ما در عصری زندگی میکنیم که مدتزمان استفاده از صفحه نمایش در موبایل و کامپیوتر به بیشترین حد خود رسیده است. چه برای کار چه برای سرگرمی به دستگاههایمان، بهویژه تلفنهای همراه خود، وابستهایم.
به گزارش تکناک، براساس مطالعات اخیر، مردم در سراسر جهان بهطور میانگین ۶ ساعت و ۵۸ دقیقه در روز را صرف تماشای صفحهنمایش میکنند و تلفنهای همراه بیشترین استفاده را دارند.
این آمار نگرانکننده است؛ زیرا اثرهای منفی مدتزمان زیاد استفاده از صفحهنمایش بر سلامت روانی و جسمی شناخته شده است. مشکلاتی مانند اختلال در خواب، خستگی چشم، کاهش بهرهوری و حتی احساس انزوا اغلب با استفاده بیشازحد از صفحهنمایش همراه است.
در این مقاله، ما به شما توضیح میدهیم که عوامل کاهش استفاده از صفحه نمایش چیست و چگونه میتوان زمان استفاده از صفحه نمایش را کاهش داد.
فهرست مطالب
تفاوتهای نسلی در کاهش استفاده از صفحه نمایش
نظرسنجی ExpressVPN نشان میدهد که نسلهای مختلف چگونه با دستگاههای دیجیتال ارتباط برقرار میکند. نکتهی جالب این است که نسل Z بیشترین تلاش را برای کاهش استفاده از صفحهنمایش انجام میدهد. حدود ۱۷ درصد از نسل Z در اغلب روزها استفاده از صفحه نمایش را محدود میکتند و ۲۹ درصد در این کار موفق هستند؛ اما همچنان مشکلاتی وجود دارد.
۲۸ درصد از این نسل اذعان میکنند که کاهش استفاده از صفحه نمایش برایشان بسیار دشوار است. این در حالی است که ۱۲ درصد حتی تلاش نمیکنند که استفاده خود را کاهش دهند، با اینکه احساس میکنند استفادهشان بیشازحد است.
بهطور مشابه، نسل Millennials نیز با مشکلات خود روبهرو هستند. ۳۳ درصد از آنان میتوانند استفاده از صفحه نمایش را محدود کنند؛ اما ۲۵ درصد کاهش استفاده را دشوار میدانند. این امر نشان میدهد که با وجود آگاهی از این مشکل، پیداکردن تعادل هنوز دشوار است. درمقابل، در نسل Boomers بهنظر میرسد که ۳۵ درصد از آنها با میزان استفاده فعلیشان راحت هستند.
واضح است درحالیکه نسلهای جوانتر ممکن است فشار بیشتری برای کاهش استفاده از صفحهنمایش حس کنند، احتمالاً بهدلیل حضور پررنگ رسانههای اجتماعی و ترس ازدستدادن (FOMO)، نسلهای مسنتر کمتر تحتتأثیر قرار میگیرند و با عادتهای دیجیتالی خود راحتتر هستند.
چرا نمیتوانیم تلفنهای خود را کنار بگذاریم؟
تلفنهای همراه بیتردید دشوارترین دستگاهها برای کاهش زمان استفاده هستند. حدود ۶۱ درصد از افراد حاضر در نظرسنجی اعلام کردهاند که دوری از تلفنهای همراه برایشان مشکل است؛ درحالیکه این درصد برای تلویزیونها ۲۳ درصد و برای لپتاپها ۲۱ درصد است. چه عواملی تلفنهای همراه را اینقدر اعتیادآور میکند؟
ترس ازدستدادن (FOMO)
برای بسیاری، بهویژه ۴۰ درصد از نسل Z و ۳۴ درصد از Millennials، ترس ازدستدادن عامل اصلی است. با وجود سیل مداوم اعلانها و بهروزرسانیهای شبکههای اجتماعی و پیامهای گروهی ممکن است آنها احساس کنند که همیشه اتفاق مهمی در حال رخدادن است. این احساس ضرورت برای ماندن در ارتباط را ایجاد میکند.
فشار کار و اجتماعی
برای نسلهای جوانتر، نیازهای کاری نیز مرز بین زمان شخصی و حرفهای را محو میکند. ۲۷ درصد از Millennials و نسل Z دلیل قطعنکردن کامل ارتباط خود را کار میدانند. علاوهبراین، فشار اجتماعی برای پاسخ سریع به پیامها یا مطلعبودن از روندهای جدید، جداشدن از صفحهها را دشوارتر میکند.
کمبود انگیزه
یکی دیگر از موانع برای کاهش استفاده از صفحهنمایش، کمبود انگیزه است. با وجود آگاهی از فواید محدودکردن استفاده از صفحه نمایش، ۴۰ درصد از نسل Z و ۳۲ درصد از Millennials برای قطع ارتباط انگیزه کافی ندارند.
چگونه میتوان زمان استفاده از صفحه نمایش را کاهش داد؟
بهنقل از اندروید هدلاینز، اگر تلاش کردهاید و در کاهش زمان استفاده از صفحه نمایش شکست خوردهاید، تنها نیستید؛ اما این کار غیرممکن نیست! با استفاده از چند استراتژی هوشمندانه میتوانید زمان استفاده از تلفنهمراه را کاهش دهید.
۱. تعیین محدودیتهای روزانه برای استفاده از صفحه نمایش
بیشتر تلفنهای هوشمند ابزارهایی دارند که به شما امکان میدهند تا محدودیتهای روزانه برای استفاده از برنامهها را تنظیم کنید. این ویژگی به شما کمک میکند تا مدتزمانی که در شبکههای اجتماعی یا برنامههای دیگر صرف میکنید، ردیابی کنید و وقتی به محدودیت خود رسیدید، به شما اطلاع میدهد. با تعیین هدف واقعبینانه و پایبندی به آن، میتوانید بهتدریج زمان استفاده از صفحه نمایش خود را کاهش دهید.
۲. زمانهای «بدون فناوری» را برنامهریزی کنید
یکی از راههای مؤثر برای کاهش زمان استفاده از صفحه نمایش، برنامهریزی زمانهای مشخص در طول روز است که در آن کاملاً از فناوری جدا شوید. با اختصاصدادن یک ساعت در صبح یا عصر که از تمام دستگاهها جدا میشوید، شروع کنید. بهتدریج میتوانید این دورههای «بدون فناوری» را به زمانهایی مانند هنگام صرف غذا یا قبل از خواب افزایش دهید.
۳. حذف عوامل حواسپرتی
اعلانهای غیرضروری را خاموش کنید. شما نیازی ندارید که بهمحض وقوع هر لایک و نظر یا ایمیل مطلع شوید. سفارشیسازی تنظیمات اعلانهای شما میتواند تمایل به بررسی مکرر تلفن در طول روز را کاهش دهد.
۴. استفاده از برنامههای نضارت زمان استفاده از صفحه نمایش
شاید ضدونقیض بهنظر باشد؛ اما استفاده از برنامهها برای پیگیری زمان استفاده از صفحه نمایش میتواند بسیار مؤثر باشد. این ابزارها بینشی درباره مدتزمانی که در برنامههای مختلف صرف میکنید، ارائه میدهند و به شما کمک میکنند تا نقاط مشکلزا را شناسایی کنید. برخی از برنامهها حتی برای رسیدن به اهداف زمان استفاده از صفحه نمایش شما، پاداش ارائه میدهند و عنصر انگیزشی و سرگرمکننده به فرایند اضافه میکنند.
۵. به سرگرمیهای غیردیجیتال روی بیاورید
بهسراغ سرگرمیهایی بروید که به صفحه نمایش نیازی ندارند. چه خواندن کتاب باشد، چه پیادهروی یا یادگیری مهارت جدید مانند آشپزی یا نقاشی، پرکردن اوقات فراغت خود با فعالیتهایی که از آنها بهصورت آفلاین لذت میبرید، میتواند به شکستن عادت دائمی رسیدن به تلفنهمراه کمک کند.
کاهش زمان استفاده از صفحه نمایش ممکن است دلهرهآور بهنظر برسد؛ اما فواید آن (بهبود سلامت روان و خواب بهتر و افزایش بهرهوری) ارزش تلاش را دارد. کلید این کار، آگاهبودن از نحوه و زمان استفاده از دستگاههایتان است. با پیادهسازی تغییرات کوچک مانند تنظیم محدودیتهای زمانی و برنامهریزی دورههای بدون فناوری و خاموشکردن اعلانها، میتوانید عادتهای سالمتری در استفاده از فناوری ایجاد کنید.