تحقیقات جدید نشان میدهد که بیثباتی در سبک زندگی ممکن است عامل اصلی افزایش وزن سالانه بسیاری از افراد باشد.
به گزارش تکناک، به باور دانشمندان، تغییرات مداوم در سبک زندگی ممکن است یکی از دلایل کمتر شناختهشده افزایش بیش از حد چربی بدن باشد. این موضوع میتواند تأثیرات مهمی بر روشهای پیشگیری از چاقی و سلامت عمومی داشته باشد.
فهرست مطالب
افزایش وزن ناگهانی و غیرتدریجی وزن
پژوهشگران به رهبری آرتور داو از دانشگاه لافبورو انگلستان در این مقاله با استناد به شواهد فزاینده، توضیح میدهند که افزایش وزن اغلب در دورههای کوتاهمدت و در ارتباط با رویدادهای خاص زندگی رخ میدهد و به صورت پیوسته و تدریجی نیست.
باور عمومی برای مدتها این بود که اضافهوزن فقط به دلیل مصرف روزانه مقدار کمی غذای اضافی اتفاق میافتد. این باور باعث شد که بسیاری از افراد رژیمهای غذایی سخت و گاهی ناسالم را دنبال کنند.
اما با ظهور فناوریهای جدید مانند دستگاههای پوشیدنی هوشمند، دادههای دقیقتری در مورد الگوی افزایش وزن در دسترس قرار گرفتهاند، که نشان میدهند این روند بیشتر به صورت مقطعی و پراکنده است.

هر اختلالی در روال روزمره باعث افزایش وزن میشود
به گفته داو و همکاران او، هر چیزی که بتواند الگوهای تغذیه و تحرک ما را تغییر دهد، پتانسیل افزایش وزن را دارد، که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استرسهای تحصیلی یا شغلی
- چالشهای عاطفی و روابط
- بیماری یا مصرف داروهای خاص
- بچهدار شدن
- تغییر محل زندگی یا آبوهوا
حتی فقط پنج روز مصرف غذاهای ناسالم میتواند فرایندهای بیولوژیکی مؤثر در چاقی (obesogenic processes) را در بدن شما فعال کند.
تأثیر تغییرات اقلیمی و آبوهوایی بر متابولیسم
تغییرات آبوهوایی که بدن در معرض آن قرار میگیرد، میتواند سوختوساز بدن را نیز تغییر دهد. به عنوان مثال، لرزیدن در هوای سرد باعث افزایش مصرف انرژی میشود.
واکنشهای بدن به تغییرات دمایی میتواند نرخ استفاده از گلوکز و اسیدهای چرب را بالا ببرد.
این نظریه که اضطراب و استرس میتواند باعث افزایش وزن شود، از قبل در مطالعات گوناگون تأیید شده است. زمانی که هورمون استرس یعنی کورتیزول، افزایش یابد، عملکرد متابولیسم را سرکوب و بدن را برای واکنش فوری آماده میکند.
در نتیجه، این افزایش کورتیزول میتواند باعث نوسانات انسولین و در نهایت افت قند خون شود. افت قند نیز اغلب باعث اشتیاق شدید به مصرف شیرینی و غذاهای پرکالری میشود.
این واکنشها در گذشته مفید بودند، زمانی که انسانها برای نجات خود از خطراتی مثل حمله خرسها فرار میکردند. اما امروزه، بیشتر استرسها به دلیل مشکلات مالی یا فشار کاری ایجاد میشوند و این مکانیسمهای طبیعی آنطور که باید، به نفع ما عمل نمیکنند.

آیا فناوری میتواند راهحلی برای پیشگیری از چاقی باشد؟
داو و همکاران او معتقد هستند که فناوریهای نوین از جمله هوش مصنوعی، میتوانند به ما کمک کنند تا در مواجهه با ناپایداریهای زندگی، ریسک افزایش وزن را کاهش دهیم.
هرچند، آنها تأکید میکنند که بسیاری از عوامل تأثیرگذار بر وزن بدن، خارج از کنترل مستقیم ما هستند. به همین دلیل، تمرکز بر تغذیه سالم و فعالیت بدنی منظم، حتی بدون توجه وسواسگونه به عدد وزن، میتواند احتمال رسیدن به نتایج سالمتر را افزایش دهد.
پژوهشگران در پایان نتیجهگیری کردند: «اگر افزایش چربی بدن به دلیل تغییرات در سبک زندگی باشد، باید روشهای پیشگیری هم روی همین تغییرات تمرکز کنند. اگر این افزایش چربی فقط در مدت کوتاهی اتفاق بیفتد، ممکن است برای کنترل آن فقط نیاز به تغییرات موقت و کوتاهمدت باشد.»