تحقیقات جدید نشان میدهد ویروسهایی مانند کرونا میتوانند سلولهای مغزی را تحت تأثیر قرار داده و عملکرد آنها را مختل کنند، این تحقیقات می تواند علائم عصبی و گیجی افراد را پس از ابتلا به کرونا توجیه کند.
به گزارش تکناک، برخی از ویروس ها، از جمله سندرم حاد تنفسی ویروس کرونا (SARS-CoV-2)، با آلوده کردن سلول های عصبی (نورون ها)، مغز و سیستم عصبی را درگیر می کند.
بعضی از ویروسها به جای کشتن سلولهای میزبان، اختلال در عملکرد مغز را ایجاد میکنند. این ویروسها از مکانیسمی به نام فیوزوژن استفاده میکنند تا به سلولها متصل شوند. این فیوزوژنها ویروسهای بیشتری را تولید کرده و به سلولهای مجاور منتقل میکنند. با این حال، نامعلوم است که چگونه فیوزوژنها بر سلولهای مغز تأثیر میگذارند.
محققان دانشگاه مک کواری سیدنی با دانشگاه کوئینزلند و دانشگاه هلسینکی فنلاند همکاری کرده اند تا تأثیر فیوزوژن ها بر مغز را بررسی کنند. این تحقیق بر روی ارگانوئیدهای مغزی تکیه داشت. ارگانوئیدهای مغزی، مغزهای کوچکی هستند که به طور مصنوعی رشد کرده و چیزهای واقعی را شبیه سازی می کنند.
برخی ارگانوئیدها با فیوزوژن های ویروسی از جمله SARS-CoV-2 آلوده شدند و با یک سری ارگانوئید تحت کنترل غیر آلوده مقایسه شدند. محققان متوجه شدند که ویروس باعث همجوشی بین نورون ها و گلیا می شود. گلیا، سلول های غیر عصبی در مغز و نخاع هستند که به حمایت و محافظت از نورون ها کمک می کنند.
ماسیمو هیلیارد، یکی از نویسندگان این مطالعه گفت: ما کشف کردیم که کووید-19 باعث میشود نورونها تحت یک فرآیند بی سابقه همجوشی سلولی قرار گیرند. در این تحقیق مشخص شد که پس از عفونت عصبی توسط ویروس SARS-CoV-2، پروتئین اسپایک در نورونها باقی می ماند و هنگامی که نورونها با هم ترکیب میشوند، نمیمیرد.
پروتئین اسپایک یا پروتئین S یکی از خصوصیات بیولوژیکی کلیدی ویروس SARS-CoV-2 است. این پروتئین در قسمت بیرونی ویروس قرار دارد و به آن اجازه می دهد به سلول های میزبان نفوذ کند و باعث مریضی شود.
محققان می گویند این آمیختگی بدون مرگ سلولی، می تواند علائم عصبی مزمنی مانند سردرد،گیجی، از دست دادن چشایی و بویایی و خستگی که برخی افراد پس از ابتلا به ویروس کرونا دارند، را توضیح دهد.
رامون مارتینز، نویسنده اصلی این مطالعه گفت: در درک فعلی از آنچه هنگام ورود ویروس به مغز اتفاق میافتد، دو پیامد مرگ سلولی یا التهاب وجود داشت اما ما یک نتیجه ممکن دیگر را نشان دادیم که همجوشی عصبی نام دارد.
این تحقیق مکانیسم جدیدی را برای رویدادهای عصبی ناشی از عفونت ویروسی نشان می دهد که درک بیشتری از اثرات طولانی مدت ویروس کرونا و شاید سایر بیماری های عصبی ارائه می دهد.