زردچوبه بار دیگر ثابت کرد فراتر از یک طعم دهنده غذا است چرا که بررسی محققان نشان می دهد که میتواند رفلاکس اسید معده و همچنین تاثیر داروهای رایج در درمان رفلاکس معده را مهار کند.
به گزارش تکناک، تیمی از دانشمندان تایلندی از جمله محققان پزشکی از دانشگاه چولالانگ کورن و بیمارستانهای مختلف، آزمایشی را بین سالهای 2019 تا 2021 انجام دادند تا اثربخشی زردچوبه را نشان دهند.
یک مطالعه در سال 2019 روشی را در داخل بدن نشان داد که در آن کورکومین که ترکیب فعال موجود در زردچوبه است، یک مکانیسم محافظتی در مری را تسهیل کرد که رفلاکس اسید معده را مهار کرد و ثابت کرد که این درمان طبیعی با درمان توسط مهارکننده پمپ پروتون (PPI) لانسوپرازول قابل مقایسه است.
آخرین تحقیق این فرضیه را که این بار با کورکومین و یک PPI دیگر که امپرازول بود، روی 206 بیمار 18 تا 70 ساله که از ناراحتی مکرر معده (سوء هاضمه عملکردی) رنج می بردند، آزمایش کرد. امپرازول که معمولاً به عنوان پریلوسک و لوزک بسته بندی می شود، یک درمان محبوب برای بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) است. با این حال استفاده طولانی مدت از PPI ها به طور گسترده ای منع شده است، زیرا این داروها با خطر بالاتر عفونت، پوکی استخوان و حتی زوال عقل مرتبط هستند.
کورکومین از ریزوم های زیرزمینی گیاه زردچوبه چند ساله (Curcuma longa) که متعلق به خانواده زنجبیل (Zingiberaceae) است، به دست می آید. مانند زنجبیل، زردچوبه هم بیش از 4000 سال است که در داروهای آیورودا (هندی) و چینی استفاده شده است و برای درمان همه چیز از آرتروز گرفته تا عفونت های تنفسی استفاده می شود.
در آخرین مطالعه، محققان شرکت کنندگان را به سه گروه تقسیم کردند: یکی برای مصرف زردچوبه (دو کپسول بزرگ کورکومین 250 میلی گرمی، چهار بار در روز، به علاوه یک کپسول ساختگی کوچک روزانه). گروه دیگر امپرازول (دو کپسول ساختگی بزرگ، چهار بار در روز، به علاوه یک کپسول کوچک PPI در روز)، و گروه آخر همان رژیم را با دو کپسول بزرگ کورکومین و یک قرص کوچک PPI دنبال میکردند.
پس از 28 و 56 روز، 151 شرکتکننده باقیمانده (20 نفر در گروه تحت درمان با کورکومین، 19 نفر در گروه تحت درمان با امپرازول و 16 نفر که تحت هر دو درمان بودند) با معیار ارزیابی شدت سوء هاضمه (SODA) مورد ارزیابی قرار گرفتند. آزمایش سودا برای تسکین علائم سوء هاضمه مانند درد، سوزش، نفخ، گاز و حالت تهوع استفاده می شود.
در نقطه میانی، کورکومین یا درمانهای ترکیبی، تقریباً مانند PPI به تنهایی برای همه علائم بهجز درد، که امپرازول کمی در این زمینه جلوتر بود، امتیاز کسب کرد. پس از 56 روز، میزان درد مشابه بود، اما دوباره زردچوبه بهترین امتیاز را در تسکین علائم دیگر داشت.
این اولین بار نیست که مشخص می شود زردچوبه با کاهش التهاب دستگاه گوارش مرتبط است. مطالعه دیگری که توسط تیم دیگری از محققان انجام شد نشان داد که مکمل کورکومین به دلیل خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی با کاهش وزن و سایر نتایج مفید متابولیک مرتبط است. همچنین تحقیقات برای درمان چشم و بهبود زخم با استفاده از زردچوبه مثبت بوده است.
هیچ عارضه جانبی جدی توسط هیچ یک از شرکت کنندگان در مطالعه گزارش نشد، با این حال، محققان متوجه شدند که برخی از شرکت کنندگانی که کورکومین مصرف می کردند، اختلال عملکرد کبدی داشتند. اخیراً مشخص شده است که مصرف کورکومین با آسیب کبدی مرتبط است. اگرچه این مشکل به ندرت پیش می آید اما همواره به مصرف کنندگان هشدار داده می شود که نسبت به خطر این مسئله آگاهی داشته باشند.
گرچه نتایج این تحقیق امیدوارکننده بود، اما تحقیقات بیشتری در مورد ایمنی و اثربخشی برای استفاده تجاری از کورکومین مورد نیاز است.
این مطالعه در مجله BMJ Evidence-Based Medicine منتشر شد.