نقش منفی غذاهای فوق‌‌فرآوری‌ شدۀ گیاهی بر سلامتی

(زیرنویس تصویر: تحقیقات جدید محققان دانشگاه سائوپائولو و کالج امپریال لندن نشان می‌دهد که غذاهای فرآوری‌شده گیاهی ممکن است خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را افزایش دهند که این یافته در تضاد با ادعاهای سالم بودن آنهاست. این مطالعه خواستار تصویب دستورالعمل‌های غذایی به‌روز شده‌ای است که بر غذاهای فرآوری شده کمتر تاکید دارد)

یک مطالعۀ جدید نشان می‌دهد که غذاهای فوق‌فرآوری شدۀ گیاهی با افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی-عروقی ارتباط دارد.

به گزارش تک‌ناک، مطالعه‌ای جدید نشان می‌دهد که غذاهای فوق‌فرآوری شدۀ گیاهی (UPFs) ممکن است در مقایسه با غذاهای گیاهی کمتر فرآوری شده، خطر بیشتری برای بیماری‌های قلبی-عروقی داشته باشند.، این یافته نیاز به تصویب دستورالعمل‌های غذایی به سمت گزینه‌های کمتر فرآوری‌ دوچندان می کند.

در این تحقیق که توسط محققان دانشگاه سائوپائولو و با مشارکت کالج امپریال لندن انجام شد، داده‌های بیش از 118000 نفر مورد استفاده قرار گرفت. این مطالعه نشان می‌دهد در حالی که رژیم‌های غذایی مبتنی بر گیاه با کاهش کلی خطر ابتلا به بیماری‌ مرتبط هستند، به‌طور کلی، UPFها با پیامدهای سلامت بدتری ارتباط دارند.

محققان کشف کردند که مصرف‌ UPFهای گیاهی در مقایسه با خوردن غذاهای گیاهی فرآوری‌ نشده با افزایش 7 درصدی خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی-عروقی مرتبط است. آنها همچنین به این نتیجه رسیدند که مصرف تمام UPFها (پایۀ حیوانی و گیاهی) با خطر بیشتر ابتلا به بیماری‌های قلبی-عروقی و مرگ ناشی از این بیماری‌ها ارتباط دارد.

ادعاهای بازاری در مقابل واقعیت UPFهای گیاهی

به گفتۀ محققان، یافته‌های آنها که در مجلۀ سلامت Lancet  منتشر شد، نشان می‌دهد که اگرچه UPFهای گیاهی ممکن است به عنوان جایگزین‌های سالم به بازار عرضه شوند، امّا امکان دارد با پیامدهای سلامت بدتری مرتبط باشند. آنها تأکید دارند که دستورالعمل‌های غذایی باید برای تشویق مردم به کاهش مصرف UPFها، همچنین ترویج رژیم‌های غذایی مبتنی بر گیاه، به‌روز شود.

دکتر استر واموس، یکی از محققان این مطالعه گفت: غذاهای تازۀ گیاهی مانند: میوه‌ها و سبزیجات، غلات سبوس‌دار و حبوبات دارای فواید مهم سلامتی و زیست‌محیطی هستند.‌ اگرچه غذاهای فوق‌فرآوری‌ شده اغلب به عنوان غذاهای سالم به بازار عرضه می‌شوند، امّا بر اساس این مطالعۀ بزرگ به نظر نمی‌رسد که غذاهای فوق‌فرآوری‌ شدۀ گیاهی اثرات محافظتی بر سلامتی داشته باشند و حتی با پیامدهای بد سلامتی مرتبط هستند.

تعریف UPFها و تأثیر آنها بر سلامت

رژیم‌های غذایی گیاهی با کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی-عروقی مانند: حملات قلبی و سکته در ارتباط است. بسیاری از غذاهای گیاهی از جمله جایگزین‌های بدون گوشت مانند: برخی سوسیس‌ها، برگرها و ناگت‌ها، علی‌رغم اینکه اغلب به‌عنوان گزینه‌های سالم به بازار عرضه می‌شوند، می‌توانند به عنوان غذاهای فوق‌فرآوری‌ شده (UPFs) طبقه‌بندی شوند.

UPFها معمولاً نمک، چربی و قند بیشتری دارند و حاوی افزودنی‌های مصنوعی هستند. تحقیقات قبلی UPFها را با طیف وسیعی از پیامدهای سلامتی ضعیف، از جمله چاقی، دیابت نوع 2، بیماری‌های قلبی-عروقی و سرطان مرتبط کرده است.

روش مطالعه و یافته‌های تفصیلی

در جدیدترین مطالعه، محققان دانشگاه سائوپائولو در برزیل، کالج امپریال لندن و آژانس بین‌المللی تحقیقات سرطان (IARC )، تأثیرات بالقوۀ UPFهای گیاهی را بر سلامت بررسی کردند.

آنها با استفاده از داده‌های مطالعۀ بیوبانک بریتانیا، داده‌های بیش از 118000 نفر در انگلستان، اسکاتلند و ولز را در ردۀ سنی 40 تا 69 سال که رژیم غذایی آنها حداقل به مدت دو روز ارزیابی شده بود، بررسی کردند. این داده‌ها برای به دست آوردن اطلاعات در مورد بیماری‌های قلبی-عروقی به پرونده‌های بیمارستانی و مرگ و میر مرتبط شدند.

نتایج سلامت مرتبط با مصرف UPF

محققان به بررسی مواد غذایی در رژیم غذایی شرکت‌کنندگان پرداختند و آنها را به عنوان UPF و غیرUPF (غذاهای فرآوری‌ نشده یا حداقل فرآوری شده)، مواد غذایی فرآوری‌شده و اجزای غذایی فرآوری‌شده، طبقه‌بندی کردند. این گروه‌ها به پایه‌های گیاهی یا حیوانی تقسیم شدند. غذاهای گیاهی بیشتر یا اغلب منشاء گیاهی داشتند (مانند: میوه‌ها، سبزیجات، غلات، نان، کیک و شیرینی، نوشیدنی‌های شیرین) و غذاهای حیوانی شامل تمام گوشت‌ها (ماهی، مرغ، گوشت قرمز و غیره)، لبنیات و تخم‌مرغ بود.

مصرف بیشتر غذاهای گیاهی طبیعی با بهبود نتایج سلامتی مرتبط بود و جایگزین کردن غذاهای گیاهی فرآوری شده با غذاهای گیاهی طبیعی با کاهش 7 درصدی خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی-عروقی و کاهش 15درصدی خطر مرگ با بیماری‌ها، ارتباط داشت. با وجود این، مصرف فرآورده‌های گیاهی فوق‌فرآوری‌ شده با افزایش خطر هر دو نتیجه مرتبط بود.

تجزیه و تحلیل‌های بیشتر نشان داد که افزایش 10درصدی مواد غذایی غیر فرآوری‌ شدۀ گیاهی،‌ با کاهش 13 درصدی مرگ و میر ناشی از همۀ بیماری‌های قلبی-عروقی و کاهش 20 درصدی در مرگ و میر ناشی از بیماری عروق کرونر قلب همراه بود.

توصیه‌هایی برای دستورالعمل‌های غذایی

دکتر فرناندا راوبر، اولین نویسندۀ این مطالعه گفت: این غذاها علی‌رغم اینکه گیاهی هستند، به دلیل ترکیبات و روش‌های فرآوری، می‌توانند در ایجاد عوامل خطرناک مانند: دیس لیپیدمی و فشار خون بالا نقش داشته باشند. افزودنی‌های غذایی و آلاینده‌های صنعتی موجود در این غذاها می‌توانند باعث استرس اکسیداتیو و التهاب شوند و خطرات را تشدید کنند. بنابراین نتایج ما از تغییر به سمت انتخاب‌های غذایی مبتنی بر گیاه حمایت می‌کند، که درجۀ پردازش را به‌منظور بهبود نتایج سلامت قلبی-عروقی در نظر می‌گیرد.

نتیجه‌گیری و پیامدهای آینده

محققان اعلام کردند که بر اساس شواهد موجود، دستورالعمل‌های تغذیه‌ای که رژیم‌های گیاهی را ترویج می‌کنند، نه تنها باید بر کاهش میزان گوشت و سایر محصولات حیوانی که مردم مصرف می‌کنند، بلکه بر اهمیت میزان پردازش درگیر در غذا و اجتناب از UPFها نیز تمرکز داشته باشند.

دکتر رناتا لوی، یکی از محققان این مطالعه گفت: این مطالعه با هدف پر کردن شکاف موجود در شواهد مربوط به مصرف غذاهای گیاهی فوق‌فرآوری‌ شده و تأثیرات آنها، به ویژه در مورد بیماری‌های قلبی-عروقی، انجام شد و تحقیقاتی مانند این مطالعه برای هدایت سیاست‌های عمومی ضروری است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار جدید تک‌ناک را از دست ندهید.