ناسا گزارش داد یک ستاره سرگردان بار دیگر بیش از حد به سیاهچاله ای نزدیک شده است و نیروی گرانشی آن متلاشی کرده است.
به گزارش تکناک، این ستاره در فاصله 250 میلیون سال نوری از ما قرار دارد و پنجمین ستاره نزدیک مشاهده شده است که فرآیند مشابهی را پشت سر گذاشته است.
این رویداد که توسط ناسا AT2021ehb نامیده می شود، در کهکشانی با سیاهچاله مرکزی که حدود 10 میلیون برابر خورشید ما جرم دارد اتفاق افتاد.
محققان ناسا امیدوارند با مشاهده چنین رویدادهایی، رفتارهای پیچیده تری از تغذیه سیاهچاله را شناسایی کنند.
مطالعه جدیدی که در مجله Astrophysical منتشر شده، به این کار تحقیقاتی جدید اشاره می کند. آنها با استفاده از NuSTAR ناسا (آرایه تلسکوپ طیفسنجی هستهای) از هم گسیختگی کامل ستاره که به دلیل نیروی گرانشی سیاهچاله ایجاد شده بود را از طریق افزایش نور پرانرژی پرتو ایکس در اطراف سیاهچاله مشاهده کردند. این فعالیت با تشکیل یک ساختار داغ در بالای سیاهچاله به نام تاج دنبال می شود.
تلسکوپ NuSTAR که به مشاهده چنین طول موج های نور و فاصله حساس است، محققان را قادر ساخت تا روند شکل گیری تاج و تکامل آن را ثبت کنند.
این کار تحقیقاتی نشان میدهد که چگونه نابودی یک ستاره توسط یک سیاهچاله، تحت فرآیندی که به طور رسمی به عنوان رویداد ازهمپاشیدگی کشندی شناخته میشود اتفاق میافتد و میتواند اطلاعات بیشتری در مورد ستاره ها قبل از بلعیده شدن توسط سیاهچاله ارائه دهد.
اهمیت AT2021ehb
AT2021ehb مورد توجه ویژه محققان قرار گرفته است زیرا که مدت زمان کوتاه ازهمپاشیدگی کشندی آن به دانشمندان کمک می کند تا چگونگی تأثیر نیروی گرانشی سیاهچاله بر مواد اطراف، الگوی نورهای تشکیل شده و دگرگونی فیزیکی آن را تجزیه و تحلیل کنند.
سووی گذری، اخترشناس در موسسه علوم بالتیمور و یکی از نویسندگان این مطالعه، گفت: رویدادهای ازهمپاشیدگی کشندی نوعی آزمایشگاه کیهانی هستند. زیرا دانش ما را در مورد تغذیه یک سیاهچاله فضایی که در مرکز کهکشان کمین کرده است را بیشتر می کنند.
یک پدیده غیر معمول
در چنین ازهمپاشیدگی کشندی، جت های گاز که در جهت مخالف جریان دارند با تشکیل تاج در نزدیکی سیاهچاله دیده می شوند. تاج نسبت به هر بخش دیگری از سیاهچاله پرتوهای ایکس پرانرژی تری ساطع میکند، اما دانشمندان نمیدانند پلاسما از کجا میآید یا دقیقاً چگونه اینقدر داغ میشود. با این حال، در AT2021ehb، تشکیل تاج غیرمنتظره مشاهد شد زیرا هیچ جت گازی وجود نداشت.
یوهان یائو، نویسنده اصلی این پژوهش گفت: ما هرگز یک رویداد ازهمپاشیدگی کشندی با انتشار اشعه ایکس مانند این را بدون حضور جت ندیدهایم و این واقعاً دیدنی است زیرا به این معنی است که میتوانیم به طور بالقوه عواملی که باعث جتها میشوند و عواملی که باعث ایجاد تاج میشوند را از هم جدا کنیم.
این تیم به دنبال تجزیه و تحلیل بیشتر ازهمپاشیدگی کشندی برای درک بهتر و تایید وقایع مشاهده شده درAT2021ehb و سایر فعالیت های غیر معمول است.