیریت سطح این اسیدهای چرب در بدن کمک کند.