برای اولین بار، محققان ارتباط بین مصرف بیشتر قندهای افزوده و افزایش خطر ابتلا به سنگ کلیه را نشان دادند.
به گزارش تکناک، در آمریکای شمالی، سنگ کلیه بین 7 تا 15 درصد از جمعیت را مبتلا می کند، در حالی که این ارقام در اروپا 5 تا 9 درصد و در آسیا 1 تا 5 درصد است. این تشکیلات معدنی دردناک در کلیه ها می تواند باعث مشکلات شدید شوند که با علائمی مانند درد شدید، تهوع، استفراغ، تب، لرز و ادرار خونی ظاهر می شوند.
با این حال، مشکلات مرتبط با سنگ کلیه فراتر از کاهش کیفیت زندگی بیمار است. با گذشت زمان، آنها می توانند منجر به عفونت، تورم کلیه ها که هیدرونفروز نام دارد، نارسایی کلیه و حتی بیماری کلیوی در مرحله نهایی شوند.
احتمال ابتلا به سنگ کلیه در گروههای پرخطر، از جمله مردان بالغ، افراد چاق و افرادی که از اسهال مزمن، کم آبی بدن، بیماری التهابی روده، دیابت یا نقرس رنج میبرند، بیشتر است.
اکنون، یک مطالعه منتشر شده در مجله Frontiers in Nutrition برای اولین بار نشان داده است که مصرف زیاد قندهای افزوده شده احتمالاً باید به لیست عوامل خطرناک برای سنگ کلیه اضافه شود. قندهای افزوده در بسیاری از غذاهای فرآوری شده وجود دارند، اما به طور ویژه ای در نوشابه های شیرین شده با شکر، نوشیدنی های میوه ای، آب نبات، بستنی، کیک و کلوچه ها، فراوان هستند.
دکتر شان یین، نویسنده اصلی این مطالعه گفت: این اولین مطالعه ای است که ارتباط بین مصرف قند افزوده و سنگ کلیه را گزارش می کند. این مطالعه نشان می دهد که محدود کردن مصرف قند افزوده ممکن است به جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه کمک کند.
بررسی ملی سلامت و تغذیه
یین و همکاران او داده های 28303 زن و مرد بالغ را که بین سال های 2007 تا 2018 در نظرسنجی ملی سلامت و تغذیه ایالات متحده (NHANES) جمع آوری شده بود، تجزیه و تحلیل کردند. شرکت کنندگان در صورت داشتن سابقه سنگ کلیه، خودشان این موضوع را گزارش دادند. مصرف روزانه قندهای افزوده شده هر شرکتکننده از یادآوری آخرین مصرف غذا و نوشیدنیها، دو بار تخمین زده شد: یک بار در یک مصاحبه حضوری و یک بار در یک مصاحبه تلفنی بین سه تا 10 روز بعد. به عنوان مثال، از شرکت کنندگان پرسیده شد که آیا در 24 ساعت گذشته شربت، عسل، دکستروز، فروکتوز یا شکر خالص خورده اند یا خیر.
همچنین هر شرکتکننده یک امتیاز شاخص تغذیه سالم (HEI-2015) دریافت کرد که رژیم غذایی آنها را از نظر کفایت اجزای رژیم غذایی مفید مانند میوهها، سبزیجات و غلات کامل و متعادل کردن مصرف غذاهای مضر، به عنوان مثال غلات تصفیه شده ،سدیم و چربی های اشباع شده خلاصه میکند.
محققان در طول این آزمایش، شانس ایجاد سنگ کلیه در سال را برای طیف وسیعی از عوامل توضیحی، تنظیم کردند. این عوامل شامل جنسیت، سن، نژاد یا قومیت، درآمد نسبی، BMI، نمرهHEI-2015، وضعیت سیگار کشیدن و اینکه شرکت کنندگان سابقه دیابت داشتند یا خیر، تنظیم شد.
در شروع مطالعه، شرکتکنندگانی که قند افزوده بیشتری مصرف میکردند، شیوع سنگهای کلیه، نمره HEI پایینتر و تحصیلات پایینتری داشتند. میانگین کلی مصرف قندهای افزوده 272.1 کالری در روز بود که معادل 13.2 درصد از کل انرژی دریافتی روزانه است.
ارتباط مثبت بین قندهای افزوده شده و سنگ کلیه
محققان نشان دادند که پس از تعدیل این عوامل، درصد انرژی دریافتی از قندهای افزوده شده با سنگ کلیه ارتباط مثبت و ثابتی داشت. به عنوان مثال، شرکتکنندگانی که مصرف قندهای افزودهشان در میان 25 درصد بالاترین میزان در جمعیت بود، 39 درصد بیشتر در طول مطالعه دچار سنگهای کلیوی شدند.
به طور مشابه، شرکت کنندگانی که بیش از 25 درصد از کل انرژی خود را از قندهای افزوده گرفته بودند، 88 درصد شانس بیشتری برای ابتلا به سنگ کلیه نسبت به افرادی که کمتر از 5 درصد از کل انرژی خود را از قندهای افزوده به دست می آوردند، داشتند.
همچنین نتایج نشان داد که شرکتکنندگان از سایر قومیتها به عنوان مثال، بومیان آمریکایی یا آسیایی ها، در مقایسه با آمریکاییهای مکزیکی، اسپانیاییها و غیراسپانیاییها که در معرض مقادیر بالاتر از حد متوسط قندهای افزوده شده قرار داشتند، شانس بیشتری برای ابتلا به سنگ کلیه داشتند. افرادی که نسبت فقر به درآمد بیشتری دارند (PIR؛ یعنی نسبت بین درآمدشان و سطح فقر تعیین شده توسط دولت فدرال) در مقایسه با افرادی که در سطح کمی بالاتر از آن قرار دارند، احتمال بیشتری برای ایجاد سنگ کلیه داشتند.
گفتنی است که مکانیسم ارتباط بین مصرف قندهای افزوده بیشتر و خطر بیشتر ایجاد سنگ کلیه هنوز شناخته نشده است. از آنجایی که این مطالعه یک آزمایش کنترل نشده بود، هنوز نمی توان رد کرد که برخی عوامل ناشناخته ممکن است این ارتباط را هدایت کنند.
مطالعات بیشتری برای بررسی ارتباط بین قند افزوده شده و بیماریهای مختلف یا شرایط پاتولوژیک با جزئیات بیشتری لازم است. به عنوان مثال، شناسایی این که چه نوعی از سنگ های کلیه بیشتر با مصرف قند افزوده مرتبط هستند؟ برای کاهش خطر تشکیل سنگ کلیه چقدر باید مصرف قندهای اضافه شده را کاهش دهیم؟ با این وجود، یافته های محققان در حال حاضر بینش های ارزشمندی را به پزشکان ارائه می دهند.