یافته های جدید نشان می دهد که یک رژیم غذایی نامناسب می تواند کاهش حافظه ناشی از افزایش سن را تشدید کند.
به گزارش تکناک، رژیم غذایی حاوی میوه و سبزیجات به سلامتی ما کمک میکند. این یک حقیقت علمی است که در بیشتر موارد قابل انکار نیست، حتی اگر رژیم غذایی ما از توصیهها به طرز متفاوتی پیروی کند.
در یک مطالعه بیسابقه، ارتباط رژیم غذایی کم فلاوانول (یک ترکیب گیاهی با خواص آنتیاکسیدانی) با کاهش حافظه در پیری تأیید شده است. این مطالعه نشان میدهد که مغزهای پیر همچنان به تغذیه مناسب نیاز دارند تا از زوال شناختی جلوگیری کنند. این نتیجه با پیروی از پیشنهادات دانشمندان درباره تغذیه مغز در دوران کودکی، همخوانی دارد.
دکتر آدام بریکمن، استاد عصب روانشناسی در دانشگاه کلمبیا، به این نتیجه رسید که مشارکتکنندگان مطالعه با رژیمهای کم فلاوانول بهبود قابل توجهی را تجربه کردند. این امر نیاز به استفاده از رژیمهای غذایی غنی از فلاوانول یا مکملها را برای بهبود عملکرد شناختی در افراد مسن نشان داد.
شرکت کنندگان به طور تصادفی برای مصرف دارونما یا یک مکمل حاوی 500 میلیگرم فلاوانول، از جمله 80 میلیگرم اپیکاتچین، انتخاب شدند. مطالعات نشان داد که مصرف فلاوانول در طول 5 سال، بهبود عملکرد مغز، متابولیسم، حفظ عضلات بدون چربی و سلامت قلب و عروق را تحت تأثیر قرار میدهد.
تستهای حافظه در خانه شرکت کنندگان انجام و هر 12 ماه یکبار و برای مدت سه سال تکرار شد. سطح فلاوانول با آزمایش ادرار اندازهگیری شد و نشان داد که مصرف مکملها دقیقاً روند مصرف را نشان میدهد.
در پایان سال اول، کسانی که کمبود فلاوانول را گزارش کردند و مکمل مصرف کردند، نمرات حافظه آنها در مقایسه با مصرف دارونما و نمرات پایه آنها افزایش یافت. این بهبودها در طول سه سال مطالعه حفظ شد.
در عین حال، شرکت کنندگانی که قبلاً فلاوانولها را مصرف میکردند، سود قابل توجهی از مکملها دریافت نکردند.
اسکات اسمال، پروفسور نورولوژی در دانشگاه کلمبیا، بیان کرد: تحقیقات نشان میدهد که کاهش حافظه در ارتباط با پیری تقریباً در همه افراد به طور طبیعی رخ میدهد ولی شدت آن در شرایط مختلف متفاوت است. بخشی از این اختلافات تا حدی به دلیل تفاوت در مصرف رژیم غذایی فلاوانول ها است، در این صورت شاهد بهبود چشمگیرتری در حافظه در افرادی خواهیم بود که در سنین 40 و 50 سالگی فلاوانول های غذایی را دوباره ذخیره می کنند.
این مطالعه بر اساس تحقیقات 15 ساله اسمال و همکارانش انجام شده است که به بررسی ارتباط بین تغییرات در شکنج دندانه دار (یک ناحیه خاص در مرکز یادگیری و حافظه هیپوکامپ) و از دست دادن حافظه مرتبط با افزایش سن انجام شده است.
این تیم قبلاً از طریق مدلهای موش نشان داده بود که اپیکاتچین موجود در فلاوانولها سلامت نورون و عروق خونی را در هیپوکامپ افزایش میدهد. چندین آزمایش دیگر پیوندهایی را بین ترکیب و شناخت پیدا کردهاند که در آزمایش اخیر بیشترین همبستگی را نشان میدهد.
اسمال میگوید: تحقیقات نشان میدهد که مواد مغذی مختلفی برای تقویت ذهن پیر ما مورد نیاز است. مطالعه ما، که بر نشانگر زیستی مصرف فلاوانول تکیه دارد، می تواند به عنوان الگویی توسط سایر محققان برای شناسایی مواد مغذی اضافی و ضروری استفاده شود.
فلاوانول ها به طور طبیعی در بسیاری از غذاهای گیاهی از جمله سبزیجات سبز برگ، انواع توت ها، سیب، پیاز، مرکبات، انگور، گوجه فرنگی، کلم بروکلی، کاهو، چای، شکلات وجود دارند اما مقدار آن متفاوت است. به طور مثال 20 گرم شکلات تلخ حدود 35 میلی گرم و یک سیب با اندازه متوسط 10 میلی گرم فلاوانول تولید می کند. مقدار توصیه شده برای این ماده نیز روزانه 500 میلی گرم است.
در حالی که این مطالعه از این فرضیه حمایت میکند که مصرف کمتر فلاوانول میتواند عملکرد حافظه مرتبط با سن را کاهش دهد، اسمال سریعاً متذکر میشود که این موضوع نیاز به مطالعه بیشتری دارد.
اسمال همچنین گفت ما هنوز نمی توانیم به طور قطعی نتیجه بگیریم که مصرف کم فلاوانول ها در رژیم غذایی به تنهایی باعث عملکرد ضعیف حافظه می شود، زیرا ما آزمایش مخالف (کاهش فلاوانول در افرادی که کمبود ندارند) را انجام نداده ایم.