آنتی اکسیدان ها مواد طبیعی یا ساخته شده توسط انسان هستند که در برخی موارد در پیشگیری یا تاخیر در آسیب سلولی نقش دارند.
به گزارش تکناک، ویتامین ها و مواد معدنی، همراه با آنتی اکسیدان ها، نقش بسیار مهمی در حفظ سلامت فرد دارند. آنتی اکسیدان ها می توانند از آسیب سلولی جلوگیری کنند یا آن را به تاخیر بیندازند و به عنوان مواد طبیعی یا مصنوعی تولید شده، در پیشگیری از بیماریها و حفظ سلامت عمومی بدن تأثیرگذارند.برای اطلاعات بیشتر در این مورد، ادامه این مطلب را بخوانید.
آنتی اکسیدان چیست؟
آنتیاکسیدان ها مولکول هایی هستند که در بدن وجود دارند و در غذاهای گیاهی یافت می شوند و با استرس اکسیداتیو مقابله می کنند. استرس اکسیداتیو زمانی اتفاق میافتد که رادیکالهای آزاد بیشتری در بدن وجود داشته باشد اما آنتی اکسیدانهای کمتری برای حذف آنها وجود داشته باشد.
استرس اکسیداتیو ناشی از رادیکالهای آزاد به سلولهای سالم آسیب میرساند و تصور میشود در انواع بیماریها نقش دارد، از جمله:
- بیماری آلزایمر
- سرطان
- دیابت
- بیماری قلبی
- بیماری پارکینسون
آنتی اکسیدان ها از سلول های سالم در برابر حملات رادیکال های آزاد محافظت می کنند. با انجام این کار، آنها به حفظ عملکرد فیزیولوژیکی مناسب و محافظت از سلامت فرد کمک می کنند.
انوع مختلف آنتی اکسیدان ها:
دو نوع عمده آنتی اکسیدان وجود دارد: درون زا و اگزوژن.
آنتیاکسیدان های درون زا
آنتیاکسیدان های درون زا آنهایی هستند که بدن می تواند تولید کند. آنها می توانند به صورت آنزیم هایی مانند کاتالاز (CAT) یا به شکل های غیر آنزیمی مانند بیلی روبین یا اسید اوریک وجود داشته باشند.
آنتی اکسیدان های اگزوژن
آنتیاکسیدان هایی که به عنوان اگزوژن در نظر گرفته می شوند و آنهایی هستند که بدن قادر به تولید آنها نیست. اینها آنتیاکسیدان هایی هستند که بیشتر مردم ممکن است با آنها آشنا باشند، زیرا باید از طریق غذا به بدن برسند. نمونه هایی از آنتیاکسیدان های اگزوژن عبارتند از:
- فیتوکمیکال ها، مانند پلی فنل ها یا فلاونوئیدها
- عناصر کمیاب از جمله سلنیوم، مس، روی و منگنز
- ویتامین C و E
منابع طبیعی آنتی اکسیدان ها
بسیاری از غذاهای گیاهی آنتیاکسیدان دارند، بنابراین به راحتی می توان آنها را تهیه کرد. برخی از منابع برتر آنتی اکسیدانی عبارتند از:
- سیب
- کنگر فرنگی
- آووکادو
- لوبیا
- توت ها
- گیلاس
- کاکائو
- قهوه و چای
- سبزیجات با برگ تیره
- گیاهان و ادویه جات ترشی جات
- آجیل و دانه ها
- انار
- سیب زمینی و سیب زمینی شیرین
- گوجه فرنگی
- غلات کامل
چگونه میزان مصرف آنتی اکسیدان خود را افزایش دهیم؟
برای دریافت طیف گستردهتری از آنتیاکسیدانها و همچنین ویتامینها، مواد معدنی و فیبر، گروههای غذایی گیاهی با رنگهای مختلف را هدف قرار دهید. راه دیگر برای افزایش مصرف آنتیاکسیدان، جایگزینی غذاهای فرآوری شده با غذاهای گیاهی کامل است.
مکمل های آنتی اکسیدانی
مکمل های آنتی اکسیدانی مکمل های غذایی مبتنی بر آنتیاکسیدان هایی هستند که می توانید از مواد غذایی مانند سلنیوم، ویتامین C و بتاکاروتن دریافت کنید. درست مانند آنتیاکسیدان های طبیعی، این مکمل ها برای از بین بردن رادیکال های آزاد در نظر گرفته شده اند.
با این حال، دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که دریافت آنتیاکسیدان از غذاها بهتر از مکمل ها است. مکمل های آنتی اکسیدانی در دوزهای بالا عرضه می شوند. مصرف بیش از حد هر آنتی اکسیدانی بیشتر از اینکه مفید باشد، مضر است.
همچنین تحقیقات در مورد اثربخشی مکملهای آنتیاکسیدان مختلط بوده است، یا این مکملها در مطالعات به مزایای قابل توجهی برای سلامت افراد منجر نشدهاند.
خطرات مصرف مکمل آنتیاکسیدان چیست؟
برخی تحقیقات مصرف مکمل بتاکاروتن با دوز بالا را با افزایش خطر ابتلا به سرطان ریه در افراد سیگاری مرتبط دانسته اند. مصرف مکملهای ویتامین E با دوز بالا با افزایش خطر سکته مغزی هموراژیک که نوعی سکته مغزی ناشی از خونریزی در مغز است و همچنین سرطان پروستات، مرتبط است.
همچنین تداخل دارویی می تواند بین مکمل های آنتی اکسیدانی و هر دارویی که ممکن است برای شما تجویز شود، رخ دهد. به عنوان مثال، فردی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کند، در صورت مصرف مکمل های ویتامین E نیز در معرض خطر خونریزی قرار می گیرد.