دانشمندان مؤسسه KAIST در کره جنوبی، روشی جدید برای درمان نابینایی ابداع کردهاند.
به گزارش تکناک، این روش جدید با احیای سلولهای عصبی شبکیه، بینایی از دسترفته حیوانات را بازگردانده است. این پیشرفت مهم میتواند تحولی بزرگ در درمان بیماریهای تخریبکننده شبکیه ایجاد کند.
فهرست مطالب
نخستین ترمیم طولانیمدت شبکیه در پستانداران
مؤسسه KAIST در تاریخ ۳۰ مارس اعلام کرد که تیمی به سرپرستی پروفسور جین وو کیم از دانشکده علوم زیستی، دارویی ساختهاند که با مهار پروتئین PROX1، توانسته است بازسازی شبکیه و بازیابی بینایی را در موشها ممکن کند. این تأثیر برای بیش از شش ماه ادامه داشته، که دستاوردی بیسابقه در درمان مشکلات شبکیه در پستانداران است.

پروتئین PROX1: مانع اصلی بازسازی شبکیه در انسان
پروتئین PROX1 در نورونهای شبکیه، هیپوکامپ و نخاع وجود دارد. این پروتئین اغلب از تکثیر سلولهای بنیادی عصبی جلوگیری و به رشد سلولها کمک میکند. اما PROX1 در شبکیه آسیبدیده پستانداران، مانع بازسازی سلولهای گلیال مولر میشود. این سلولها در حیواناتی مثل ماهی میتوانند به سلولهای عصبی جدید تبدیل شوند.
پروتئین PROX1 چگونه بازسازی را متوقف میکند؟
تحقیقات نشان دادهاند که پروتئین PROX1 توسط نورونهای آسیبدیده شبکیه، ترشح و سپس توسط سلولهای گلیال مولر جذب میشود. این پروتئین مانع از بازگشت این سلولها به حالت بنیادی و تولید نورونهای جدید میگردد.
آنتیبادی خنثیکننده PROX1 برای درمان نابینایی
تیم تحقیقاتی KAIST با توسعه یک آنتیبادی اختصاصی که پروتئین PROX1 را قبل از رسیدن به سلولهای گلیال خنثی میکند، موفق به فعالسازی مجدد فرایند بازسازی در شبکیه شدهاند.
با استفاده از یک ویروس خاص به نام AAV، ژن آنتیبادی به چشم حیوانات مبتلا به بیماری رتینیت پیگمانتوزا تزریق شد. این کار باعث شد که لایههای حساس به نور در چشم دوباره ساخته شوند و بینایی موشها بهتر شود. این درمان بیش از ۶ ماه اثر داشت و نشان داد که هم موثر و هم ماندگار است.

آیندهای روشن برای درمان نابینایی
دکتر یون جونگ لی از تیم تحقیقاتی گفت: «ما در آستانه اتمام بهینهسازی آنتیبادی CLZ001 هستیم. هدف ما ارائه راهحلی برای میلیونها بیمار در معرض نابینایی است، که تاکنون درمان موثری برای آنها وجود نداشته است.»
پژوهشگران قصد دارند تا سال ۲۰۲۸، آزمایشهای بالینی این روش را برای درمان بیماریهای تخریبکننده شبکیه در انسان آغاز کنند.