شرکت تحقیقاتی محاسبات کوانتومی با «پروژه ۱۱»، رقابتی جسورانه برای سنجش میزان تهدید رایانههای کوانتومی علیه بیت کوین به راه انداخته است.
به گزارش تکناک، جایزه «روز کوانتوم» (Q-Day Prize) که در تاریخ ۱۶ آوریل اعلام شد، یک بیت کوین (حدود ۸۴ هزار دلار) به کسی اهدا خواهد شد که بتواند تا تاریخ ۵ آوریل ۲۰۲۶ بخشی از یک کلید خصوصی بیت کوین را با استفاده از رایانه کوانتومی بشکند.
مأموریت چیست؟ از الگوریتم شور (Shor’s algorithm) روی یک رایانه کوانتومی واقعی، بدون هیچ میانبر کلاسیکی استفاده شود. حتی شکستن بخش کوچکی از یک کلید بیت کوین نیز یک دستاورد بزرگ به حساب میآید.
پروژه ۱۱ در شبکه اجتماعی ایکس هشدار داد: «بیش از ۱۰ میلیون آدرس بیت کوین کلید عمومی خود را آشکار کردهاند. با وجود این، هیچکس تاکنون سنجشی واقعی از میزان تهدید کوانتومی انجام نداده است.»

این چالش به دنبال آن است که تواناییهای کنونی محاسبات کوانتومی را به آزمایش بگذارد و مشخص کند که رمزنگاری منحنی بیضوی (ECC) پادشاه رمزارزها همچنان ایمن است یا خیر. اگر پیشرفت رایانههای کوانتومی به اندازه کافی سریع باشد، در نهایت میتوانند به بیش از ۶ میلیون بیت کوین -به ارزش تقریبی ۵۰۰ میلیارد دلار- دسترسی پیدا کنند.
پروژه ۱۱ اشاره کرده است که پلتفرمهایی مانند: IBM و AWS در حال حاضر دسترسی اولیه به تراشههای کوانتومی را ارائه میکنند. تراشه Heron شرکت IBM قادر به مدیریت ۱۵۶ کیوبیت است و تراشه Willow گوگل میتواند ۱۰۵ کیوبیت را کنترل کند. کارشناسان تخمین میزنند که برای شکستن کامل یک کلید ۲۵۶ بیتی ECC به حدود ۲,۰۰۰ کیوبیت تصحیحشده نیاز است.
با وجود این، کارشناسان رمزارز از جمله جیمسون لاپ و مدیرعامل تتر، پائولو آردوینو، تاکید دارند که فعلاً جای نگرانی فوری وجود ندارد. اما هر دو بر این باور هستند که صنعت باید از هماکنون برای آیندهای امن در برابر تهدیدات کوانتومی برنامهریزی کند.
اگر کسی موفق به بردن جایزه روز کوانتوم شود، نه تنها یک بیت کوین برنده خواهد شد، بلکه میتواند نام خود را در تاریخ رمزنگاری ثبت کند.