کوالکام اعلام کرد که با همکاری شرکت HUMAIN، زیرمجموعه صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان (PIF)، وارد بازار پردازندههای سرور میشود.
کوالکام، یکی از شرکتهای فناوری بزرگ جهان، ورود مجدد خود به بازار پردازندههای سرور را با همکاری پروژه ابری هوش مصنوعی عربستان سعودی رسماً اعلام کرد. این شرکت در بیانیهای مطبوعاتی تأیید کرد که تفاهمنامهای با HUMAIN AI، شرکت نوپای سعودی تحت حمایت صندوق سرمایهگذاری عمومی (PIF)، به امضا رسانده است. این همکاری که بخشی از برنامههای استراتژیک عربستان برای توسعه زیرساختهای فناوری و تبدیلشدن به قطب جهانی هوش مصنوعی است، نقطه عطفی مهم در مسیر جدید کوالکام محسوب میشود.
کوالکام پیشاز این در سال ۲۰۱۷ با معرفی پردازندههای سرور Centriq وارد بازار مراکز داده شده بود؛ اما در سال ۲۰۱۹ بهدلایل اقتصادی این پروژه را متوقف کرد. بااینحال، کوالکام در ادامه با خرید استارتاپ Nuvia که در حال تولید پردازندههای سرور مبتنیبر معماری Arm بود، فناوری جدیدی را در اختیار گرفت. هرچند این فناوری عمدتاً در پردازندههای اسنپدراگون برای دستگاههای ویندوزی استفاده شد، همواره گمانهزنیهایی درباره بازگشت کوالکام به بازار سرور با تکیه بر فناوری Nuvia وجود داشت.
تامزهاردور مینویسد که براساس توافق جدید، کوالکام و HUMAIN AI قرار است در توسعه نسل آینده مراکز داده هوش مصنوعی و زیرساختها و خدمات ابری تا لبه همکاری کنند. به گفته کوالکام، هدف از این همکاری ساخت مراکز داده پیشرفته در عربستان سعودی است که بتوانند راهکارهای استنتاج هوش مصنوعی بهینه و مقیاسپذیر و هیبریدی را برای مشتریان داخلی و بینالمللی فراهم کنند.
در همین زمینه، کوالکام متعهد شده است که علاوهبر توسعه و تأمین پردازندههای پیشرفته سرور و هوش مصنوعی برای مراکز داده HUMAIN، با استفاده از پردازندههای اسنپدراگون و Dragonwing، سرعت بهرهبرداری و بهکارگیری این زیرساختها را افزایش دهد.

یکی دیگر از مفاد مهم این تفاهمنامه، راهاندازی مرکز طراحی کوالکام (Qualcomm Design Center) برای توسعه فناوری نیمههادی در عربستان سعودی است؛ اقدامی که میتواند نقش مهمی در بومیسازی دانش فنی و ایجاد فرصتهای شغلی تخصصی در منطقه داشته باشد.
کوالکام پیشتر در اوایل سال جاری با جذب سیلش کوتپالی، معمار ارشد سابق پردازندههای Xeon اینتل، نشانههایی از بازگشت به بازار سرور را مخابره کرده بود. کوتپالی سوابق مهمی همچون معماری پردازندههای x86 و Itanium و چندین نسل Xeon را در کارنامه خود دارد.
این رویداد مهم در شرایطی رخ میدهد که عربستان سعودی اخیراً توجه ویژهای به توسعه فناوری هوش مصنوعی و مراکز داده ابری نشان داده است. در همین زمینه، انویدیا نیز اعلام کرده است که ۱۸ هزار واحد کارت گرافیک هوش مصنوعی به عربستان ارسال خواهد کرد تا زیرساخت مرکز داده ۵۰۰ مگاواتی را فراهم کند.
این اقدامات همزمان با لغو رسمی قانون AI Diffusion دولت آمریکا اتفاق افتاده است؛ قانونی که صادرات تراشههای هوش مصنوعی به بسیاری از کشورها را محدود میکرد و حالا با برداشتهشدن این محدودیتها، رقابت برای تصاحب بازارهای جهانی هوش مصنوعی وارد مرحلهای تازه شده است.
با این تحول، کوالکام نهتنها موقعیت خود را در بازارهای نوظهور فناوری تثبیت میکند؛ بلکه عربستان سعودی نیز گام دیگری به تحقق چشمانداز خود برای تبدیلشدن به یکی از قطبهای جهانی هوش مصنوعی و فناوری اطلاعات نزدیک میشود.