بر اساس تحقیقات جدید موسسه روانپزشکی، روانشناسی و علوم اعصاب کینگز کالج لندن، می توان از یک آزمایش خون برای تشخیص ریسک ابتلا به بیماری آلزایمر تا 3.5 سال قبل از تشخیص بالینی استفاده کرد.
به گزارش تکناک، این مطالعه که در 27 ژانویه در مجله Brain منتشر شد، از این ایده حمایت میکند که اجزای موجود در خون انسان میتوانند تشکیل سلولهای مغزی جدید را تعدیل کنند که به این فرآیند “نوروژن” می گویند. نوروژن در بخش مهمی از مغز به نام هیپوکامپ رخ می دهد که این بخش در یادگیری و حافظه نقش دارد.
در حالی که بیماری آلزایمر بر تشکیل سلول های مغزی جدید در هیپوکامپ در مراحل اولیه بیماری تأثیر می گذارد،اما مطالعات قبلی تنها قادر به مطالعه نوروژن از طریق کالبد شکافی بوده اند.
برای تشخیص ریسک ابتلا به بیماری آلزایمر با آزمایش خون ، محققان طی چندین سال نمونههای خونی را از 56 فرد مبتلا به اختلال مغزی خفیف (MCI) جمعآوری کردند. در این بیماری حافظه فرد و همچنین توانایی های ذهنی او آرام آرام تحلیل می رود. در حالی که همه افرادی که MCI را تجربه می کنند به بیماری آلزایمر مبتلا نمی شوند،اما افرادی که این بیماری را دارند با سرعت بسیار بالاتری نسبت به بقیه افراد به بیماری آلزایمر مبتلا می شوند. از 56 شرکت کننده در این مطالعه،تشخیص داده شد که 36 نفر آلزایمر دارند.
دکتر الکساندرا ماروسزاک، یکی از اولین نویسندگان این مطالعه توضیح می دهد: در مطالعه خود، ما سلول های مغز را با خون گرفته شده از افراد مبتلا به MCI درمان کردیم، و بررسی کردیم که چگونه این سلول ها در پاسخ به خون با پیشرفت بیماری آلزایمر تغییر می کنند.
در مطالعه چگونگی تأثیر خون بر سلول های مغز، محققان چندین کشف کلیدی انجام دادند. نمونههای خون جمعآوریشده از شرکتکنندگان در طول سالها که متعاقباً وخیمتر شده بودند و به آلزایمر مبتلا شده بودند، باعث کاهش رشد و تقسیم سلولی و افزایش مرگ سلولی آپوپتوز شد (فرآیندی که طی آن سلولها برای مرگ برنامهریزی میشوند). محققان خاطرنشان کردند که این نمونه ها، تبدیل سلول های مغز نابالغ به نورون های هیپوکامپ را نیز افزایش می دهند.
در حالی که دلایل اصلی افزایش نوروژن نامشخص است،اما محققان این نظریه را مطرح میکنند که ممکن است این یک مکانیسم جبرانکننده اولیه برای تخریب عصبی (از دست دادن سلولهای مغز) باشد که توسط افراد مبتلا به بیماری آلزایمر تجربه میشود.
پروفسور ساندرین تورت، نویسنده ارشد این مطالعه گفت: مطالعات قبلی نشان دادهاند که خون موشهای جوان میتواند با بهبود نوروژن هیپوکامپ، اثر جوانکنندهای بر مغز موشهای مسنتر داشته باشد. این موضوع به ما این ایده را داد که فرآیند نوروژن را در آزمایشگاه و با استفاده از سلولهای مغز و خون انسان، شبیه سازی کنیم. در مطالعه خود، هدف ما استفاده از این نمونه برای درک فرآیند نوروژن و اعمال یک سری تغییرات در این فرآیند برای پیشبینی بیماری آلزایمر بود و ما در این آزمایش اولین شواهدی را در انسان پیدا کردیم که نشان میدهد سیستم گردش خون بدن میتواند بر توانایی مغز در شکلدهی سلول های جدید تأثیر بگذارد.
زمانی که محققان فقط از نمونههای خونی جمع آوری شده البته خیلی قبل تر از زمانی که شرکت کنندگان به آلزایمر مبتلا شده بودند،استفاده کردند، متوجه شدند که تغییرات در نوروژن 3.5 سال قبل از تشخیص بالینی رخ داده است.
دکتر ادینا سیلادزیچ، اولین نویسنده این مطالعه افزود: یافتههای ما بسیار مهم هستند و به طور بالقوه به ما امکان میدهند تا شروع اولیه آلزایمر را به روشی غیرتهاجمی پیشبینی کنیم. این مسئله می تواند مکمل دیگر نشانگرهای زیستی مبتنی بر خون باشد که منعکس کننده علائم اولیه این بیماری، مانند تجمع آمیلوئید و تاو (پروتئین های “اصلی” بیماری آلزایمر) هستند.
دکتر هیونا لی، از دیگر نویسنده های این مطالعه گفت: درحال حاضر تأیید این یافته ها در گروه بزرگتر و متنوع تری از مردم ضروری است. ما در مورد کاربردهای موثر این آزمایش مبتنی بر خون ، هیجان زده هستیم. این آزمایش می تواند به طبقه بندی افراد مبتلا به مشکلات حافظه برای آزمایش بالینی داروهای اصلاح کننده بیماری به منظور درمان آلزایمر کمک کند.
محققان میگویند که این یافتهها میتواند فرصتی برای درک بیشتر تغییراتی که مغز در مراحل اولیه بیماری آلزایمر تجربه میکند، ارائه دهد.