در مطالعهای که از ماه سپتامبر در بیمارستان دانشگاه کیوتو آغاز میشود، داروی نوینی آزمایش خواهد شد که قابلیت رشد مجدد دندان در انسانها را دارد.
به گزارش تکناک، این آزمایش که از سپتامبر تا آگوست 2025 در بیمارستان دانشگاه کیوتو برگزار میشود و در آن 30 مرد حدود 30 تا 64 ساله را که حداقل یک دندان مولر(آسیاب بزرگ) خود را از دست دادهاند، درمان میکند. این درمان داخل وریدی پس از رشد موفقیتآمیز دندانهای جدید در موشها بدون عوارض جانبی، قرار است برای اثربخشی آن بر روی دندانهای انسان مورد آزمایش قرار گیرد.
کاتسو تاکاهاشی، محقق ارشد این پژوهش گفت: ما میخواهیم گامی برای کمک به افرادی که از نبود دندان رنج میبرند، برداریم. در حالی که تا به امروز هیچ درمانی دائمی برای این مشکل وجود نداشته، ما احساس میکنیم که انتظارات مردم برای رشد دندان بالا است.
پس از این مرحلۀ اول که 11 ماه طول خواهد کشید، محققان این دارو را بر روی بیماران 2 تا 7 ساله که حداقل 4 دندان را به دلیل کمبود مادرزادی دندان از دست دادهاند، آزمایش خواهند کرد، که تخمین زده میشود برای 1 درصد از افراد موثر باشد.
محققان به دنبال گسترش این آزمایش بر روی افراد مبتلا به بیدندانی نسبی، یا افرادی هستند که یک تا پنج دندان دائمی را به دلیل عوامل محیطی از دست دادهاند. میزان بروز این بیماری از کشوری به کشور دیگر متفاوت است، امّا تخمین زده میشود که حدود 5 درصد از آمریکاییها دندانهای خود را به همین شکل از دست میدهند، که شیوع آن در میان افراد مسن بیشتر است.
این دارو، پروتئین ژن 1 (USAG-1) مرتبط با حساسیت رحم را غیرفعال میکند، چرا که در سرکوب رشد دندان نقش دارد. مسدود کردن تعامل USAG-1 با سایر پروتئینها، سیگنالدهی پروتئین مورفوژنتیک استخوان (BMP) را تشویق میکند، که باعث ایجاد استخوان جدید میشود.
این دارو سبب ظهور دندانهای جدید در دهان موشها و راسوها شده است، گونههایی که تقریباً خصوصیات مشابه USAG-1 انسانها را دارند.
محققان تأکید کردند: پروتئین USAG-1 دارای همسانی اسید آمینۀ بالایی به میزان 97 درصد در بین گونههای مختلف جانوری از جمله انسان و موش است.
تاکاهاشی از سال 2005 بر روی بازسازی دندان کار میکند و امیدوار است که این درمان فقط برای بیماریهای مادرزادی دندان کارآمد نباشد، بلکه برای افرادی که دندانهای خود را به هر دلیلی و در هر سنی از دست دادهاند، مؤثر واقع شود.