عفونتهای دستگاه ادراری (UTIs) میتوانند در هر نقطهای از مجاری ادراری، از مجرای ادرار گرفته تا مثانه و کلیهها رخ دهند.
به گزارش تکناک، عفونت مثانه شایع ترین نوع UTI است. این عفونت ها زمانی رخ می دهند که در مثانه، رشد بیش از حد انواع خاصی از باکتری های که به طور طبیعی در دستگاه ادراری شما وجود دارند، ایجاد میشود. در نتیجه هنگام ادرار کردن، ممکن است علائم زیادی مانند تکرر ادرار یا احساس سوزش را تجربه کنید.
توجه به این نکته مهم است که عفونتهای مثانه در زنان بیشتر از مردان رخ میدهد. در واقع بیش از 50 درصد زنان، حداقل یک عفونت مثانه یا عفونت ادراری را در طول زندگی خود تجربه خواهند کرد. این به این دلیل اتفاق میافتد که مجرای ادرار زن (یک لوله توخالی که ادرار را از بدن خارج میکند) کوتاهتر از مجرای ادرار مردانه است. هرچه مجرای ادرار شما کوتاه تر باشد، باکتری های ناحیه تناسلی شما راحت تر به مثانه سرایت می کنند.
علائم عفونت مثانه می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. در برخی افراد ممکن است علائم به آرامی ایجاد شوند که با گذشت زمان بدتر می شوند، در حالی که برخی دیگر علائم شدیدتری دارند که به سرعت ظاهر می شوند. یادگیری علائم عفونت مثانه و دانستن زمان مراجعه به پزشک می تواند به شما کمک کند از انتشار باکتری های مضر به کلیه ها جلوگیری کنید که می تواند منجر به عوارض جدی شود.
در ادامه به برخی از رایج ترین علائم عفونت مثانه میپردازیم.
فهرست مطالب
سوزش ادرار
یکی از علائم بارز عفونت مثانه، داشتن درد یا احساس سوزش در هنگام ادرار کردن است (ادفن ادرار). این علامت به عنوان سوزش ادرار شناخته می شود. دلیل این اتفاق این است که رشد بیش از حد باکتری ها می تواند باعث التهاب و تحریک دستگاه ادراری شما شود. همچنین گاهی اوقات التهاب می تواند باعث احساس سوزش یا خارش شود.
تکرر ادرار
عفونت مثانه اغلب ممکن است باعث شود احساس کنید که باید فوراً به دستشویی بروید. ممکن است متوجه شوید که بیشتر ادرار می کنید یا حتی زمانی که مثانه شما خالی است میل به دستشویی رفتن دارید. این احساس می تواند به این دلیل اتفاق بیفتد که عفونت مثانه می تواند باعث تحریک و التهاب پوشش مثانه شما شود و منجر به تشدید احساس نیاز به ادرار شود.
تغییرات ادراری
اگر دچار عفونت مثانه شوید، معمولاً متوجه تغییرات در ادرار می شوید. این تغییر ممکن است باعث یک یا چند مورد از تغییرات زیر شود:
- ادراری که کدر یا شیری به نظر می رسد
- ادرار بدبو
- وجود خون در ادرار
- تیره تر شدن ادرار یا تغییر رنگ ادرار که ممکن است کمی قرمز یا صورتی به نظر برسد
تغییر در ظاهر و بوی ادرار می تواند به دلیل ترکیبی از عناصر موجود در دستگاه ادراری شما باشد، مانند باکتری هایی که باعث عفونت شما می شوند، افزایش تولید مخاط و گلبول های سفیدی که بدن شما برای کمک به پاکسازی ایجاد می کند.
همچنین ممکن است متوجه وجود خون در ادرار خود شوید که می تواند زمانی اتفاق بیفتد که پوشش های حالب و مثانه شما تحریک شده و باعث خونریزی در امتداد مجاری ادراری شود. توجه به این نکته مهم است که اگر در ادرار خود خون دارید، باید به پزشک مراجعه کنید تا تأیید کند که آیا مشکل شما عفونت ادراری است یا بیماری دیگری دارید که باعث این علامت می شود. وجود خون در ادرار می تواند نشانه یک بیماری جدی تری مانند سرطان مثانه باشد.
درد کمر و شکم
بسیاری از افراد مبتلا به عفونت مثانه، معمولاً دردی در پشت یا شکم (معده) خود تجربه می کنند. درد ممکن است برای هر کسی متفاوت باشد. برای برخی، درد ممکن است مانند یک فشار مبهم باشد، در حالی که برخی دیگر درد شدید دارند. بسته به علائم، ممکن است کمی درد در ناحیه لگن خود نیز احساس کنید.
علائم در کودکان
عفونت مثانه در کودکان خردسال بسیار شایع نیست، اما اکثر عفونتهای ادراری که کودکان تجربه میکنند، عفونت مثانه است. پس از دو سالگی، علائم عفونت مثانه در کودکان مشابه علائم بزرگسالان است.
با این حال، ممکن است متوجه شوید که کودک شما ممکن است زیاد به دستشویی میرود یا هنگام خواب تختش را خیس کند. در کودکان زیر دو سال، تشخیص علائم عفونت مثانه سختتر است، اما میتواند شامل تب، ناراحتی معده، افزایش بیاشتهایی و از دست دادن اشتها باشد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر فکر می کنید ممکن است عفونت مثانه داشته باشید، مهم است که در اسرع وقت به یک پزشک مراجعه کنید. گاهی اوقات، درد هنگام ادرار می تواند خود به خود از بین برود. عفونت مثانه در صورت درمان نشدن می تواند عوارض جدی ایجاد کند.
پزشک می تواند از شما آزمایش ادرار برای تأیید وجود عفونت بگیرد. آنها همچنین می توانند نمونه ادرار شما را برای تعیین علت باکتریایی عفونت شما آزمایش کنند تا بدانند کدام درمان آنتی بیوتیکی برای شما بهترین است.
عفونت مثانه اغلب نیاز به مراقبت فوری پزشکی ندارد. اما اگر علائم عفونت مثانه را دارید و تب شدید، لرز، استفراغ یا درد شدید در قسمت پایین یا وسط کمر دارید، خیلی مهم است که فورا به دنبال درمان باشید. این علائم میتواند نشانهای از گسترش عفونت مثانه به کلیهها باشد که منجر به یک نوع عفونت التهابی به نام پیلونفریت میشود که یک بیماری جدی است.