از هر ۱۰ نفر یک نفر در طول زندگی خود دچار تشنج می شود که به معنای حمله ناگهانی فعالیت مغزی است که معمولاً چند ثانیه تا چند دقیقه طول می کشد.
به گزارش تکناک، قند خون پایین، تب بالا، آسیب های مغزی تروماتیک (TBIs) و عوارض جانبی برخی داروها، از جمله عوامل دیگری هستند که می توانند برای اولین بار در بزرگسالان باعث تشنج شوند.
صرع زمانی تشخیص داده می شود که فرد دچار تشنج های متعدد غیرقابل تحریک شود. برای اطلاعات بیشتر در مورد علل تشنج هایی که برای بار اول رخ می دهند و همچنین اقداماتی که باید در هنگام وقوع آنها انجام دهید، ادامه این مطلب را بخوانید.
- ترک الکل
مصرف طولانی مدت و منظم الکل می تواند منجر به اعتیاد و وابستگی شود. قطع ناگهانی مصرف الکل می تواند باعث علائم ترک، از جمله اضطراب، افسردگی، خستگی و تشنج شود. این علائم معمولاً در عرض ۲۴ تا ۷۲ ساعت پس از قطع مصرف الکل به اوج خود می رسد و ممکن است برای چند روز یا چند هفته ادامه یابد.
موارد شدید ترک الکل می تواند به حالت دلیریوم ترمنس تبدیل شود که می تواند منجر به تشنج، بی قراری، توهم و گیجی شدید شود. این حالت ممکن است نیاز به درمان در بیمارستان یا مرکز مراقبت تخصصی داشته باشد.
- گرمازدگی
قرار گرفتن در معرض حرارت زیاد و گرمای شدید می تواند باعث گرمازدگی شود. گرمازدگی به این معناست که دمای معمول بدن که در حدود ۳۶.۶۷ درجه سانتی گراد است، در عرض ۱۵ دقیقه به بیش از ۴۱.۱۱ درجه سانتی گراد برسد.
گرمازدگی یک وضعیت کشنده است و نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد. گرمای بیش از حد ممکن است بر مغز شما نیز تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، علائم گرمازدگی عبارتند از:
- گیجی
- از دست دادن هوشیاری
- تشنج
- لکنت زبان
- تب بالا
تشنج ناشی از تب، تشنجی است که با تب بالا در طول بیماری یا عفونت رخ می دهد و معمولاً کودکان یا نوزادان را تحت تأثیر قرار می دهد. اگرچه علت دقیق تشنج ناشی از تب ناشناخته است، اما برخی از افراد ممکن است استعداد ژنتیکی برای ایجاد آن را داشته باشند.
معمولاً احتمال کمی برای تکرار تشنج های تب وجود دارد. عوامل خاصی می توانند خطر ابتلا به بیش از یک بار تشنج ناشی از تب را افزایش دهند. این عوامل شامل:
- سابقه خانوادگی صرع
- سابقه پزشکی تشنج های طولانی مدت
- آسیب مغزی یا عصبی قبلی
- قند خون پایین
هیپوگلیسمی یا داشتن قند بسیار پایین در خون می تواند تغییراتی در فعالیت مغز شما ایجاد کند و منجر به تشنج شود یا باعث سکته مغزی شود که با تشنج مرتبط است.
عوامل متعددی می توانند باعث شوند که یک فرد قند خون پایین داشته باشد. به عنوان مثال، افراد مبتلا به دیابت که انسولین مصرف می کنند، ممکن است قند خونشان پایین باشد، به خصوص بعد از ورزش. در افراد بدون دیابت، قند خون پایین می تواند به دلیل موارد زیر رخ دهد:
- نوشیدن الکل
- کمبودهای هورمونی
- عفونت های شدید و کشنده (سپسیس)
- نارسایی شدید قلب، کلیه یا کبد
- مسائل پزشکی
مسائل پزشکی اگر به نحوی بر فعالیت مغز تأثیر بگذارند، می توانند باعث تشنج. به عنوان مثال، شایع ترین دلیل تشنج در افراد مسن سکته مغزی است.
سایر شرایط پزشکی که می تواند منجر به تشنج برای اولین بار شود عبارتند از:
- سطح شیمیایی خون برای سدیم، کلسیم و منیزیم تغییر می کند
- عفونت های مغزی
- تومورهای مغزی
- اکلامپسی که به معنای تشنج هایی است که در افراد باردار مبتلا به پره اکلامپسی رخ می دهد
- اختلال در عملکرد کلیه یا کبد
- عوارض جانبی داروها
تشنج می تواند یک عارضه جانبی جدی از برخی داروها و مسمومیت دارویی باشد. محققان کشف کردند که ۹ درصد از وضعیت صرع که در واقع تشنج های کشنده است که بیش از پنج دقیقه طول می کشد، می تواند به دلیل مصرف دارو یا مسمومیت مرتبط با دارو باشد.
چندین ماده قانونی و غیرقانونی می تواند باعث تشنج شود. شایع ترین موارد گزارش شده عبارتند از:
- داروهای ضد افسردگی
- محرک هایی مانند کوکائین و مت آمفتامین
- دیفن هیدرامین، داروی آلرژی
- ترامادول، مسکن
- ایزونیازید، یک آنتی بیوتیک
قبل از مصرف هر دارویی، خطرات احتمالی آن را بشناسید و مراقب علائم باشید. اگر عوارض جانبی شدیدی را تجربه کردید، به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.
- آسیب تروماتیک مغزی
TBI می تواند زمانی اتفاق بیفتد که یک آسیب فیزیکی به بافت های مغز آسیب برساند. این آسیب فیزیکی می تواند آسیب سر ناشی از سقوط، فعالیت ورزشی یا تصادف رانندگی باشد. به عنوان مثال، ضربه مغزی یک نوع خفیف از TBI است.
TBI می تواند منجر به تشنج و سایر علائم مانند سردرد یا مشکلات گفتاری و حافظه شود. TBI ها معمولاً به مراقبت های پزشکی فوری، به ویژه در عرض ۲۴ ساعت پس از آسیب نیاز دارند. موارد شدید می تواند باعث ناتوانی دائمی شود یا کشنده باشد.
تشنج ممکن است در هفته اول TBI رخ دهد. این تشنج می تواند منجر به ایجاد نوعی صرع شود که به عنوان صرع پس از ضربه شناخته می شود. شایان ذکر است، به ندرت پس از TBI های خفیف، تشنج یا مشکلات طولانی مدت رخ می دهد.
در هنگام تشنج چه باید کرد
شما باید مطمئن شوید که فرد آسیب دیده در هنگام وقوع تشنج ایمن است. تشنج ها معمولاً می توانند خود به خود برطرف شوند، اما باید در هنگام تشنج،کارهای زیر را انجام داد:
- فرد را سبک کنید
- فرد را با احتیاط به پهلو در یک ناحیه صاف روی زمین قرار دهید
- اطمینان حاصل کنید که لباس تنگ او را در می آورید و عینک را بردارید
- یک بالشتک زیر سر فرد قرار دهید
- تا زمانی که تشنج برطرف شود و فرد کاملاً بیدار شود یا کمک های حرفه ای پزشکی در دسترس باشد، در کنار فرد بمانید
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در حالی که علائمی مانند تشنج و از دست دادن هوشیاری می تواند هشدار دهنده باشد، هر تشنجی نشانه یک فوریت پزشکی نیست. با این حال، در موارد زیر تماس با اورژانس ضروری است:
- اولین تشنج
- تشنج دوم کمی بعد از اولین تشنج
- مشکل در تنفس یا به دست آوردن هوشیاری
- آسیب ناشی از تشنج
- تشنج در کنار دیابت، بیماری قلبی یا در دوران بارداری
- تشنجی که بیش از پنج دقیقه طول بکشد
- تشنج در آب