افزایش خطر سرطان ریه با مصرف ویپ به ‌جای سیگار

سرطان ریه

یک مطالعۀ مهم نشان می‌دهد، افرادی که سیگارهای الکترونیکی را جایگزین سیگار کرده‌اند، در مقایسه با افرادی که از سیگارهای الکترونیکی استفاده نمی‌کردند، خطر ابتلا به سرطان ریه و مرگ و میر بالاتری دارند و به همین دلیل بر آسیب‌های ویپینگ به عنوان یک ابزار ترک سیگار تأکید می‌کنند.

به گزارش تک‌ناک، تحقیقات منتشر شده در کنفرانس بین‌المللی ATS 2024 نشان می‌دهد، سیگاری‌های سابق که از سیگارهای الکترونیکی یا دستگاه‌های ویپینگ استفاده می‌کنند، ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان ریه، نسبت به افرادی که سیگار نمی‌کشیدند، باشند.

دکتر یئون ووک کیم، نویسندۀ ارشد این مطالعه گفت: این اوّلین مطالعۀ بزرگ براساس جمعیت است، که افزایش خطر ابتلا به سرطان ریه را در مصرف‌کنندگان سیگار الکترونیکی پس از ترک سیگار نشان می‌دهد.

امروزه سیگارهای الکترونیکی به‌طور فزاینده‌ای در سراسر جهان محبوب شده‌اند و جایگزینی برای سیگار کشیدن سنتی هستند. همچنین بسیاری از سیگاری‌ها از آن به عنوان ابزار کمکی برای ترک سیگار استفاده می‌کنند. علی‌رغم این روند، اثرات بلندمدت ویپینگ هنوز به خوبی شناخته نشده است و شواهد اپیدمیولوژیکی مبنی بر ارتباط استفاده از سیگار الکترونیکی با سرطان ریه وجود ندارد.

شواهد آسیب ناشی از سیگارهای الکترونیکی

مطالعات بیولوژیکی، خطرات احتمالی سیگارهای الکترونیکی از جمله سمیت ریوی و سرطان ریه را نشان می‌دهد. سیگارهای الکترونیکی و عناصر گرم‌کنندۀ آن ترکیباتی شامل: کربونیل (مانند: فرمالدئید، استالدئید، آکرولئین و دی استیل) و فلزات سمی (مانند: کروم، نیکل و سرب) دارند که سرطان‌زا هستند. البته این سموم در سیگارهای معمولی نیز وجود دارند.

دکتر کیم عنوان کرد: نتایج ما نشان می‌دهد که هنگام ادغام مداخلات ترک سیگار برای کاهش خطر سرطان ریه، مضرات استفاده از سیگارهای الکترونیکی به عنوان جایگزینی برای سیگار کشیدن باید در نظر گرفته شود.

روش تحقیق و یافته‌ها

محققان در دسامبر 2021 در راستای تعیین خطر برای این افراد، به بررسی 4،329،288 فرد با سابقۀ سیگار کشیدن معمولی پرداختند. افراد مورد ارزیابی شده در برنامۀ غربالگری سلامت ملی جمهوری کره در دو مقطع زمانی 2012-2014 و 2018 شرکت داشتند.

گروه تحقیقاتی، شرکت‌کنندگان را بر اساس سابقۀ مصرف سیگار و تغییر عادت، به 6 گروه دسته‌بندی کردند. آنها از تجزیه و تحلیل‌های آماری برای ارزیابی خطر ابتلا به سرطان ریه و مرگ ناشی از آن در هر گروه بهره گرفتند.

در زمان پیگیری، محققان کشف کردند که 53354 نفر به سرطان ریه مبتلا شده‌اند و 6351 نفر بر اثر سرطان ریه جان خود را از دست داده‌اند. مشخص شد که سیگاری‌های سابق که 5 سال یا بیشتر از ترک سیگار آنها می‌گذشت و از سیگارهای الکترونیکی استفاده می‌کردند، نسبت به سیگاری‌های سابقی که 5 سال یا بیشتر سیگار را ترک و از سیگار الکترونیکی نیز استفاده نکرده‌ بودند، بیشتر در معرض خطر مرگ ناشی از سرطان ریه هستند.

همچنین سیگاری‌هایی که کمتر از 5 سال سیگار را ترک کرده بودند و افرادی که از سیگارهای الکترونیکی استفاده می‌کردند، نسبت به افراد غیر سیگاری بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان ریه و مرگ و میر ناشی از آن هستند.

دکتر کیم و همکارانش نیز در همین راستا تجزیه و تحلیل طبقه‌بندی شده‌ای انجام دادند، که در آن افراد 50 تا 80 ساله با سابقۀ سیگار کشیدن 20 بسته در سال یا بیشتر را مورد بررسی قرار دادند. خطر ابتلا به سرطان ریه و مرگ ناشی از آن برای سیگاری‌های سابق در این گروه که به مدت 5 سال یا بیشتر سیگار را ترک کرده بودند و از سیگارهای الکترونیکی استفاده می‌کردند، به نسبت بیشتر از افرادی بود که از سیگار الکترونیکی استفاده نمی‌کردند. علاوه بر این، سیگاری‌های سابق که از سیگارهای الکترونیکی استفاده می‌کردند و کمتر از 5 سال قبل سیگار را ترک کرده بودند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان ریه بودند.

محققان در نهایت نتیجه گرفتند: پزشکان باید اثرات مضر استفاده از سیگارهای الکترونیکی جایگزین شده را در هنگام ادغام مداخلات ترک سیگار برای کاهش خطر سرطان ریه به بیماران نشان دهند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار جدید تک‌ناک را از دست ندهید.