سرکه سیب حاصل تخمیر آب سیب های له شده است. افراد از سرکه سیب برای مصارف بسیاری از جمله پخت و پز، تمیز کردن و فواید سلامتی استفاده می کنند. علاوه بر این، مصرف سرکه سیب می تواند به درمان برخی از بیماری ها کمک کند.
به گزارش تکناک، تحقیقات نشان داده است که نوشیدن سرکه سیب، به مدیریت وزن، دیابت و سلامت قلب کمک می کند. همچنین، استفاده از سرکه سیب روی پوست به کاهش رگ های واریسی کمک می کند. البته در برخی موارد سرکه سیب می تواند منجر به سوختگی شیمیایی شود.
تاکنون مطالعات زیادی در مورد فواید سرکه سیب (apple cider vinegar : vinegar made from cider or apple must) صورت نگرفته است. بنابراین سعی کنید حتما درمورد مصرف آن در موارد مربوط به سلامت، با یک پزشک مشورت کنید.
بیشتر بخوانید:
- ۱۲ غذای سالم پرچرب که باید بخورید
- 5 فایده شگفت انگیز دارچین برای سلامتی بدن
- ۱۱غذای سالم برای کمک به ساخت عضله
- ۵ نشانه کمبود پروتئین در بدن
- آیا رایس کیک خوراکی سالمی است؟
- خطرات مصرف بیش از حد پروبیوتیک ها
- ۶ عادت غذایی که سیستم ایمنی شما را تضعیف می کند
فواید سرکه سیب:
محققان اثرات سرکه سیب را در بیشتر حیوانات مطالعه کرده اند. در حالی که مطالعات انسانی در مورد فواید سرکه سیب محدود است، اما برخی شواهد نتایج امیدوارکنندهای را نشان میدهند که در زیر به تعدادی از آنها پرداخته اینم:
1-کمک به کنترل وزن:
مصرف سرکه سیب ممکن است به مدیریت وزن کمک کند. در یک مطالعه که در سال 2018 در مجله غذاهای کاربردی منتشر شد، محققان از 39 شرکت کننده خواستند که روزانه 250 کالری به مدت 12 هفته کاهش دهند. برخی از این افراد فقط کمتر کالری مصرف می کردند و برخی دیگر مقداری سرکه سیب مصرف می کردند.
آنهایی که سرکه سیب مصرف می کردند، موارد زیر را تجربه کردند:
- کاهش وزن
- بهبود شاخص توده بدنی (BMI)
- کاهش سایز باسن
- کاهش چربی پهلو و شکم
- تغییر در عادات غذایی
حفظ وزن بدن سالم به کاهش خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها کمک می کند. به عنوان مثال، داشتن اضافه وزن و چاقی یک مولفه خطرناک برای فشار خون بالا، دیابت نوع 2، بیماری های قلبی عروقی و چندین نوع سرطان است.
2-کمک به مدیریت دیابت نوع 2:
برخی شواهد نشان می دهد که سرکه سیب به مدیریت دیابت نوع 2 کمک می کند. به عنوان مثال، در یک مطالعه منتشر شده در سال 2019 در مجله بین المللی تحقیقات پزشکی و علوم سلامت، محققان اثرات مثبت سرکه سیب را بر روی برخی از اندازه گیری های دیابت مشاهده کردند.
محققان به 110 فرد مبتلا به دیابت نوع 2 سرکه سیب دادند کاهش قابل توجهی در قند خون ناشتا و هموگلوبین A1C (HbA1C) این بیماران مشاهده کردند.
معیار دقیق قندخون زمان ناشتا بودن مشخص می شود. HbA1C اندازه گیری قند خون در دو تا سه ماه گذشته را نشان می دهد. میزان بالای قند خون ناشتا و HbA1C می تواند خطر ابتلا به دیابت را افزایش دهد.
اگر دیابت دارید و هم میزان قند خون ناشتا و هم شاخص هموگلوبین شما بالا است، احتمال اینکه به دیابت مبتلا شوید خیلی زیاد است. عوارض دیابت عبارتند از:
- مشکلات بینایی
- آسیب به اعصاب پاها و جریان خون در پا
- مشکلات دندانی مانند دردهای لثه و دندان
- بیماری های قلب و عروقی
- بیماری کلیوی
- آسیب های عصبی
- اختلال در عملکرد جنسی و مثانه
- مشکلات پوستی
محققان متوجه شدند که مصرف سرکه سیب اندازه دور کمر و باسن را نیز کاهش میدهد که کاهش سایز این دو اندام، به کاهش خطر بیماری دیابت نیز کمک میکند.
3-کمک به بهبود عملکرد قلب:
کلسترول تام، مقدار کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL)، کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) و تری گلیسیرید در خون شما است. تری گلیسیرید نوعی چربی است.
میزان بالای کلسترول تام ، کلسترول LDL بالا یا تری گلیسیرید بالا، خطر بیماری قلبی را افزایش می دهد. میزان پایین کلسترول HDL هم برای سلامت قلب مضر است زیرا این کلسترول، برای بدن مفید است.
تحقیقات نشان داده است که نوشیدن روزانه مقداری سرکه سیب ممکن است باعث کاهش تری گلیسیرید و کلسترول کل و افزایش کلسترول HDL شود. در افراد چاق یا افراد مبتلا به دیابت نوع 2، حتی مصرف روزانه مقدار خیلی کم سرکه سیب ممکن است میزان تری گلیسیرید و کلسترول کل را کاهش دهد.
4-بهبود بیماری واریس:
یک مطالعه منتشر شده در سال 2016 در مجله Evidence-based Complementary and Alternative Medicine ، اثرات استفاده موضعی از سرکه سیب را بر روی رگ های واریسی مورد بررسی قرار داد.
علاوه بر یک برنامه درمانی منظم، افرادی که سرکه سیب را برای رگ های واریسی روی پاهای خود استفاده می کردند، بهبودهایی را در موارد زیر مشاهده کردند:
- درد
- نگرانی درمورد ظاهر رگ های واریسی
- علائمی مانند گرفتگی عضلات، تورم و خارش
این افراد هیچ عارضه جانبی نداشتند. با این حال، استفاده خودسرانه از سرکه سیب روی پوست می تواند خطرناک باشد. در برخی افراد، سرکه سیب ممکن است باعث سوختگی شود.
تحقیقات نشان داده است که درمان واریس، کیفیت زندگی را بهبود می بخشد. به عنوان مثال، کاهش علائم دردناک این بیماری می تواند تحرک را افزایش دهد و حتی کیفیت خواب را بهبود بخشد.
ارزش غذایی سرکه سیب
یک قاشق غذاخوری سرکه سیب مواد مغذی زیر را تامین می کند:
- کالری: 3
- چربی: 0 گرم
- سدیم: 0 میلی گرم
- کربوهیدرات: 0 گرم
- فیبر: 0 گرم
- شکر اضافه شده: 0 گرم
- پروتئین: 0 گرم
سرکه سیب حاوی مقادیر قابل توجهی از ویتامین ها و مواد معدنی در بخش هایی نیست که برای مدیریت بیماری ها بتوان از آن استفاده کرد. با این حال، سرکه سیب حاوی آنتی اکسیدان ها یا ترکیبات فنلی است. ترکیبات فنلی با التهاب مبارزه می کنند و ممکن است از سلول ها در برابر آسیب هایی که منجر به بیماری می شود، محافظت کند.
همه انواع سرکه حاوی اسید استیک است که یکی از محصولات فرعی تخمیر است. اسید استیک به سرکه سیب عطر و طعمی قوی و ترش می دهد. همچنین اسید استیک دارای خواص ضد قارچی و ضد باکتریایی است که همین خواص، سرکه سیب را به یک ضدعفونی کننده طبیعی تبدیل می کند. به عنوان مثال، برخی از افراد از سرکه سیب برای تمیز کردن خانه استفاده کنند.
تحقیقات نشان داده است که سرکه سیب به از بین بردن میکروب هایی مانند اشریشیا کلی (E. coli)، استافیلوکوکوس اورئوس (استاف) و کاندیدا آلبیکنس (نوعی مخمر) نیز کمک می کند.
احتیاط:
استفاده از سرکه سیب برای مدیریت برخی بیماری ها و مشکلات سلامتی در کوتاه مدت بی خطر است. با این حال، سرکه سیب ممکن است در دراز مدت خطراتی ایجاد کند.
به عنوان مثال، استفاده از مقادیر زیاد سرکه سیب برای مدت طولانی ممکن است میزان پتاسیم را کاهش دهد. علائم کمبود پتاسیم عبارتند از:
- ضربان غیر طبیعی قلب
- خستگی
- آسیب عضلانی
- ضعف
- مور مور شدن پوست
- بی حسی
- یبوست
همچنین، سرکه سیب می تواند با برخی داروها و مکمل های غذایی مانند متفورمین، دیورتیک ها و چندین گیاه دارویی تداخل داشته باشد.
تحقیقات نشان داده است که سرکه سیب ممکن است خطر پوکی استخوان را افزایش داده و به مری، مینای دندان و پوست آسیب برساند.
شواهد قابل اعتماد و کافی برای دانستن اینکه آیا سرکه سیب برای استفاده دارویی در دوران بارداری یا شیردهی بی خطر است وجود ندارد. بنابراین، کارشناسان توصیه می کنند در این دوران خاص فقط از سرکه سیب در داخل غذا استفاده کنید.
نکاتی برای مصرف سرکه سیب:
قبل از افزودن سرکه سیب به برنامه غذایی روزانه خود، به نکات زیر توجه کنید:
- از آن به عنوان یک چاشنی استفاده کنید: سرکه سیب را به سس های سالاد، سبزیجات، ترشی، سوپ ، چای، اسموتی ها و محصولات پخته شده اضافه کنید.
- آن را با آب رقیق کنید: با یک پزشک در مورد نوشیدن سرکه سیب برای درمان بیماری ها صحبت کنید. حتما سعی کنید از سرکه سیب رقیق شده استفاده کنید تا به لثه و مینای دندان آسیب نزند.
- میزان مصرف را بدانید: از یک پزشک در مورد مقدار مصرف سرکه سیب بپرسید. استفاده بیش از حد از سرکه سیب ممکن است مضر باشد. برخی شواهد حاکی از آن است که دو قاشق غذاخوری سرکه سیب در یک فنجان آب به مدت دو بار در روز فرسایش دندان را در طی هشت هفته به میزان 18 درصد افزایش می دهد.
- آن را به صورت موضعی استفاده کنید: با یک پزشک در مورد استفاده مستقیم از سرکه سیب روی پوست خود صحبت کنید.