محققان دانشگاه لیدز موفق به توسعه یک ربات مغناطیسی بسیار کوچک شدهاند که تحولی بزرگ در تشخیص زودهنگام سرطان به حساب میآید.
به گزارش تکناک، این ربات قادر است تصاویر سهبعدی با وضوح بالا از بافتهای عمقی بدن، از جمله سیستم گوارشی تولید کند و از این طریق، امکان نمونهبرداری مجازی (Virtual Biopsy) را فراهم نماید.
فهرست مطالب
نمونهبرداری مجازی بدون نیاز به نمونهبرداری فیزیکی
پزشکان با استفاده از این فناوری میتوانند در یک فرایند غیرتهاجمی و در لحظه، ضایعات مشکوک را تشخیص، مرحلهبندی و حتی درمان کنند، بدون آنکه نیازی به انجام نمونهبرداری فیزیکی باشد.
اولین تصویربرداری سهبعدی از داخل سیستم گوارشی
محققان دانشگاه لیدز در طراحی این ربات، از شکل منحصربهفرد یک جسم هندسی خاص به نام الوئید (oloid) و حرکت چرخشی آن الهام گرفتهاند.
این فناوری به یک آندوسکوپ مغناطیسی انعطافپذیر (MFE) مجهز شده، که قادر به ثبت تصاویر سهبعدی با دقت بالا از بافتهای داخلی بدن است.

پروفسور پیِترو والدستری (Pietro Valdastri)، یکی از محققان اصلی توسعهدهنده این ربات گفت: «این فناوری برای نخستین بار به ما امکان میدهد که تصاویر سهبعدی فراصوتی را به طور مستقیم از داخل سیستم گوارشی بازسازی کنیم، دستاوردی که پیش از این ممکن نبود.»
کنترل پیشرفته ربات تشخیص سرطان
این نوآوری که در مجله Science Robotics شرح داده شده، نشان میدهد که طراحی این ربات بر اساس هوش تجسمی (Embodied Intelligence) و هندسه خاص الوئید انجام شده است.
این فناوری از طریق میدان مغناطیسی کنترلشده، امکان حرکت و تصویربرداری دقیق را فراهم میکند.
محققان این پژوهش اعلام کردند که یک مدل کنترل پیشرفته طراحی کردهاند که امکان هدایت دقیق ربات به کمک میدان مغناطیسی را فراهم میکند. این فناوری در کاربردهای آزمایشگاهی آزمایش شده است و میتواند با استفاده از یک دستگاه فراصوت کوچک، نمونهبرداری مجازی و تصویربرداری دقیق بافتها را در همان لحظه انجام دهد.
دستگاه تصویربرداری این ربات، با استفاده از آرایه میکرو-اولتراسوند ۲۸ مگاهرتزی، یک بازسازی سهبعدی دقیق از بافت اسکنشده ایجاد میکند. پزشکان میتوانند با استفاده از این دادهها، تصاویر مقطعی دقیق و مشابه نمونهبرداری سنتی ایجاد کنند.
گام بعدی در تشخیص و درمان سرطان
محققان تأکید کردهاند که فناوری تصویربرداری سهبعدی که پیش از این در رگهای خونی و راستروده استفاده میشد، اکنون میتواند تصاویر دقیقی از بخشهای عمیقتر سیستم گوارش ارائه دهد. این پیشرفت، گامی مهم در بهبود روشهای تشخیصی محسوب میشود.
نیکیتا گرینیدج (Nikita Greenidge)، یکی از توسعهدهندگان این نوآوری بیان کرد: «ما این فناوری را یک گام فراتر از کولونوسکوپی سنتی بردهایم. این نوآوری به پزشکان اجازه میدهد تا بدون نیاز به انتظار برای مراحل بعدی، تشخیص و درمان را در یک جلسه انجام دهند.»
این فناوری نه تنها فرایند را برای بیماران راحتتر میکند، بلکه زمان انتظار را کاهش میدهد، نیاز به انجام آزمایشهای تکراری را کم میکند و اضطراب ناشی از انتظار برای نتایج احتمالی سرطان را از بین میبرد.