محققان دانشگاه کالیفرنیا سانفرانسیسکو با تحریک نورونها در مغز موشها، راهی جدید برای درمان افسردگی و تقویت انعطافپذیری در برابر استرس پیدا کردهاند.
به گزارش تکناک، محققان با تحریک خاص نورونها توانستند موشهای کمتر انعطافپذیر را به موشهایی تبدیل کنند که فعالانه به دنبال لذت بودند.
فهرست مطالب
انعطافپذیری و درمان افسردگی
برخی افراد بلافاصله پس از روبهرو شدن با بحرانها بهبود مییابند و دوباره شاد میشوند، در حالی که دیگران در چرخههای افسردگی گرفتار میمانند.
محققان دانشگاه UCSF در تلاش برای درک این تفاوتها، بر این مسئله تمرکز کردهاند که چرا برخی افراد بهتر از دیگران از استرس و بحرانها بهبود مییابند. همچنین در جستوجوی راهحلهایی برای درمان افرادی هستند که با علائم طولانیمدت استرس و افسردگی دست و پنجه نرم میکنند.
بررسی پاسخهای مغزی به استرس
دانشمندان در این تحقیق، متوجه شدند که استرس باعث تغییراتی در فعالیت مغز موشها میشود. این تغییرات به وضوح موشهایی را که از استرس بهبود مییابند از موشهایی که در این فرایند شکست میخورند، متمایز میکند.
محققان در این مطالعه، با تحریک برخی نورونها در مغز موشهای کمتر انعطافپذیر، شاهد تغییرات چشمگیری در رفتار آنها بودند. موشهایی که پیش از این درگیر افکار منفی و بلاتکلیفی بودند، حالا به سمت جستوجوی لذت، مثل نوشیدن آب شیرین حرکت کردند.
نورونها و ارتباط آمیگدال با هیپوکامپ
محققان در این تحقیق، به بررسی فعالیت نورونها در دو ناحیه مهم مغزی پرداختند. یکی آمیگدال، که مسئول ارزیابی خطرات پاداش است و دیگری هیپوکامپ، که به یادآوری و پیشبینی کمک میکند.
نتایج نشان داد که در موشهای انعطافپذیر، این دو ناحیه به طور مؤثر با هم در ارتباط هستند، اما در موشهای کمتر انعطافپذیر، این ارتباط مختل شده بود.
تحریک مغزی برای تغییر رفتار
فرانسیس شیا، یکی از محققان این پروژه بر این باور بود که اگر نورونهای ارتباطی میان آمیگدال و هیپوکامپ را بیشتر تحریک کند، میتواند رفتار موشها را تغییر دهد.
او از تکنیک شیمی-ژنتیک استفاده کرد، که به کمک آن نورونها در مغز موشها تحریک شدند. پس از این تحریک، موشها به طور آشکاری به سمت آب شیرین حرکت کردند، که این کار مشابه رفتار موشهای انعطافپذیر بود.
آیندهای نو برای درمان افسردگی
محققان اکنون به دنبال آن هستند که این یافتهها را به انسانها تعمیم دهند و به دنبال یافتن الگوهای مشابه در مغز انسانها هستند.
دکتر مازن خیر بک، نویسنده ارشد این تحقیق، امیدوار است که با استفاده از این روشها، درمانی غیرتهاجمی برای افسردگی ارائه دهند، که ممکن است جایگزین روشهای فعلی باشد.
خیر بک در این زمینه گفت: «اگر بتوانیم این یافتهها را در انسانها به کار ببریم، راهی جدید و مؤثر برای درمان افسردگی خواهیم داشت، که بدون نیاز به داروهای شیمیایی است.»
همچنین تیم تحقیقاتی در حال همکاری با مرکز Dolby برای اختلالات خلقی است تا روشهای بیشتری برای تغییر این الگوهای مغزی پیدا کنند.