دانشمندان نشان دادهاند پیوند کلیههای خوک اصلاح ژنتیکی شده به انسان، میتوانند حداقل برای یک هفته بدون هیچ نشانهای از پس زده شدن توسط بیمار به کار خود ادامه دهند.
به گزارش تکناک، این مطالعه پیشگام می تواند به کاهش لیست انتظار اعضای بدن و مرگ و میر ناشی از آن کمک کند.
در موارد پیشرفته بیماری، پیوند اعضا اغلب تنها گزینه است، اما یافتن اهداکنندگان مناسب چالش های بسیاری به همراه دارد. به نظر میرسد که تکنیکی به نام “xenotransplantation” مشکل نیاز به اهدا کنندگان انسانی حل کرده و خوکها به دلیل اندامهایی با اندازه مشابه، امیدوارکنندهترین گونه اهداکننده نزدیک به انسان هستند. برای کاهش خطر پس زدن عضو، اندامها به صورت ژنتیکی ویرایش میشوند تا ژنهای خاص خوک را از بین ببرند و برخی از ژنهای انسانی را وارد کنند.
دانشمندان اخیراً موفقیت هایی را در زمینه پیوند کلیه مشاهده کرده اند. سال گذشته اولین پیوند قلب خوک به انسان در یک بیمار زنده انجام شد که دو ماه دیگر به زندگی خود ادامه داد و به دلیل نارسایی قلبی از دنیا رفت. تیمهای تحقیقاتی دیگر، کلیهها و قلبهای خوک را در بیمارانی که مرگ مغزی شده بودند، کاشتند، در حالی که اعضای بدن در یک دوره آزمایشی سه روزه کار میکردند و هیچ نشانهای از پس زدن نشان نمیدادند. خود بیماران قبلاً تصمیم گرفته بودند بدن خود را به این آزمایشات اهدا کنند.
مطالعه جدید که توسط دانشمندان دانشگاه آلاباما انجام شد، آزمایش را تا یک هفته کامل ادامه داد. بیمار، مردی 50 ساله بود که سابقه بیماری مزمن کلیوی داشت، همه گزینههای دیگر را امتحان کرده بود و دچار مرگ مغزی شده بود. او کلیههای خوک را دریافت کرد که تحت 10 تغییر ژن قرار گرفته بودند، چهار مورد که باعث حذف ژنهای خوک که میتوانند باعث پس زدن پوند شوند و شش ژن انسانی که از انعقاد خون جلوگیری میکنند، حذف شدند.
در طول هفت روز، بیومارکرها نشان دادند که کلیه های پیوندی به خوبی کار می کنند. آنها با موفقیت ادرار تولید کردند و همچنین پاکسازی کراتینین از خون را که معیاری کلیدی برای عملکرد کلیه است، بهبود بخشیدند. هیچ مدرکی مبنی بر تشکیل لخته های خون میکروسکوپی در کلیه ها نیز یافت نشد.
اگرچه هنوز کارهای زیادی باید انجام شود تا این روش به طور منظم در بیمارستان ها انجام شود، اما این گام مهمی در جهت کاهش احتمالی لیست های انتظار پیوند و مرگ زودرس افراد است.
روش Xenotransplantation از لحاظ تاریخی، به دلیل رد بیش از حد پس از جراحی، حتی با استفاده از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی که برای کنترل این فرآیند استفاده میشود، تا حد زیادی شکست خورده است. اما این مطالعه جدید شواهد اولیه مهمی را ارائه میکند که نشان میدهد کلیههای اصلاحشده ژنتیکی خوک میتوانند بهطور طبیعی پس از اعمال روش Xenotransplantation کار کنند و به کسانی که در لیست انتظار برای پیوند کلیه هستند، امید میدهد.