محققان با انجام اولین انتقال خون پرورش یافته در آزمایشگاه به بیماران ، نقطه عطف مهمی را در حوزه انتقال خون رقم زدند.
به گزارش تکناک، یک کارآزمایی بالینی برای بررسی ایمنی این روش در حال حاضر در حال انجام است که می تواند انتقال خون را متحول کند.
اهدای خون، به ویژه برای افراد با اختلالاتی مانند کم خونی مدیترانهای، می تواند نجات بخش باشد. اما تقاضا بسیار بیشتر از عرضه است. همچنین روند تطبیق گروههای خونی نیز دردسر اضافی آن است که اغلب منجر به از دست دادن بیماران و حتی موجب هدر رفتن خون اهدایی نیز میشود.
یک جایگزین جذاب، تولید گلبول های قرمز در مقیاس بزرگ در آزمایشگاه و تنظیم برای هر گروه خونی مورد نیاز است. دانشمندان طی چند دهه برای رسیدن به این هدف تلاش کردهاند و اکنون با اولین انتقال خون پرورش یافته در آزمایشگاه به بیماران انسان، نقطه عطف مهمی رسیدهاند.
این تکنیک هنوز با خون اهداکننده شروع میشود، اما در این روش گلبولهای قرمز خون هدف دانشمندان نیست، بلکه هدف سلولهای بنیادی خون هستند. این سلولها ایزوله شده و به مدت 18 تا 21 روز در محلول غذایی قرار می گیرند و موجب تکثیر آنها و تبدیل به سلول های خونی بالغ میشوند. با تصفیه بیشتر و ذخیره این سلولها، برای انتقال خون آماده می شوند.
کارآزمایی بالینی جدید که RESTORE نام دارد، برای آزمایش ایمنی تزریق این سلول های خونی و همچنین مدت زمان ماندگاری آنها در بدن طراحی شده است. گلبولهای قرمز معمولاً حدود 120 روز طول عمر دارند، و خون اهدایی معمولی حاوی نمونهای تصادفی از سلولهایی با سنین مختلف است. از سوی دیگر، خون پرورش یافته در آزمایشگاه، همه “تازه” ساخته شده اند، بنابراین همه آن ها به طور قابل اعتماد باید تا 120 روز دوام بیاورند.
کارآزمایی RESTORE شامل حداقل 10 شرکتکننده خواهد بود که تزریق خون «کوچک» دریافت میکنند و حاوی فقط 5 تا 10 میلیلیتر (یک تا دو قاشق چایخوری) گلبول قرمز است. هر یک از آنها دو بار این تزریق های کوچک را، یک بار سلول های خونی پرورش یافته در آزمایشگاه و بار دیگر خون اهدایی استاندارد، به فاصله چهار ماه دریافت خواهند کرد. سپس آنها برای هر گونه عوارض جانبی تحت نظر قرار می گیرند، و به طور خاص بررسی عمر خون پرورش یافته در آزمایشگاه و عملکرد آن طبق انتظارات صورت میگیرد.
تاکنون، دو شرکتکننده به عنوان بخشی از این کارآزمایی، سلولهای خونی پرورش یافته در آزمایشگاه را دریافت کردهاند و دانشمندان گزارش دادهاند که هیچ عارضه جانبی نامطلوبی از خود نشان ندادهاند.
با توسعه بیشتر، سلول های خونی پرورش یافته در آزمایشگاه می توانند چند مزایا نسبت به اهدای خون معمولی داشته باشند. برای افراد مبتلا به شرایطی که نیاز به تزریق منظم خون دارند، طول عمر بیشتر سلولها به ایجاد فاصله طولانیتر بین تزریقها کمک میکند. همچنین میتواند نیاز به تطابق گروههای خونی بین اهداکنندگان و گیرندگان را کاهش دهد و به طور بالقوه کمبود خون را در درازمدت کاهش دهد.
در حالی که این نقطه عطف مهمی برای رسیدن به این هدف است، هنوز کارهای بیشتری برای انجام دادن قبل از انتقال خون به طور منظم در آزمایشگاه وجود دارد. در این بین، نیاز به اهداکنندگان خون همچنان وجود دارد. پروفسور اش تویه از دانشگاه بریستول این کارآزمایی بالینی را در ویدئوی زیر شرح می دهد.