دانشمندان دریافته اند که افزایش استفاده از دیودهای ساطع کننده نور (LED) و سایر اشکال نورپردازی اکنون آسمان شب را با سرعت چشمگیری روشن می کند.
به گزارش تکناک، استفاده بی رویه از روشنایی خارجی، روشنایی خیابان ها، تبلیغات و مکان های ورزشی نورانی اکنون دید ما را نسبت به ستاره ها کور کرده است.
در سال 2016، اخترشناسان گزارش دادند که کهکشان راه شیری دیگر برای یک سوم بشریت قابل مشاهده نیست و از آن زمان به بعد آلودگی نوری به طور قابل توجهی بدتر شده است. تخمین زده می شود که با سرعت کنونی، اکثر صورت های فلکی بزرگ تا 20 سال آینده غیرقابل کشف خواهند بود و از نظر فرهنگی و علمی آسیب شدیدی رخ خواهد داد.
مارتین ریس، اخترشناس سلطنتی گفت: برای اهمیت دادن به این موضوع، نیازی نیست که یک ستاره شناس باشید. آسمان شب بخشی از محیط زیست ما است و اگر نسل بعدی هرگز آن را نبیند، محرومیت بزرگی خواهد بود.
وی بنیانگذار گروه پارلمانی همه احزاب برای آسمان های تاریک است و اخیراً گزارشی را تهیه کرده است که در آن خواستار اقدامات زیادی برای مقابله با مشکل آلودگی نوری شده است. این اقدامات شامل پیشنهادهایی برای تعیین وزیر برای آسمان های تاریک، ایجاد کمیسیونی برای آسمان های تاریک و تعیین استانداردهای سختگیرانه برای تراکم و جهت روشنایی است.
این گروه بر این باور است که معرفی بسته ای از قوانین برنامه ریزی با دقت انتخاب شده برای کنترل نور مزاحم می تواند تفاوت های عمده ای ایجاد کند. به نقل از ژولیوس سزار شکسپیر، گزینه جایگزین این است که آسمانهای شب را که «با جرقههای بیعدد نقاشی شدهاند» از دست بدهیم. این شامل پیشنهادهایی برای انتصاب وزیر آسمانهای تاریک، ایجاد کمیسیونی برای آسمانهای تاریک و استانداردهای سختگیرانه برای تعیین تراکم و جهت روشنایی است.
این گروه تاکید دارد که معرفی بسته ای از قوانین با دقت انتخاب شده برای کنترل نور مزاحم که پشتوانه نفوذ قانونی و مجازات برای عدم انطباق داشته باشد می تواند تفاوت های عمده ای ایجاد کند.
تحقیقات انجام شده توسط کریستوفر کیبا، فیزیکدان مرکز علوم زمین آلمان، نشان می دهد که آلودگی نوری اکنون باعث می شود که آسمان شب با نرخی در حدود 10 درصد افزایش در سال مواجه باشد. این روند باعث از بین رفتن دید همه به جز درخشان ترین ستارگان می شود. کودکی که امروز در جایی که 250 ستاره در شب قابل مشاهده است به دنیا بیاید تا زمانی که به 18 سالگی برسد، فقط می تواند حدود 100 ستاره را ببیند.
کیبا به آبزرور گفت که نگاه کردن به آسمان شبی که راه شیری پر زرق و برق از آن عبور می کند، به شکوه عصر دیگری تبدیل شده است. چند نسل پیش، مردم مرتباً با این دید پر زرق و برق از کیهان روبرو می شدند اما آنچه قبلاً جهانی بود اکنون بسیار نادر است. فقط ثروتمندترین افراد جهان، و برخی از فقیرترین آنها، دیگر چنین چیزی را تجربه می کنند و برای بقیه، کم و بیش از بین رفته است. با این حال، کیبا استدلال کرد، با این وجود، معرفی تنها تعداد کمی از تغییرات در نورپردازی می تواند پیشرفت قابل توجهی ایجاد کند. این تغییرات شامل این موارد است: حصول اطمینان از اینکه چراغهای فضای باز به دقت محافظت میشوند، جهتشان رو به پایین است و محدودیتهایی برای روشنایی آنها در نظر گرفته میشوند. همچنین رنگ های آنها عمدتاً آبی و سفید نباشد، و اجزای قرمز و نارنجی در آنها به کار رفته باشد. وی افزود: تدابیری از این دست تأثیر زیادی خواهد داشت.
مشکل این است که هنوز آلودگی نوری توسط عموم به عنوان یک تهدید تلقی نمی شود. همانطور که پروفسور اسکار کورچو، از دانشگاه پولیتنیکای مادرید، بیان کرده است: پیامدهای منفی آلودگی نوری به اندازه سیگار کشیدن در دهه 80 برای مردم ناشناخته است.
با این حال اکنون به اقدام فوری نیاز است. علاوه بر تأثیرات نجومی و فرهنگی، آلودگی نوری پیامدهای زیست محیطی جدی نیز دارد. لاک پشت های دریایی و پرندگان مهاجر توسط نور ماه هدایت می شوند. آلودگی نوری باعث سردرگمی و گمراهی آنها می شود. حشرات که منبع اصلی غذا برای پرندگان و سایر حیوانات هستند، به سمت نورهای مصنوعی کشیده می شوند و بلافاصله پس از تماس با منبع از بین می روند.
پرونده علیه آلودگی نوری فراتر می رود. پروفسور رابرت فاسبری، از موسسه چشم پزشکی در دانشگاه کالج لندن (UCL) گفت: پخش نور مایل به آبی LED ها تقریباً به طور کامل فاقد هرگونه نور قرمز یا نزدیک به مادون قرمز است. او ادامه داد: ما با نور قرمز و مادون قرمز احساس گرسنگی و این پیامدهای جدی دارد. زمانی که نور مایل به قرمز به بدن ما می تابد، مکانیسم هایی را تحریک می کند که سطوح بالای قند را در خون می شکنند یا تولید ملاتونین را افزایش می دهند. از زمان معرفی لامپ های فلورسنت و سپس LED ها، آن قسمت از طیف از نور مصنوعی حذف شده است و فکر می کنم در موج چاقی و افزایش موارد دیابت که امروزه شاهد آن هستیم، نقش داشته باشد.
محققان UCL در حال آماده شدن برای نصب لامپهای مادون قرمز اضافی در بیمارستانها و بخشهای مراقبتهای ویژه هستند تا ببینند آیا این لامپها بر بهبود بیماران تاثیر میگذارد یا خیر؟
فاسبری گفت: برای تغییر چهره سیاره و تبدیل LED ها به روشنایی دوستانه تر، تلاش زیادی لازم است. این کار بزرگی خواهد بود، اما ما باید آن را انجام دهیم زیرا تأثیر بسیار مخربی بر سلامت انسان دارد.
از اینکه امروز فرانسه به ما پیوسته است متشکریم. برای چندین دهه، گاردین مطالعات، دانشمندان و دادههایی را تقویت کرده است که به شکستهای غیرقابل برگشت و فاجعهبار آب و هوا اشاره میکنند.
گزارشهای ما اقدامات را تقویت کرده، سیاستگذاران را تحت فشار قرار داده و نوآوران را تشویق میکند تا به دنبال راهحل باشند، حتی با عمیقتر شدن بحران. برای جهانی که با یک تهدید وجودی مواجه است، این خدمتی است سختگیرانه، تحریک آمیز و خستگی ناپذیر که ما نمی توانیم بدون مشارکت فراگیر آن را انجام دهیم.
برخلاف بسیاری دیگر، ما می توانیم بدون ترس حقیقت را تعقیب کنیم و آن را با صداقت گزارش کنیم. ما با عزم و اشتیاق به کار خود ادامه خواهیم داد تا روزنامه نگاری ای را به شما ارائه دهیم که همیشه عاری از مداخله تجاری یا سیاسی باشد. هیچکس ما را تحت فشار قرار نمی دهد یا توجه ما را از آنچه مهمتر است منحرف نمیکند.
هنگامی که دسترسی به اطلاعات برابر شود، تعداد بیشتری از مردم می توانند رویدادهای جهانی و تأثیر آنها بر مردم و جوامع را درک کنند. ما با هم می توانیم از قدرتمندان بهتر مطالبه کنیم و برای دموکراسی مبارزه کنیم.