با وجود اعلام معافیت موقت برخی کالاهای الکترونیکی مثل گوشیهای هوشمند از تعرفههای جدید، دونالد ترامپ در بیانیهای تأکید کرد که چنین معافیتی وجود ندارد و همه کشورها، بهویژه چین، باید بهای رفتارهای تجاری ناعادلانه خود را بپردازند.
به گزارش تکناک، این اظهارات در حالی مطرح شده که بازار فناوری آمریکا به دنبال سیاستهای تجاری جدید، دچار آشفتگی شده است.
صنعت فناوری ایالات متحده در روزهای اخیر با شوک ناشی از تعرفههای جدید دولت ترامپ مواجه شده است؛ تعرفههایی که ۱۰ درصد مالیات بر تقریباً تمامی کالاهای وارداتی اعمال میکند و برای برخی کشورها حتی مجازاتهای سختتری در نظر گرفته است.
شرکتهایی مانند Framework، تولیدکننده لپتاپهای ماژولار و نینتندو که در زمینه کنسولهای بازی فعال است، از جمله آسیبدیدگان اصلی این سیاستها بودهاند. فریمورک ناچار به توقف فروش برخی مدلهای لپتاپ در آمریکا شد و نینتندو نیز پیشفروش کنسول جدید Switch 2 را برای ارزیابی تأثیر احتمالی تعرفهها به تعویق انداخت.
با افزایش فشارها، دولت ترامپ به طور موقت اعلام کرد که برخی اقلام الکترونیکی کلیدی مانند: گوشیهای هوشمند، لپتاپها، کارتهای حافظه و نیمهرساناها از این تعرفهها معاف خواهند بود.
اما به گزارش CNN، این معافیتها دیری نخواهد پایید. هاوارد لاتنیک، وزیر بازرگانی دولت ترامپ، در برنامه “This Week” شبکه ABC اعلام کرد که معافیتها موقتی هستند و تعرفههای جدید بر کالاهای الکترونیکی در دست تدوین است.
ساعات کوتاهی پس از آن، ترامپ با انتشار پستی در شبکه اجتماعی Truth Social ادعا کرد که هیچ معافیتی اعلام نشده است و کالاهایی مانند: گوشیهای هوشمند و لپتاپها همچنان مشمول تعرفههای ۲۰ درصدی مرتبط با فنتانیل هستند.
او نوشت:
«هیچکس از زیر بار عدم توازن تجاری و موانع غیرمالی که کشورهای دیگر، بهویژه چین، علیه ما استفاده کردهاند در امان نیست! هیچ معافیتی در کار نبوده است و این کالاها تنها به دستهبندی تعرفهای متفاوتی منتقل شدهاند. رسانههای جعلی این را میدانند، اما از گزارش آن امتناع میکنند.»

همچنین ترامپ از آغاز تحقیقات امنیت ملی برای بررسی زنجیره تأمین الکترونیک و نیمهرساناها خبر داد و گفت:
«ما باید تولید را به داخل کشور بازگردانیم و اجازه ندهیم کشورهای متخاصم، مانند چین، ما را به گروگان بگیرند. دوران سوءاستفاده از آمریکا در زمینه تجارت به پایان رسیده است.»
او از آغاز «عصر طلایی آمریکا» سخن گفت، که به گفته وی، با کاهش مالیاتها و مقررات، اشتغال بهتر و تولید داخلی بیشتر، همراه خواهد بود.
با وجود این، برخی از مدیران صنعت فناوری مانند تیم کوک، مدیرعامل اپل تأکید کردهاند که دلیل تولید در چین تنها ارزان بودن نیروی کار نیست، بلکه کمبود نیروی متخصص در سایر کشورها است. ایلان ماسک نیز دیدگاه مشابهی دارد.
دولت ترامپ امیدوار است با اعمال این تعرفهها، وابستگی آمریکا به چین و سایر کشورها در حوزه تولید کاهش یابد؛ اما به نظر میرسد که پیامدهای آن، بازارهای داخلی را نیز بینصیب نگذاشته است.