مطالعهای جدید از دانشگاه هیروشیما ژاپن نشان داده است که بین باکتری عامل بیماری لثه (پریودنتیت) و فیبریلاسیون دهلیزی (AFib) یکی از رایجترین اختلالات ریتم قلب، ارتباط وجود دارد.
به گزارش تکناک، همانطور که آگاهی درباره نقش کلیدی میکروبیوم روده در سلامت بدن افزایش یافته است، تحقیقات اخیر نیز به نقش سلامت دهان در بروز بیماریهایی مانند: آلزایمر، التهاب روده و بیماریهای قلبی پرداختهاند.
در این مطالعه جدید به سرپرستی دکتر شونسوکه میاوچی، ارتباط بین باکتری Porphyromonas gingivalis (یکی از عوامل اصلی پریودنتیت) و بیماری فیبریلاسیون دهلیزی بررسی شده است.
فهرست مطالب
یافتههای علمی کلیدی
- انتقال باکتری از لثه به قلب: محققان با استفاده از موشهای آلوده به باکتری P. gingivalis، وجود DNA یکسان این باکتری در ناحیه دهان و دهلیز چپ قلب را تأیید کردند. دهلیز چپ همان جایی است که فیبریلاسیون دهلیزی آغاز میشود.
- افزایش فیبروز دهلیزی: موشهای آلوده مقدار بیشتری از بافت آسیبدیده در دهلیز قلب (۲۱.۹ درصد در برابر ۱۶.۳ درصد) داشتند و احتمال بیشتری برای ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی از خود نشان دادند (۳۰ درصد در برابر ۵ درصد).
- بررسی در نمونه انسانی: تحلیل بافت دهلیز چپ ۶۸ بیمار مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی نشان داد که میزان باکتری P. gingivalis در بیماران با بیماری شدید لثه نیز بالاتر بوده است.

اهمیت پیشگیری از انتقال باکتری
دکتر شونسوکه میاوچی گفت: «باکتری P. gingivalis از طریق ضایعات لثه وارد جریان خون میشود و به دهلیز چپ قلب انتقال مییابد. میزان باکتری در دهلیز با شدت بیماری لثه ارتباط مستقیم دارد. این باکتری با تشدید فیبروز دهلیزی، باعث افزایش احتمال بروز فیبریلاسیون دهلیزی میشود. بنابراین، درمان بیماری لثه میتواند نقش مهمی در پیشگیری و حتی درمان فیبریلاسیون دهلیزی ایفا کند.»
گامهای بعدی درباره بیماری لثه و فیبریلاسیون دهلیزی
پژوهشگران دانشگاه هیروشیما در حال بررسی نحوه تأثیر باکتری P. gingivalis بر سلولهای عضلانی قلب هستند. همچنین طرحی برای ایجاد یک سیستم یکپارچه پزشکی و دندانپزشکی در استان هیروشیما آغاز شده، که هدف آن درمان همزمان بیماریهای قلبی و دهانی و گسترش این الگو در سراسر ژاپن است.
این مطالعه علمی، برای نخستین بار نشان داده است که رعایت بهداشت دهان و دندان میتواند در پیشگیری از بیماریهای قلبی، بهویژه فیبریلاسیون دهلیزی مؤثر باشد. سلامت دهان نهتنها مانع از دست رفتن دندان میشود، بلکه میتواند از ورود باکتریهای مضر به قلب و بروز اختلالات ریتم قلبی جلوگیری کند.